Przyprawa Kuchni Greckiej KAMIS

Wed??ug znawc??w kuchnia grecka zalicza si? do najsmaczniejszych kuchni ??wiata. Odnale??? w niej mo??na wp??ywy kuchni tureckiej, arabskiej i ba??ka??skiej. Na sto??ach kr??luj? wi?c, mi?sa i ryby pieczone na ruszcie, owczy i kozi ser, niezliczona ilo??? warzyw i imponuj?cy wyb??r mez?des czyli przek?sek. Ale najwa??niejsze s? zio??a: tymianek, oregano, czosnek, pieprz czarny, kt??re po???czone z doskona??? oliw? z oliwek nadaj? lokalnym potraw? charakterystyczny, dokona??y smak. Jego kwintesencj? odnajdziesz w Przyprawie Kuchni Greckiej Kamis.

Nie tylko gyros??
Kuchnia grecka to prawdziwy raj dla jaroszy. Zami??owanie do potraw warzywnych wynika z r??wnie gor?cej pasji kuchni greckiej do t??ustych da?? mi?snych. Dlatego je??eli ju?? baranina to tylko w towarzystwie bak??a??an??w, kabaczk??w, cukinii, pomidor??w lub og??rk??w. Wybieraj?c si? do Grecji, warto spr??bowa? lokalnej musaki, li??ci winogron faszerowanych ry??em i mielonym mi?sem (dolmad??kia) i obowi?zkowo- przek?sek oraz dip??w i past pur?e Najprostsze przek?ski to pokrojone w kostk? ??wie??e pomidory, o??miornice, w?gorze czy oliwki. Bardziej wyszukane to koktajle krewetkowe czy ma????e zapiekane z serem feta. Podstaw? s? jednak dipy, takie jak melitzanosalata (pur?e z bak??a??an??w po???czonych z cebul?, czosnkiem, oliw? i sokiem z cytryny) czy znane nam tzatziki.

Zielone lub czarne
Przewodnim tematem greckiej kuchni s? oczywi??cie oliwki. Ich odmian jest wiele, mog? by? zielone lub czarne, ma??e i du??e, o r????nym smaku i r????nej zawarto??ci t??uszczu. Marynowane w delikatnej zlewie maj? kolor ciemnego wina i delikatny owocowy smak. S? niezast?pione jak aperitif, a tak??e jako dodatek do sa??at. Marynowane oliwki z Leskos – czarne i lekko kwaskowate oraz zielonobrunatne z Chios o doskona??ym troch? dymnym smaku, wy??mienicie podkre??laj? smak sa??atek z owocami morza.

Aromat zi???? i intensywno??? przypraw
czyli Przyprawa Kuchni Greckiej KAMIS

Przyprawa Kuchni Greckiej KAMIS jest oryginaln? kompozycj? aromatycznych zi???? i przypraw typowych dla tradycyjnych, greckich da??. Doskonale podkre??la smak da?? mi?snych – pieczonych, grillowanych i sma??onych oraz potraw przygotowywanych na bazie warzyw. Podstawowym sk??adnikiem mieszanki s? aromatyczne zio??a: rozmaryn i tymianek oraz przyprawy: ostry, pal?cy pieprz czarny i gorczyca. Intensywny smak i aromat czosnku oraz cebuli doskonale harmonizuje z orze??wiaj?ca nut? zi????. Warto doda?, ??e mieszanka jest w pe??ni naturalna. Zmieszana z ulubionymi dipami lub jogurtem mo??e stanowi? doskona??y sos sa??atkowy. Dzi?ki swej oryginalnej recepturze, jej zastosowanie mieszanki bardzo szerokie.
Rekomendowana cena na p????ce: 1,99 z??

Przyprawa Kuchni Greckiej KAMIS uzupe??nia lini? KAMIS ??Kuchnie Narodowe?. W linii tej dost?pne s? obecnie nast?puj?ce mieszanki: Curry, Przyprawa Kuchni W??oskiej, Przyprawa Chi??ska 5 Smak??w, Przyprawa Kuchni Chi??skiej, Przyprawa Kuchni Meksyka??skiej, Przyprawa do Grosa.

Na opakowaniu Przyprawy Kuchni Greckiej znajd? Pa??stwo przepis na znakomit?, nie tak popularn? potraw? greck? ?? Kleftiko. Jest to mi?so pieczone z warzywami i zio??ami w zamkni?tym pakieciku. Kiedy go otworzymy, poczujemy cudowny, mocny zapach i?? t?sknot? za s??o??cem Grecji.

Historia tego dania si?ga czas??w panowania Imperium Otoma??skiego w Grecji. G??rale, nie godz?c si? na tureck? niewol?, tworzyli grupy partyzant??w ukrywaj?ce si? i walcz?ce w g??rach Peloponezu. Nazwa dania pochodzi od s??owa “kleftes” – rozb??jnicy, kt??rym okre??lano wyj?tych spod prawa wolnych Grek??w. W??a??nie zapiekane mi?so pod warzywnym przykryciem by??o g????wna potraw?, kt??r? przygotowywali podczas d??ugich w?dr??wek po g??rach. Aromatyczne, po??ywne i zdrowe.
Zapraszamy do spr??bowania tego wyj?tkowe dania!

Kleftiko

Danie dla 4 os??b

Niezb?dne sk??adniki:
– 800 g jagni?ciny, ciel?ciny lub wieprzowiny (udziec lub ??opatka),
– 4 plastry fety,
– 4 du??e ziemniaki,
– 2 cebule,
– 3 marchewki,
– gar??? fasolki szparagowej,
– 1 du??y pomidor bez sk??ry,
– sok z ? cytryny,
– 50 ml bia??ego wytrawnego wina,
– 2 ??y??ki Przyprawy Kuchni Greckiej Kamis,
– 8 kwadrat??w pergaminu ok.40*40 cm.

Mi?so pokroi? w grub? kostk?. Doda? przypraw?, wino, sok z cytryny, oliw? i dok??adnie wymiesza?. Odstawi? w ch??odne miejsce (najlepiej do nast?pnego dnia). Cebul?, ziemniaki i marchewk? pokroi? w grub? kostk? i wymiesza? razem z fasolk?. Arkusze pergaminu u??o??y? po 2 na sobie, tak aby tworzy??y gwiazd?. Mi?so i warzywa roz??o??y? po r??wno na pergaminach, na wierzchu ka??dego po??o??y? plaster pomidora i pokruszon? fet?. Ka??d? paczuszk? zwi?za? sznurkiem jak sakiewk?. Piec ok. 1,5 godz. w temp.180C. Paczuszki z pergaminu serwowa? na talerzu. SMACZNEGO!

**********************************

hastagi na stronie:

#ogórki z przyprawą do kurczaka #potrawa #ogorki z przyprawa do grilla #ogórki z przyprawą gyros #ogórki w przyprawie do grila #sałatka z ogórków z przyprawą do kurczaka

Authors

Related posts

Top