Przyprawy do Kawy i Deserów

Unikalna receptura, najlepsze składniki i oryginalne opakowanie w formie młynka, a przede wszystkim niepowtarzalny smak i słodko-korzenny aromat Przyprawy do Kawy i Deserów gwarantują niezapomniane chwile z filiżanką ulubionego napoju.

Przyprawa do Kawy i Deserów Kamis to kompozycja aromatycznego cynamonu, goździków, wanilii, kardamonu oraz szczypty kandyzowanego cukru. Przyprawa nadaje słodko-korzenny smak i aromat kawie rozpuszczalnej i mielonej oraz wzbogaca różnego rodzaju desery, lody, ciasteczka, musy czekoladowe i inne słodkie przysmaki. Oryginalność tej wyjątkowej mieszanki tkwi zarówno w doborze przypraw jak i w ich formie – duże, kruszone kawałki przypraw umieszczone zostały w opakowaniu w formie młynka, który gwarantuje zawsze odpowiednią świeżość i intensywność aromatu oraz ułatwia stosowanie. I co ważne – dokładnie zmielone przyprawy tuż przed ich użyciem, “wprost” do filiżanki kawy czy kubka, mają najintensywniejszy aromat i głęboki smak. Dzieje się tak, ponieważ podczas mielenia uwalniają się olejki eteryczne, które sprawiają, że zapach przypraw jest tak świeży, jakby zostały one przed chwilą zerwane.

Dlaczego cynamon, goździki, kardamon i wanilia?

Cynamon
Cynamon to prawdopodobnie najstarsza przyprawa świata. Ma intensywny zapach i lekko słodkawy smak. Cynamon zawdzięcza swój aromat zawartości olejków eterycznych, które decydują o jego jakości Jest znanym afrodyzjakiem. Usuwa zmęczenie, działa rozweselająco.

Goździki
Goździki mają charakterystyczny, bardzo przyjemny korzenny zapach, natomiast w smaku są piekące. W kuchni goździki można stosować, ale z umiarem, zarówno do potraw słodkich, jak i pikantnych. Znajdują również zastosowanie w cukiernictwie, a także do wyrobu win i likierów. Wreszcie grzaniec – to zastosowanie goździków musi być znane każdemu – bez nich nie wyobrażamy sobie grzanego piwa czy wina.

Kardamon
Kardanom to przyprawa o przyjemnym aromacie, przypominającym nieco kamforę i korzennym, gorzkawym, paląco-ostrym smaku. Przyprawą są zamknięte w małych torebkach nasionka, które można stosować w całości, rozdrobnione lub zmielone. Znani z doskonałej kawy Arabowie przyczepiają kilka torebek kardamonu przy dziobku dzbanka z kawą i uzyskują w ten sposób kawę o niepowtarzalnym smaku.

Wanilia
Tym pięknym kwiatem w królestwie Azteków płacono niegdyś podatki. Wanilia charakteryzuje się szlachetnym aromatem przepełnionym miłą słodyczą. Najczęściej używana jest do aromatyzowania kremów, ciast, lodów, czekolady, puddingów, likierów i wielu, wielu deserów.

Połączenie wszystkich tych aromatycznych przypraw, sprawia, że Przyprawa do Kawy i Deserów Kamis jest tak wyjątkowa i rozkosz picia kawy i jedzenia słodkich deserów jest jeszcze większa.

Przyprawa do Kawy i Deserów
Słoiczek szklany z młynkiem
Gramatura 48 g
Rekomendowana cena na półce: 7,4 zł

Energia nie tylko o poranku
Nie ma na świecie bardziej magicznego napoju, tak cenionego przez miliony. Każdego dnia wypija się na naszej planecie ponad półtora miliarda filiżanek kawy. Kawa, pełna magii, tajemnic i egzotycznych klimatów, a jednak znajoma i swojska… Dodaje energii, rozgrzewa i poprawia nastrój. A wszystko dzięki kofeinie, która stymuluje układ nerwowy i rozszerza naczynia krwionośne. Filiżanka kawy poprawia koncentrację, przyśpiesza proces myślenia, polepsza pamięć, a nawet, jak mówią niektóre badania, ma pozytywny wpływ na humorJ

Dobrze zaparzona oddziałuje na trzy spośród pięciu naszych zmysłów. Z pomocą tych zmysłów aktywizuje układ nerwowy, oddechowy i trawienny. Aromatyczna Przyprawa do Kawy i Deserów Kamis sprawia, że że nasze zmysły zostaną pobudzone jeszcze silniej – dotyczy to zwłaszcza zmysłu smaku i powonienia.

Rano świeżo zmielona kawa z ekspresu ciśnieniowego, drugie śniadanie z pianką czyli latte lub cappucino, po obiedzie tylko kawa po turecku, a na jesienny wieczór bezkofeinowa z dodatkiem alkoholu i miodu. A wszystkie uszlachetnione Przyprawa do Kawy i Deserów Kamis.

Przepisy na aromatyczne kawy i desery

Kawa z pomarańczą
Składniki:
Plaster pomarańczy
1 filiżanka gorącej esencjonalnej kawy
1 filiżanka gorącej czekolady
bita śmietana do przybrania
Przyprawa do kawy i deserów KAMIS
Przygotowanie:
Na dno dużej, gorącej filiżanki położyć plaster pomarańczy, wlać kawę i czekoladę.
Przybrać bitą śmietaną i posypać świeżo zmieloną Przyprawą do kawy i deserów KAMIS.

Gorąca czekolada doprawiona szczyptą chili
Składniki:
500 ml mleka
125 ml słodkiej śmietanki (36%)
100 g gorzkiej czekolady
2 łyżeczki cukru pudru
Szczypta chilli
Przyprawa do kawy i deserów KAMIS
Przygotowanie:
Mleko i śmietankę wlać do rondla, ogrzewając powoli doprowadzić do wrzenia. Dodać pokruszoną na małe kawałki czekoladę i cukier, Przyprawę do kawy i deserów KAMIS oraz szczyptę chilli.
Podgrzewać jeszcze ok. 10 min, uważać, aby czekolada się ni zagotowała.
Napój można podawać natychmiast po przygotowaniu, ale będzie bardziej aromatyczny jeżeli zostanie schłodzony, a następnie przed podaniem podgrzany.

Zapiekanka jabłkowa
Składniki:
Po 30g orzechów laskowych i pistacji bez skorupek,
50g rodzynek,
70ml (ok.5 łyżek) koniaku,
3 jabłka,
1 cytryna,
40g tartej bułki,
40 g mielonych migdałów,
1 łyżka masła,
bita śmietana,
Przyprawa do kawy i deserów KAMIS
Przygotowanie:
Orzechy laskowe i pistacje posiekać, włożyć do dużej miski, dodać rodzynki. Polać koniakiem i moczyć około godziny.
Jabłka obrać, zetrzeć i wymieszać z sokiem z cytryny, aby miąższ nie ściemniał. Nagrzać piekarnik do temperatury 200oC.
Starte jabłka przełożyć do miski z bakaliami i rumem. Dodać tartą bułkę i wymieszać.
Żaroodporną miskę posmarować masłem, napełnić masą z jabłkami i posypać, mielonymi migdałami oraz świeżo zmieloną Przyprawą. Wstawić do piekarnika i piec przez 10-15 minut aż wierzch się zrumieni.
Zapiekankę podawać na ciepło lub zimno, z bitą śmietaną posypaną Przyprawą do kawy i deserów.

Banany z rumem
Składniki:
4 dojrzałe banany,
25 g masła,
75 ml (ok.5 łyżek) rumu lub whisky,
3 łyżki miodu,
50g orzechów włoskich,
Przyprawa do kawy i deserów KAMIS
Przygotowanie:
Orzechy posiekać. Banany pokrojone w grube plastry usmażyć na maśle do miękkości. Wyłożyć na salaterkę i trzymać w cieple.
Do pozostałego ze smażenia masła dodać Przyprawę, potem miód oraz rum. Gotować aż sos trochę zgęstnieje. Wymieszać z orzechami. Ciepłe plastry banana polać sosem. Podawać z gałką lodów waniliowych. Całość posypać Przyprawą do kawy i deserów.

Authors

Related posts

Top