Informacja prasowa
Poznań, 17 kwietnia 2018 r.
Pyszne desery z herbatą
Miłośnicy wszelkich słodkości z pewnością mają w małym palcu sposób przyrządzenia crème brĂťlĂŠe czy panna cotty. Eksperci marki Akbar polecają jednak przepisy na te popularne desery urozmaicone⌠wyjątkowym aromatem czarnej herbaty. Dzięki temu, dobrze znane nam słodkie dania, nabiorą zupełnie nowego charakteru, a ich herbaciany posmak zachwyci z kolei każdego miłośnika tego napoju.
Intensywna w smaku i dobra jakościowo herbata może być idealnym dodatkiem do deseru. Jeśli lubimy eksperymentować w kuchni, a próbowanie nowych smaków sprawia nam radość, to włączenie herbaty do potraw jest idealnym sposobem na odkrywanie nowych „terenów” kulinarnych. Chcąc rozpocząć swoją przygodę od oryginalnych, ale także łatwych w przyrządzeniu deserów, koniecznie wypróbujcie poniższe przepisy.
Herbaciane crème brÝlÊe
Ten popularny francuski krem cieszy się powodzeniem nie tylko w swoim rodzimym kraju. Możemy spotkać go w wielu restauracjach i kawiarniach także i w Polsce. Chcąc jednak skosztować jego niecodziennej wersji – z herbatą, warto przygotować go w domu.
Składniki (na ok. 2-3 porcje):
– 250 ml śmietanki kremówki
– 3 żółtka
– 4 łyżki + łyżka cukru do dekoracji
– Płaska łyżka herbaty Akbar Pure Ceylon
– Listek mięty do dekoracji
Przygotowanie:
Do śmietanki dodajemy liście herbaciane i cukier. Zagotowujemy i zdejmujemy z palnika. Mieszamy, aby cukier dokładnie się rozpuścił. Przecedzamy liście herbaciane. Żółtka roztrzepujemy (nie ubijamy) i powoli dolewamy ciepłą śmietankę cały czas mieszając, aby jajka się nie ścięły. Tak przygotowaną masę rozlewamy do kokilek. Umieszczamy je w brytfance wypełnionej gorącą wodą (do połowy wysokości kokilek) i pieczemy przez 50 minut w 100°C. Wyciągamy z piekarnika i odstawiamy do ostudzenia. Przed podaniem wierzch obsypujemy cukrem i karmelizujemy go planikiem. Zdobimy miętą.
Panna cotta z owocami
Panna cotta to w dosłownym tłumaczeniu gotowana śmietanka. Ten pochodzący z Włoch deser najczęściej przyrządzany jest z dodatkiem wanilii. Dzisiaj jednak proponujemy przygotować go z odrobiną aromatycznych liści herbacianych.
Składniki (na ok. 6 porcji):
– 250 ml śmietanki kremówki
– 250 mleka tłustego (najlepiej 3,2%)
– 100 g cukru
– Łyżka herbaty Akbar Pure Ceylon
– 10 g żelatyny
– Odrobina oleju
– Ulubione owoce: maliny, jagody, borówki
– Mięta do podania
Przygotowanie:
Żelatynę namaczamy w odrobinie ciepłej wody. Śmietankę, mleko, cukier i liście herbaty łączymy. Podgrzewamy na małym ogniu, ale nie doprowadzamy do wrzenia. Kiedy mieszanka będzie gorąca zdejmujemy ją z palnika i odcedzamy liście herbaciane. Dodajemy żelatynę i mieszamy. Kokilki smarujemy odrobiną oleju. Wlewamy do nich masę i odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Kiedy deser będzie już stężały każdą kokilę odwracamy do góry dnem nad talerzykiem i wyciągamy deser. Zdobimy owocami i miętą.
Lody czekoladowo – herbaciane
Lody domowej roboty będą o wiele zdrowsze niż te kupne. Dodatkowo, jeśli mamy alergię na białko mleka lub jesteśmy na diecie i ograniczamy cukier – ten deser będzie dla nas idealny.
Składniki:
– 2 duże mrożone banany
– 1 ciemny (bardzo dojrzały) banan
– 4 łyżeczki kakao
– 2 łyżeczki miodu
– 2 łyżeczki tahiny
– 50 ml naparu z łyżeczki herbaty Akbar Pure Ceylon
– Mięta i kawałek czekolady do dekoracji
Przygotowanie:
Banany (te mrożone i zwykłe) blendujemy na gładką masę razem z kakao, miodem, tahiną i naparem herbacianym. Wkładamy do zamrażalki na 45 minut. Po tym czasie wyjmujemy, dokładnie blendujemy i ponownie wstawiamy do zamrażalki na godzinę. Lody podajemy udekorowane startą czekoladą i liśćmi mięty.
Smacznego!
Herbata Akbar dostępna jest w sklepie internetowym www.sklep.smacznego.pl
Więcej informacji na temat marki Akbar, znaleĹşć można na stronie www.akbar.pl
Więcej informacji o Akbar:
Akbar to mieszanka wyśmienitych herbat, pochodzących z najczystszych plantacji na świecie – górzystych, zachodnich stoków Sri Lanki. To, co ją wyróżnia to intensywnie czerwona, szlachetna barwa i cudowny, głęboki aromat, charakterystyczny dla wysokogórskich gatunków. O jej wyjątkowości świadczy cejloński lew, który znajduje się na każdym opakowaniu herbat Akbar i gwarantuje, że jest ona w 100% herbatą cejlońską. Nad całym procesem upraw, zbiorów i pakowania herbat Akbar, od ponad pięciu pokoleń czuwa Akbar Brothers. Jest to rodzinna firma, która dzięki nowoczesnej technologii przetwarzania i pakowania, potrafi zamknąć w pudełku cały aromat i bogactwo smaku cejlońskich liści herbacianych. To właśnie tym procesom zawdzięczamy szlachetną barwę i głęboki aromat herbaty Akbar. Dystrybutorem marki w Polsce jest firma Levant Foods, która oferuje czarne, cejlońskie herbaty w trzech odsłonach: Pure Ceylon, Earl Grey oraz Gold.
Więcej informacji o LEVANT Foods:
LEVANT FOODS- importer, eksporter i producent najwyższej jakości produktów spożywczych – to firma z ponad 25-letnią tradycją. Odkąd powstała w 1991 r., stała się ważnym partnerem handlowym dla polskich i zagranicznych firm. Dynamiczny rozwój i przemyślana polityka firmy sprawiły, że zaufali nam znani i cenieni światowi producenci artykułów spożywczych, z którymi współpracujemy na zasadach wyłączności. Wysoką pozycję rynkową firmy potwierdzają liczne wyróżnienia, m.in.: uzyskany wielokrotnie tytuł „Gazele Biznesu”, certyfikat D&B – „Przejrzysta firma” oraz członkostwo w Polskiej Konfederacji Pracodawców Prywatnych Lewiatan.
Więcej informacji na temat marki, znaleĹşć można na stronie www.levant.pl