Samo zdrowie

Sałatkowe ziemniaki, czyli NIEzwykła odsłona kartofli

Sałatkowe ziemniaki, czyli NIEzwykła odsłona kartofli
Informacja prasowa Warszawa, 20 listopada 2019 r. Sałatkowe ziemniaki, czyli NIEzwykła odsłona kartofli Mimo że ponad 50% respondentów, biorących udział w sondażu przeprowadzonym w ramach

Informacja prasowa
Warszawa, 20 listopada 2019 r.

Sałatkowe ziemniaki, czyli NIEzwykła odsłona kartofli

Mimo że ponad 50% respondentów, biorących udział w sondażu przeprowadzonym
w ramach pierwszej edycji kampanii „Ziemniaki czy kartofle?”, deklaruje, że docenia kartofle
za szerokie zastosowanie w kuchni, to jedynie co czwarty Polak spożywa ziemniaki
w formie sałatek. Z pomocą przychodzi dietetyk Aneta Łańcuchowska – ekspert drugiej edycji kampanii, proponując przepisy na proste i niezwykle smaczne sałatki ziemniaczane.

Na odporność i nerwy
Ziemniaki to doskonałe Ĺşródło potasu – pierwiastka, który skutecznie obniża ciśnienie krwi, a za sprawą witamin z grupy B wpływa kojąco na układ nerwowy. Dobrze, aby w sałatce zestawić kartofle
z kiszonym ogórkiem, który dodatkowo wzmocni system odpornościowy organizmu.

SAŁATKA ZIEMNIACZANA Z KISZONYM OGÓRKIEM
Składniki (porcja dla dwóch osób):
– 3 ziemniaki sałatkowe (250g)
– 3 ogórki kiszone (150g)
– 2 łyżki jogurtu naturalnego (30g)
– mała czerwona cebula
– sól, pieprz
– koperek (garść)

Sposób wykonania: ziemniaki ugotuj w skórce, wystudĹş i obierz. Pokrój je w drobną kostkę i dodaj ogórka pokrojonego w cienkie plasterki. Dodaj do miski dwie łyżki jogurtu oraz pokrojoną w kosteczkę cebulę. Całość wymieszaj. Na koniec dopraw solą, pieprzem i posiekanym świeżym koperkiem.

Energetyczna świeżość
Kartofle, będące bogatym Ĺşródłem węglowodanów, stanowią świetne Ĺşródło energii dla naszego organizmu, a mięta w sałatce nie tylko nada świeżości i aromatu, ale również, dzięki mentolowi, wzmocni pracę przewodu pokarmowego.

SAŁATKA ZIEMNIACZANA PO ARABSKU
Składniki (porcja dla dwóch osób):
– 3 ziemniaki sałatkowe (250g)
– mała czerwona cebula
– łyżka oleju rzepakowego
– łyżka koncentratu pomidorowego
– ⅓ łyżeczki curry
– Âź łyżeczki ostrej papryki
– garść świeżej mięty
– garść natki pietruszki
– sok z cytryny
– 3 ogórki kiszone (150g)

Sposób wykonania: ziemniaki ugotuj w skórce i pozostaw do wystudzenia. Obierz cebulę i pokrój
w drobną kostkę, a następnie przerzuć na patelnię i podsmaż przez chwilę. Na patelni dodaj do cebuli koncentrat pomidorowy, curry oraz ostrą paprykę. Odstaw całość do wystygnięcia. Obierz ostudzone ziemniaki i pokrój je w dużą kostkę. Umyj dokładnie miętę oraz pietruszkę, i drobno posiekaj. Pokrój
w kostkę ogórki kiszone. Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki sałatki, a na koniec skrop sałatkę sokiem z cytryny.

READ  Błonnik - jak zwiększyć jego zawartość w codziennej diecie?

Zaspokojenie głodu na długo
Ziemniaczana sałatka z dodatkiem roszponki, awokado i buraka to bogactwo błonnika, dającego uczucie sytości na długo. Burak to również Ĺşródło witamin: A i C – silnych przeciwutleniaczy, a także witamin z grupy B, które wpływają na prawidłowe funkcjonowanie mózgu, m.in. wzmacniając nasze możliwości zapamiętywania. Z kolei zawarty w burakach kobalt uczestniczy w procesach syntezy czerwonych ciałek krwi.

SAŁATKA ZIEMNIACZANA Z BURAKIEM I AWOKADO
Składniki (porcja dla dwóch osób):
– 2 ziemniaki (150g)
– mały burak (100g)
– mała cebula (50g)
– 2 garści roszponki
– ½ awokado (70g)
– łyżka oleju rzepakowego (10g)
– łyżka octu jabłkowego
– ząbek czosnku
– sól, pieprz
– łyżka uprażonych na suchej patelni nasion słonecznika (10g)

Sposób wykonania: ziemniaki i buraki ugotuj w skórce, pozostaw do wystudzenia, a następnie je obierz. Warzywa pokrój w większą kostkę i wsyp do miski. Obierz cebulę, drobno posiekaj i dodaj do warzyw, tak samo jak listki roszponki i pokrojone awokado. Całość wymieszaj. Na koniec dodaj olej rzepakowy, ocet jabłkowy, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy. Ponownie wymieszaj wszystkie składniki. Sałatkę posyp uprażonymi nasionami słonecznika.

Ogólnopolska kampania informacyjno-edukacyjna „Ziemniaki czy kartofle? Wybierz, smakuj i jedz” sfinansowana jest ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw. Organizatorem kampanii jest Federacja Branżowych Związków Producentów Rolnych.

Więcej informacji o kampanii znajduje się na:
stronie internetowej: www.ziemniakiczykartofle.com.pl
profilu na Facebooku: www.facebook.com/ziemniakiczykartofle

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy