Informacja prasowa
Warszawa, 20 listopada 2019 r.
Sałatkowe ziemniaki, czyli NIEzwykła odsłona kartofli
Mimo że ponad 50% respondentów, biorących udział w sondażu przeprowadzonym
w ramach pierwszej edycji kampanii „Ziemniaki czy kartofle?”, deklaruje, że docenia kartofle
za szerokie zastosowanie w kuchni, to jedynie co czwarty Polak spożywa ziemniaki
w formie sałatek. Z pomocą przychodzi dietetyk Aneta Łańcuchowska – ekspert drugiej edycji kampanii, proponując przepisy na proste i niezwykle smaczne sałatki ziemniaczane.
Na odporność i nerwy
Ziemniaki to doskonałe Ĺşródło potasu – pierwiastka, który skutecznie obniża ciśnienie krwi, a za sprawą witamin z grupy B wpływa kojąco na układ nerwowy. Dobrze, aby w sałatce zestawić kartofle
z kiszonym ogórkiem, który dodatkowo wzmocni system odpornościowy organizmu.
SAŁATKA ZIEMNIACZANA Z KISZONYM OGĂRKIEM
Składniki (porcja dla dwóch osób):
– 3 ziemniaki sałatkowe (250g)
– 3 ogórki kiszone (150g)
– 2 łyżki jogurtu naturalnego (30g)
– mała czerwona cebula
– sól, pieprz
– koperek (garść)
Sposób wykonania: ziemniaki ugotuj w skórce, wystudĹş i obierz. Pokrój je w drobną kostkę i dodaj ogórka pokrojonego w cienkie plasterki. Dodaj do miski dwie łyżki jogurtu oraz pokrojoną w kosteczkę cebulę. Całość wymieszaj. Na koniec dopraw solą, pieprzem i posiekanym świeżym koperkiem.
Energetyczna świeżość
Kartofle, będące bogatym Ĺşródłem węglowodanów, stanowią świetne Ĺşródło energii dla naszego organizmu, a mięta w sałatce nie tylko nada świeżości i aromatu, ale również, dzięki mentolowi, wzmocni pracę przewodu pokarmowego.
SAŁATKA ZIEMNIACZANA PO ARABSKU
Składniki (porcja dla dwóch osób):
– 3 ziemniaki sałatkowe (250g)
– mała czerwona cebula
– łyżka oleju rzepakowego
– łyżka koncentratu pomidorowego
– â
łyżeczki curry
– Âź łyżeczki ostrej papryki
– garść świeżej mięty
– garść natki pietruszki
– sok z cytryny
– 3 ogórki kiszone (150g)
Sposób wykonania: ziemniaki ugotuj w skórce i pozostaw do wystudzenia. Obierz cebulę i pokrój
w drobną kostkę, a następnie przerzuć na patelnię i podsmaż przez chwilę. Na patelni dodaj do cebuli koncentrat pomidorowy, curry oraz ostrą paprykę. Odstaw całość do wystygnięcia. Obierz ostudzone ziemniaki i pokrój je w dużą kostkę. Umyj dokładnie miętę oraz pietruszkę, i drobno posiekaj. Pokrój
w kostkę ogórki kiszone. Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki sałatki, a na koniec skrop sałatkę sokiem z cytryny.
Zaspokojenie głodu na długo
Ziemniaczana sałatka z dodatkiem roszponki, awokado i buraka to bogactwo błonnika, dającego uczucie sytości na długo. Burak to również Ĺşródło witamin: A i C – silnych przeciwutleniaczy, a także witamin z grupy B, które wpływają na prawidłowe funkcjonowanie mózgu, m.in. wzmacniając nasze możliwości zapamiętywania. Z kolei zawarty w burakach kobalt uczestniczy w procesach syntezy czerwonych ciałek krwi.
SAŁATKA ZIEMNIACZANA Z BURAKIEM I AWOKADO
Składniki (porcja dla dwóch osób):
– 2 ziemniaki (150g)
– mały burak (100g)
– mała cebula (50g)
– 2 garści roszponki
– ½ awokado (70g)
– łyżka oleju rzepakowego (10g)
– łyżka octu jabłkowego
– ząbek czosnku
– sól, pieprz
– łyżka uprażonych na suchej patelni nasion słonecznika (10g)
Sposób wykonania: ziemniaki i buraki ugotuj w skórce, pozostaw do wystudzenia, a następnie je obierz. Warzywa pokrój w większą kostkę i wsyp do miski. Obierz cebulę, drobno posiekaj i dodaj do warzyw, tak samo jak listki roszponki i pokrojone awokado. Całość wymieszaj. Na koniec dodaj olej rzepakowy, ocet jabłkowy, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy. Ponownie wymieszaj wszystkie składniki. Sałatkę posyp uprażonymi nasionami słonecznika.
Ogólnopolska kampania informacyjno-edukacyjna „Ziemniaki czy kartofle? Wybierz, smakuj i jedz” sfinansowana jest ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw. Organizatorem kampanii jest Federacja Branżowych Związków Producentów Rolnych.
Więcej informacji o kampanii znajduje się na:
stronie internetowej: www.ziemniakiczykartofle.com.pl
profilu na Facebooku: www.facebook.com/ziemniakiczykartofle