Informacja prasowa
Warszawa, 1 sierpnia 2019 r.
Słodki grill, czyli wrzuć owoc na ruszt!
Lato w pełni – podobnie jak sezon grillowy. Sprzyja temu czas wakacyjno-urlopowy, w trakcie którego nie musimy czekać do weekendu na ogródkowe biesiadowanie przy rozgrzanym ruszcie. Wśród kiełbas i różnorakich marynowanych mięs coraz częściej układamy warzywa, sery czy pieczywo. My zaś zachęcamy, aby do tradycyjnego grillowego menu wprowadzić odrobinę słodkiego szaleństwa w postaci⌠owoców i bakalii! Mogą stanowić deser po wytrawnym posiłku lub zagrać pierwsze skrzypce na grillowym ruszcie. SprawdĹş nasze smakowite przepisy i wypróbuj ich przy najbliższej okazji!
Glazurowany ananas z serkiem kremowym i orzechami pinii
Składniki:
– 1 duży ananas
– 75 g Orzechy pinii Bakalland
– 1 opakowanie naturalnego serka kremowego
– 5 łyżek miodu
– szczypta cynamonu
– świeża melisa
– połówka cytryny
Obieramy ananasa i wydrążamy środek. Kroimy miąższ w grube plastry i smarujemy je przy pomocy pędzelka miodem. Układamy na rozgrzanym ruszcie. Gdy zacznie się rumienić, przekładamy na drugą stronę. W tym czasie łyżką nakładamy serek kremowy, aby miał szansę delikatnie rozpuścić się na rozgrzanym ananasie. Po zarumienieniu drugiej strony przekładamy na talerz, posypujemy orzechami pinii i przyozdabiamy listkami świeżej melisy. Polej sokiem cytryny, aby przełamać słodki smak dania.
Sałata z brzoskwiniami BBQ
Składniki:
– 1 kg świeżych brzoskwini
– opakowanie świeżego szpinaku
– 100 g sera koziego
– 75 g Orzechów włoskich Chandler Bakalland
– ocet balsamiczny
Brzoskwinie przekrawamy na połówki i usuwamy pestki. Układamy na rozgrzanym ruszcie. Na talerzu wykładamy świeży, umyty szpinak, na nim kładziemy ugrillowane owoce. Całość posypujemy orzechami włoskimi, rozdrobnionym serem kozim i polewamy octem balsamicznym.
Grillowana gruszka z kremowym serem i chrupiącym, orzechowym akcentem
Składniki:
– 4 gruszki
– 75 g Orzechów włoski Chandler Bakalland
– 125 g sera camembert
– świeża rukola
– syrop z agawy
Ser camembert zawijamy w folię aluminiową i kładziemy na rozgrzanym ruszcie. Gruszkę kroimy w ósemki i kładziemy na grillu obok sera. Po zrumienieniu gruszek przekładamy je na talerze wyłożony świeżą, umytą rukolą. Posypujemy orzechami włoskimi. Całość polewamy syropem z agawy. Ser pleśniowy odwijamy z folii aluminiowej i układamy na gruszkach. Po przekrojeniu skorupki roztopiony ser rozleje się po słodkich gruszkach stanowiąc smaczny kontrast smaków.
Więcej inspiracji znajdziesz na www.bakalland.pl.
_________________________________________________________________________________