Przepisy

Słodki koktajl ze szpinakiem, sezamem i chrupiącymi pufingowanymi truskawkami

Słodki koktajl ze szpinakiem, sezamem i chrupiącymi pufingowanymi truskawkami
Przepis na ZIELONĄ MOC – czyli pyszny, pełen zdrowia i witamin, 100% naturalny, słodki koktajl ze szpinakiem, sezamem i chrupiącymi pufingowanymi truskawkami Wspaniały pomysł na

Przepis na ZIELONĄ MOC – czyli pyszny, pełen zdrowia i witamin, 100% naturalny, słodki koktajl ze szpinakiem, sezamem i chrupiącymi pufingowanymi truskawkami

Wspaniały pomysł na pyszny, orzeĹşwiający koktajl pełen zielonej mocy, będący prawdziwą bombą witaminową bez cienia zbędnych pustych kalorii i sztucznych dodatków. Naturalnie słodki, gęsty i pożywny, a do tego świetnie prezentujący się koktajl może stać się jednym z pięciu wskazanych posiłków podczas dnia. Koktajl jest też doskonały dla dzieci, które zazwyczaj stronią od warzyw i owoców. Dzięki jego ciekawej formie, świetnemu kolorowi i słodkiemu smakowi można do dziecięcego menu przemycić nawet szpinak! Oprócz świeżych składników bardzo ciekawym dodatkiem są puffingowane* truskawki, które nie tylko dodają oryginalności, pysznego smaku, porcji dodatkowych naturalnych witamin i pięknie prezentują się jako ozdoba, ale także świetnie przełamują konsystencję koktajlu, stając się zaskakującą, przyjemnie chrupiącą, słodką witaminową niespodzianką.

Składniki na 3 porcje:

¡ 2 średnie banany

¡ 1 dojrzałe mango

¡ Szpinak – 2 duże garści

¡ łyżka białego łuskanego sezamu ( plus szczypta do posypania na wierzch )

¡ odrobina wody ( wg uznania do rozcieńczenia )

¡ garść puffingowanych* truskawek ( Puffins ) do posypania na wierzch

Sposób przygotowania:

Obrać banana i mango, zmiksować razem ze szpinakiem i sezamem. Rozcieńczyć odrobiną wody, jeszcze raz zmiksować i przelać do szklanek. Na koniec koktajl posypać puffingowanymi truskawkami i odrobiną sezamu. Gotowe! Smacznego

Przybliżona wartość odżywcza 1 porcji:

169 kcal

białko – 2,4 g

węglowodany – 33,4 g

tłuszcz – 2,4 g

Puffingowane* – czyli suszone nowoczesną metodą puffingu – w podciśnieniu, w temperaturze poniżej 40 stopni. W odróżnieniu od tradycyjnego, powszechnie stosowanego w przemyśle spożywczym suszenia konwekcyjnego, zachodzącego w wysokiej temperaturze, zubażającej otrzymywany susz poprzez wyniszczenie cennych składników i witamin, puffing jest bezpieczny i pozwala na zachowanie pełnego bogactwa naturalnych składników i cennych witamin znajdujących się w owocach.

READ  Wegetarianizm i jego odmiany, Wypróbuj przepis na liczi z szafranem

Puffins.co

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy