Samo zdrowie

Smak lata w nowej odsłonie: arbuz

Smak lata w nowej odsłonie: arbuz
Warszawa, 15 lipca 2019 r. Informacja prasowa Smak lata w nowej odsłonie: arbuz Sezon letni to idealny czas na sięgnięcie po soczystego i orzeĹşwiającego arbuza.

Warszawa, 15 lipca 2019 r.
Informacja prasowa

Smak lata w nowej odsłonie: arbuz

Sezon letni to idealny czas na sięgnięcie po soczystego i orzeĹşwiającego arbuza. Chyba nic tak dobrze nie gasi pragnienia, jak właśnie ten owoc. Marka Delecta proponuje kilka sposobów na wykorzystanie go w letnich deserach. Miłośnicy tego jakże orzeĹşwiającego owocu i słodkości z pewnością będą zadowoleni.

Wakacje to czas, kiedy nie mamy ochoty na ciężkie potrawy – w tym desery, a arbuz Å›wietnie sprawdzi siÄ™ jako lekka przekÄ…ska na upalne dni. JeÅ›li Wy również jesteÅ›cie tego samego zdania, koniecznie zapoznajcie siÄ™ z naszymi propozycjami.

Karpatka arbuzowa
Ciasto:
– 1 opakowanie ciasta karpatka Delecta
– 250 ml wody
– 125 g margaryny
– 4 – 5 jaj (w zależnoÅ›ci od wielkoÅ›ci)
Nadzienie:
– Âź Å›redniego arbuza – 500 ml
– 200 g masÅ‚a lub margaryny
Dekoracja:
– 1 Å‚yżka cukru pudru
Jeśli nie chcesz spędzić połowy dnia w kuchni, a myśl o pysznym deserze w ciepłe dni nie daje Ci spokoju, to świetnym i szybkim pomysłem będzie upieczenie karpatki arbuzowej. Przygotowanie ciasta zajmie zaledwie godzinę. Piekarnik nastawiamy na 220°C bez termoobiegu. Do wypieków potrzebujemy dwóch blaszek obłożonych papierem, o wymiarach 12 x 26. Na początku, gotujemy wodę z margaryną i dodajemy zawartość torebki z ciastem karpatka Delecta, rozcierając masę. Po jej schłodzeniu wbijamy jajka i miksujemy je na najwyższych obrotach przez 5 minut. Masę przekładamy do blaszek, rozsmarowujemy ją na papierze i pieczemy około 25 minut do uzyskania złocistego koloru. W czasie oczekiwania na wyrośnięcie ciasta przygotowujemy nadzienie. Arbuza obieramy ze skóry, wyjmujemy pestki i miksujemy go za pomocą blendera aż do uzyskania gładkiej masy (tak, aby powstało około 500 ml soku). Następnie, mieszamy zawartość torebki z kremem w soku arbuzowym, a pozostały sok gotujemy. Do gotującego się soku wlewamy proszek i gotujemy chwilę, energicznie rozcierając ewentualne grudki. PóĹşniej krem studzimy i miksujemy z miękkim tłuszczem. Na dolną warstwę wystudzonego ciasta wykładamy przygotowany krem i przykrywamy górną warstwą ciasta. Na koniec posypujemy karpatkę cukrem pudrem.
VoilĂ , gotowe!

READ  Jak zmienić nawyki żywieniowe u dzieci?

Biszkoptowy arbuzowiec
Biszkopt kakaowy:
– 3 jajka
– 100 g mÄ…ki tortowej
– 120 g cukru
– 1 Å‚yżka kakao
– szczypta soli
Krem śmietankowy:
– 200 ml Å›mietanki kremówki
– 1 Å‚yżka cukru
– 1 opakowanie mixu do Å›mietany Delecta

Masa arbuzowa:
– 500 g miąższu arbuza (bez pestek)
– 1 opakowanie galaretki o smaku truskawkowym Delecta
Biszkopt makowy:
– 3 jajka
– 100 g mÄ…ki tortowej
– 120 g cukru
– 3 Å‚yżki maku
Masa truskawkowa:
– 100 g pokrojonych truskawek
– 1 i 2/3 szklanki wody
– 1 opakowanie kisielu o smaku truskawkowym Delecta
– 2 Å‚yżki cukru
– 1 czubata Å‚yżeczka żelatyny Delecta
Kolejna propozycja z pewnością przypadnie do gustu fanom deserów biszkoptowych.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C (bez termoobiegu). Do dwóch białek ubitych na sztywno i żółtek utartych z cukrem, dodajemy mąkę, kakao i dokładnie mieszamy. Następnie, ubite białka dodajemy za pomocą szpatułki i mieszamy obie masy. Ciasto przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem i pieczemy około 15 minut (do suchego patyczka). Ciemny i wystudzony biszkopt smarujemy kremem śmietankowym. Do przygotowania kremu należy ubić śmietankę kremówkę z jedną łyżką cukru, dodając mix do śmietany i postępując według instrukcji na opakowaniu. Na śmietankę wylewamy masę arbuzową, którą przygotowujemy z gotowanym przez 10 minut na niewielkim ogniu miąższem arbuza bez pestek oraz galaretki. Biszkopt makowy układamy bezpośrednio na masie arbuzowej. Białka ubijamy na sztywno, a żółtka ucieramy z cukrem. Dodajemy mąkę, mak i mieszamy. Zrobiony biszkopt smarujemy drugą porcją masy śmietankowej. Na niej układamy pokrojone truskawki i zalewamy masą truskawkową. Aby przygotować masę, gotujemy szklankę wody, w pozostałej części rozpuszczamy kisiel oraz cukier. Do gorącej masy dodajemy żelatynę, mieszając, by pod wpływem ciepła się rozpuściła. Pozostawiamy na noc w lodówce.
Ciasto z arbuzem – brzmi niewyobrażalnie… pysznie!

READ  Kulinarnie mocni sÄ… wszÄ™dzie

Deser arbuzowy z pistacjami
– 1 kg arbuza
– 35 g cukru pudru
– 35 g żelatyny Delecta
– 50 ml wrzÄ…tku
– 3 krople aromatu waniliowego Delecta
– pół Å‚yżeczki cynamonu
– 1 opakowanie pistacji Bakalland
Trzecią propozycją na naszej liście na słodkie, letnie zapomnienie jest deser arbuzowy z pistacjami.
Zaczynamy od wyciÅ›niÄ™cia soku z arbuza – przez sokownik lub za pomocÄ… blendera. Sok miksujemy z cukrem pudrem, cynamonem oraz aromatem waniliowym. W kilku Å‚yżkach wrzÄ…tku rozpuszczamy żelatynÄ™, mieszajÄ…c proszek do caÅ‚kowitego rozpuszczenia. Sok z arbuza podgrzewamy na maÅ‚ym ogniu, dodajemy rozpuszczonÄ… żelatynÄ™ i mieszamy caÅ‚ość do połączenia skÅ‚adników. NastÄ™pnie, krem studzimy i przelewamy do silikonowych foremek na babeczki lub filiżanek i wstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny. Opakowanie pistacji zalewamy wrzÄ…tkiem i obieramy ze skórek, a nastÄ™pnie siekamy. StężaÅ‚y deser podajemy na ochÅ‚odzonym talerzu, delikatnie wyciÄ…gajÄ…c z foremki pudding. Wierzch dekorujemy pistacjami oraz plasterkiem Å›wieżego arbuza.
Deser w sam raz na upał!
Jeśli jesteście ciekawi innych przepisów w arbuzowej odsłonie to warto zajrzeć na www.delektujemy.pl
Dodatkowe informacje:

Delecta to marka spożywcza z wieloletniÄ… tradycjÄ…, cieszÄ…ca siÄ™ zaufaniem konsumentów, ceniona za szczerość, autentyczność i wysokÄ… jakość oferowanych produktów. Choć firma w tym roku obchodzi 25-lecie swojego istnienia, to jej tradycja siÄ™ga aż 1816 roku. Marka oferuje konsumentom szeroki wybór deserów, mieszanek, przypraw oraz dodatków do domowego wypieku ciast. W portfelu producenta znaleĹşć można również markÄ™ Anatol – niskoprzetworzonÄ…, zbożowÄ… kawÄ™ ekspresowÄ… w saszetkach, a także zupy w proszku, w tradycyjnych polskich smakach. Firma stale rozszerza swój asortyment, dopasowujÄ…c go do dynamicznie zmieniajÄ…cych siÄ™ upodobaÅ„ klientów. DbaÅ‚ość o doskonaÅ‚y smak oraz czysty skÅ‚ad, to motto, przyÅ›wiecajÄ…ce wszystkim produktom marki. Delecta od 2015 roku wchodzi w skÅ‚ad grupy kapitaÅ‚owej Bakalland.
Więcej informacji na stronie: www.delecta.pl
Ciekawe przepisy na ciasta i desery można znaleĹşć tutaj: www.delektujemy.pl
__________________________________________________________________________________

READ  Sposób na ziemniaka!

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy