Urlop to dla wielu z nas najważniejszy punkt wakacji. Jak wynika z badań przeprowadzonych przez instytut Homo Homini na zlecenie marki Lubella 17,3% badanych decyduje się na zagraniczny wyjazd. Niezależnie od tego, czy zdecydowaliśmy wypocząć na egzotycznych plażach czy w jednym z europejskich miast, zależy nam, by urlop trwał jak najdłużej, a wspomnienia z niego zostały w naszej pamięci na długo. Dzięki produktom marki Lubella zdradzamy, jak łatwo przywołać wakacyjny klimat w swoim domu.
Poznawaj kuchnie świata
Z badań wynika, że najpopularniejsze kierunki wybierane przez Polaków to: Egipt, Tunezja, Hiszpania, Turcja i Włochy. Wybierając miejsce, w którym zamierzamy spędzić czas wolny, sugerujemy się naszymi preferencjami. Jednym odpowiada beztroskie leżakowanie na plaży, z kolei drudzy decydują się na aktywne wczasy, w trakcie których starają się jak najlepiej poznać obcy im kraj. Nie ważne, czy wolimy zwiedzać, czy cieszyć się szumem palm chroniących nas przed słońcem, wakacyjne wojaże to także możliwość skosztowania lokalnych specjałów. Podróż do Egiptu lub Tunezji to okazja do spróbowania orientalnych dań, którym smaku nadają oliwa, sezam czy ciecierzyca. Ważnym składnikiem jest również pieczywo pita, będące dopełnieniem wielu dań głównych. Z kolei Włochy to nie tylko makaron, ale także dania przygotowane na bazie kaszy. Natomiast w Hiszpanii specjałem jest paella, serwowana w jedyny, oryginalny dla tamtejszej kuchni, sposób.
PrzyrządĹş to sam!
Pobyt na wakacjach często rozwija i inspiruje nas kulinarnie. Poznajemy potrawy będące specjalnością miejsc, w których wypoczywaliśmy. Aby przywołać smak i klimat minionego urlopu nie trzeba wcale dużej ilości pieniędzy, aby choć na chwilę przenieść się z powrotem do wakacyjnego raju. Wystarczy odpowiednie miejsce, towarzystwo oraz potrawy przyrządzone na bazie produktów Lubella oraz wczasowego menu. Wiele z potraw z łatwością przyrządzimy sami, czym będziemy mogli zaimponować bliskiej nam osobie lub znajomym.
Romantyczna kolacja we dwoje
Wśród respondentów największą popularnością cieszą się Włochy. Kraj na południu Europy kojarzy nam się z krzywą wieżą w Pizie, wyjątkowym winem a także przepyszną kuchnią. Wiele zakochanych par skorzystała z okazji i na wakacjach udała się na romantyczną randkę do włoskiej knajpki. Taki wieczór na pewno zapisuje się na długo w pamięci zakochanych. Nie trzeba jednak wiele, żeby przywołać ten wyjątkowy klimat we własnym domu. Wystarczy przyrządzić Lasagna Bolognese, by poczuć się znowu jak we Włoszech. Do tego wino, ustronne miejsce, odpowiednio dobrana muzyka i w zaciszu własnego mieszkania możemy poczuć się jak na randce we włoskiej knajpce. Tu z pomocą przyjdzie Lasagna nr 45 z serii Inspiracje marki Lubella, która z pewnością będzie wysokiej jakości podstawą naszej romantycznej kolacji we dwoje – radzi Piotr Ceranowicz, ekspert kulinarny współpracujący z marką Lubella. Â
Spotkanie ze znajomymi
Korzystając z produktów Lubelli możemy sobie pozwolić na przygotowanie bardziej egzotycznych potraw, pochodzących z innych kontynentów niż Europa. Znakiem rozpoznawalnym kuchni tunezyjskiej jest kasza kuskus, podawana z warzywami (papryką lub pomidorami), sosem oraz mięsem lub rybą, co jest specjałem tamtejszej kuchni. Zamiast kuskus możemy wykorzystać kaszę jęczmienną Lubella. Doprawiając potrawę możemy użyć warzyw i przypraw dostępnych na polskim rynku. Kuskus czy kasza jęczmienna Lubella zestawione w Tureckimi dodatkami będą świetnym uzupełnieniem spotkania w gronie znajomych, którego celem jest zademonstrowanie zdjęć z wyjazdu. Takie danie z pewnością przybliży gościom klimat słonecznej i orientalnej Turcji – proponuje Ceranowicz.
Przywołaj jedyny smak wakacji
Jeśli chcemy zaimponować znajomym, warto przygotować potrawę w taki sposób, w jaki robią to mistrzowie zagranicznej kuchni. Paella jest daniem podawanym w Hiszpanii. To danie można przygotować także na bazie kaszy jęczmiennej Lubella. Obecnie możemy spotkać się z wieloma odmianami tej potrawy. Najbardziej popularna jest ta podawana z owocami morza, jednak nie jest to przepis wierny hiszpańskiej tradycji kulinarnej. W lokalnych restauracjach otrzymamy Paellę podaną z kiełbasą chorizo, kurczakiem, papryką, dymką, szczyptą szafranu i czosnku. Od lokalnych kucharzy dowiemy się, że krewetki i małże to dodatek, który preferują głównie turyści spragnieni najlepszych w tym regionie owoców morza.
Udany urlop na pewno zostanie na długo w naszej pamięci. Nie musimy wracać do niego, oglądając jedynie pamiątkowe zdjęcia. Kuchnia to bardzo dobry pomysł, żeby na dłuższą chwilę poczuć się znowu jak na wakacjach. Odpowiednie miejsce, towarzystwo i świetna kuchnia pozwoli nam odetchnąć i zebrać siły na kolejny dzień.
Â
***
Sałatka Nicejska z makaronem świderki
Składniki:
- Makaron Lubella Świdry (1 op.)
- Jajka (5 szt.)
- Czerwona cebula (1 szt.)
- Fasolka szparagowa zielona (250 g)
- Czarne oliwki (15 szt.)
- Tuńczyk w kawałkach w zalewie (1 puszka)
- Fileciki anchois (5 szt.)
- Pomidorki cherry (250 g)
- Sok z cytryny
- Oliwa z oliwek
- Sól, pieprz
Przygotowanie:
Makaron przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, a następnie hartujemy go zimną wodą.
Fasolkę blanszujemy we wrzątku i hartujemy zimną wodą by nie straciła koloru. Jaja gotujemy na twardo następnie obieramy i kroimy na ćwiartki. Tuńczyka i anchois odsączamy z zalewy. Pomidorki kroimy na pól.
Makaron rozkładamy na półmisku, a na nim układamy wszystkie składniki. Całość skrapiamy sokiem z cytryny oraz oliwą z oliwek.
Â
Hiszpańska Paella z kaszą jęczmienną
Składniki:
- Kurczak (ćwiartka)
- Chorizo (300 g)
- Kasza jęczmienna Lubella (300 g)
- Czosnek (3 ząbki)
- Nać pietruszki (do smaku)
- Szafran (pół łyżeczki)
- Papryka wędzona (łyżeczka)
- Papryka zielona, czerwona i żółta (po sztuce)
- Przecier pomidorowy (do smaku)
- Bulion warzywny
- Odrobina soi lub pasty rybnej
- Cytryna
- Kilka cebulek
Â
Przygotowanie:
Smażymy pokrojone w kostkę kurczaka i chorizo, dodajemy warzywa (cebulę, czosnek i paprykę).
W tym czasie zgodnie z instrukcją na opakowaniu gotujemy kaszę jęczmienną. Przygotowujemy bulion warzywny.
Po zesmażaniu dodajemy odrobinę przecieru pomidorowego, ugotowaną kaszę mieszamy razem
z warzywami i dodajemy kilka kropel sosu sojowego oraz pół łyżeczki szafranu. Pamiętajmy, żeby z tą przyprawą nie przesadzić ponieważ jej smak i kolor zdominuje nam całe danie. Smażymy jeszcze chwilkę podlewając bulionem warzywnym.
Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem dodajemy natkę pietruszki i skrapiamy świeżo wyciśniętą cytryną.
Przepisy przygotował Piotr Ceranowicz – ekspert kulinarny marki Lubella
Â
dostarczył infoWire.pl