Wiadomości Branżowe

Sposób na obiad dla dziecka

Sposób na obiad dla dziecka
Jeśli szukasz przepisu na pyszne i pomysłowe dania dla swojej pociechy zapraszamy do zapoznania się z poniższym tekstem. Zebraliśmy w nim przepisy, które rozbudzą dziecięca fantazję. Zaproś dziecko do kuchni, ustal plan działania i wspólnie przygotujcie pyszny posiłek. Poprzez angażowanie dziecka w przygotowanie dania przekonasz je bez trudu, że pomaganie w domowych obowiązkach jest naturalne i przyjemne. Zobacz ile radości przyniesie Wam wspólne gotowanie. Po jeszcze więcej przepisów zapraszamy na stronę http://www.knorr.pl/strona/przepisy-dla-dzieci.  ZupaSłoneczna zupa Składniki:Bulionetka Bulion wołowy KNORR5 marchewek (ok. 800 g)1 mała pietruszka (ok. 80 g)1 cebula(ok. 80 g)Rama Culinesse do smażenia PieprzCukier do smakuSposób przyrządzania:Warzywa obierz i pokrój w kostkę. Cebulę posiekaj, podsmaż w garnku na Ramie Culinesse i

Jeśli szukasz przepisu na pyszne i pomysłowe dania dla swojej pociechy zapraszamy do zapoznania się z poniższym tekstem. Zebraliśmy w nim przepisy, które rozbudzą dziecięca fantazję. Zaproś dziecko do kuchni, ustal plan działania i wspólnie przygotujcie pyszny posiłek. Poprzez angażowanie dziecka w przygotowanie dania przekonasz je bez trudu, że pomaganie w domowych obowiązkach jest naturalne i przyjemne. Zobacz ile radości przyniesie Wam wspólne gotowanie. Po jeszcze więcej przepisów zapraszamy na stronę http://www.knorr.pl/strona/przepisy-dla-dzieci. 


Zupa


Słoneczna zupa


Składniki:

  • Bulionetka Bulion wołowy KNORR

  • 5 marchewek (ok. 800 g)

  • 1 mała pietruszka (ok. 80 g)

  • 1 cebula(ok. 80 g)

  • Rama Culinesse do smażenia

  • Pieprz

  • Cukier do smaku


Sposób przyrządzania:

Warzywa obierz i pokrój w kostkę. Cebulę posiekaj, podsmaż w garnku na Ramie Culinesse i następnie dodaj resztę warzyw. Całość zalej 1 litrem wody i dodaj Bulionetkę KNORR. Gotuj do momentu, aż warzywa zmiękną. Następnie wszystko zmiksuj i dopraw do smaku. Najlepiej podawać z groszkiem ptysiowym. 




Danie główne


Czapka krasnala – Gyros w tortilli 




Składniki:



  • 1 paczka tortilli

  • 300 g piersi z indyka

  • 1 łyżka Przyprawy do gyrosa KNORR

  • 1 Sos sałatkowy czosnkowy Knorr

  • 100 ml jogurtu naturalnego

  • 2 zielone ogórki

  • 50 ml oleju roślinnego



Sposób przygotowania:



  1. Mięso z indyka pokrój w drobne w paseczki. Zamarynuj w Przyprawie do gyrosa KNORR i podsmaż na patelni.

  2. Ogórki obierz ze skóry i zetrzyj je na tarce. Jogurt wymieszaj z sosem czosnkowym KNORR  i połącz z ogórkiem, tworząc sos tzatziki.

  3. Tortillę zwiń w rożek, włóż do niej podsmażonego indyka i na koniec polej sosem tzatziki.


 


Szaszłyki prawdziwych piratów 


Składniki:


·         400 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego


·         2 jajka


·         1 średniej wielkości marchewka


·         Posiekana natka pietruszki


·         200 g bułki tartej


·         Bulionetka bulion wołowy KNORR


·         3 rodzaje papryki po 1 sztuce: papryka żółta, zielona, czerwona

READ  Pieczone mięsa - idealne na chłodniejsze dni

·         Patyczki do szaszłyków


·         Ogórek do dekoracji


Sposób wykonania:


W 100 ml wody ugotuj bulionetkę KNORR i wystudĹş. Mięso mielone wymieszaj z jajkiem, startą marchewką i bulionetką. W razie konieczności dopraw. Formuj małe kulki – dzieci na pewno chętnie zrobią to za Ciebie. Razem z dzieckiem panieruj kulki w bułce tartej  i smaż na patelni, aż nabiorą rumianego koloru. Odstaw na ręczniku papierowym. Kulki można również opiec w piekarniku bez użycia tłuszczu. Niech dziecko za pomocą plastikowego noża pokroi paprykę w dużą kostkę. Razem z maluchem nadziewaj na patyczki na przemian mięsne kulki i paprykę. Uważaj, aby mięso było już odpowiednio wystudzone. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni przez ok. 10 minut. Podawaj np. z  Fixem KNORR Danie na dziś Spaghetti Napoli. Potrawę udekoruj wachlarzykami z ogórka. Ogórka przekrój wzdłuż na pół. Następnie krój w plastry, docinając do końca np. co trzeci, lub co piąty plasterek. Rozkładaj jak wachlarzyk.


 


Kosmiczne Ślimaki


 


Składniki:


·         0,5 l mleka


·         20 dag mąki pszennej


·         4 jajka


·         30 ml oleju


·         Szczypta cukru i soli


·         Przyprawa w mini kostkach Pietruszka KNORR


·         Przyprawa w mini kostkach Bazylia KNORR


·         10 plasterków szynki


·         200 g naturalnego twarożku


·         150 g mrożonego szpinaku


Sposób wykonania:


Przygotuj ciasto naleśnikowe. Dzieci na pewno z chęcią odmierzą wszystkie składniki. Do miski wlej mleko, dodaj jaja, olej, szczyptę soli, pieprzu oraz przyprawy w mini kostkach KNORR. Na końcu stopniowo dodawaj mąkę i cały czas mieszaj. Ciasto zabarw na zielono szpinakiem i całość zmiksuj za pomocą blendera. Smaż zielone naleśniki. Gotowe placki dzieci mogą smarować serkiem i kłaść szynkę. Zwiń naleśniki przy użyciu folii spożywczej i odstaw do lodówki na 1 godzinę, tak aby ruloniki dobrze się skleiły. Następnie krój w plastry, z których każdy razem z dzieckiem przekłuwaj wykałaczką. W środku powinny powstać ślimaczki z serka i szynki. 

READ  Atrakcyjne nagrody na portalu Rossnet.pl

 


Pizza „Twarz” 


Składniki:

·         1 opakowanie Pizzy KNORR


·         1 szklanka tartego sera mozarella (ok. 200 g)


·         1 czerwona cebula (ok. 80 g)



Do dekoracji:


·         1 pomidor (ok. 80 g)


·         kilka sztuk czarnych oliwek (ok. 25 g)


·         3 plasterki szynki (ok. 15 g)


·         1 czerwona cebula (ok. 80 g)


·         1 duża pieczarka (ok. 30 g)


·         50 g rucoli


 


Sposób przygotowania:



Ciasto na pizzę możemy przygotować razem z dzieckiem według przepisu na opakowaniu. Pozwól aby dziecko spróbowało samo ukręcić pizzę. Przygotuj sos do pizzy według przepisu na opakowaniu. Po uformowaniu pizzy pozwól dziecku posmarować ją sosem, posypywać serem i układać na niej warzywa tak, aby pizza zaczęła przypominać warzywną buzię. Pizzę piecz przez około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 220° C.


 


 Sałatka


Tęczowa sałatka




Składniki:


·         300 g młodego szpinaku


·         3 pomarańcze


·         3 grejpfruty


·         1 marchewka


·         10 g orzechów włoskich


·         Sos sałatkowy Zioła ogrodowe KNORR


Sposób wykonania:

1.    Szpinak umyj, następnie osusz i przełóż do miski.


2.    Marchewkę zetrzyj na tarce połącz ze szpinakiem.


3.    Z pomarańczy i grejpfrutów wytnij filety, a z reszty owoców wyciśnij sok. 


4.    Powstały sok pomieszaj z oliwą z oliwek i sosem sałatkowym KNORR. Wszystkie składniki dokładnie razem wymieszaj. Sałatkę rozłóż do misek, a po wierzchu posyp orzechami.


 


Po więcej przepisów na pyszne dania zapraszamy na http://www.knorr.pl/strona/przepisy-dla-dzieci


 




Ĺšródło Knorr. Dostarczył netPR.pl

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy