Szaszłyki z łososia ze śliwką kalifornijską
Składniki:
ďą 1/2 szklanki sosu sojowego
ďą 1/4 szklanki mirinu – słodkie wino ryżowe
ďą 1 łyżka miodu
ďą 1 łyżka startego czosnku
ďą 3 łyżki startego imbiru
ďą 2 łyżki oleju sezamowego
ďą 1/2 łyżki płatków chilli
ďą 1 kg filetów z łososia pociętych w 1,5 cm kostkę
ďą 20 śliwek kalifornijskich
ďą 10 patyczków do szaszłyków namoczonych w wodzie
Sos:
ďą 4 śliwki kalifornijskie
ďą 2 łyżki masła orzechowego
ďą 3 łyżki sosu sojowego
ďą 1 łyżka octu ryżowego
ďą 1/2 łyżeczki oleju sezamowego
ďą 1/2 szklaki wody
ďą 1 łyżka płatków chili
Przygotowanie:
Sos: wszystkie składniki sosu blendujemy
Matynata: Sos sojowy, mirin, imbir, czosnek, miód i olej sezamowy mieszamy w misce, aż miód się rozpuści. Umieszczamy łososia w marynacie i schładzamy minimum godzinę.
Łososia i śliwki nadziewamy na patyczki bambusowe. Szaszłyki kładziemy na rozgrzanym i natłuszczonym grillu. Smażymy po 4 min z każdej strony smarując pozostałą marynatą. Serwujemy natychmiast.
5 porcji
Czas przygotowania:
10 min. + czas marynowania: 1 godz.