SZYBKI TORT POMARAĹCZOWY Z ŻURAWINÄ I LUKREM
– W SAM RAZ NA DZIEĹ BABCI I DZIADKA
Składniki na 16 porcji
– gotowe spody tortowe jasne np. Dan Cake
– likier pomarańczowy – 1/2 szklanki
– woda – Âź szklanki
– sok z cytryny – 2 łyżka
– konfitura żurawinowa – 2 słoiczki po 250 g
– cukier puder – 100 g
– woda do lukru – 2 łyżki
– żurawina świeża – do dekoracji
Przygotowanie:
Likier pomarańczowy wymieszać z wodą i jedną łyżką soku z cytryny. Spody tortowe Dan Cake nasączyć powstałym ponczem i przełożyć cienkimi warstwami konfitury żurawinowej. W rondelku wymieszać cukier z wodą, łyżką soku z cytryny i powoli podgrzewać, aż powstanie jednolita masa. Tak powstałym lukrem polać tort i udekorować świeżą żurawiną.
Smacznego!
#Dzień Babci #Dzień dziadka #DzieńBabci #Dzieńdziadka
Przepis poleca Robert Muzyczka, ekspert kulinarny Dan Cake