Informacja prasowa
Warszawa, 24 sierpnia 2017
Ulubieńcy lata kochają bakalie
Latem osiedlowe targi pełne są sezonowych owoców i warzyw bogatych w składniki odżywcze i witaminy. Sezonowa dieta to bardzo dobre rozwiązanie, dlatego wykorzystujmy ten letni czas i płynące z niego korzyści. Inspirujmy się do kulinarnych eksperymentów i próbujmy nowych przepisów, które odkryją przed nami często zupełnie nieznane smaki.
W końcówce sierpnia najlepiej smakować będą letnie dania przyrządzone z bakłażanów, kolorowej papryki, cukinii i pomidorów, które tylko w tym czasie smakują najlepiej. W kulinarnych przygodach warto postawić w tym czasie na eksperymenty i spróbować przygotować pieczone bakłażany nadziewane sosem z suszonej żurawiny z dodatkiem serka mascarpone i pistacji, a do zupy krem z pieczonej papryki dodać suszoną żurawinę, płatki migdałów i ziarna słonecznika. Gwarantujemy, ze w tym czasie, żadne inne dania nie będą smakować lepiej!
Papryka faszerowana morelami i kaszą jęczmienną według Andrzeja Polana
Składniki:
– 8 szt. papryki
– 1 cebula
– 100 g Moreli Całe owoce Bakalland
– 300 g łopatki wieprzowej mielonej
– 200 g kaszy jęczmiennej
– 100 g oscypka
– 1 kg pomidorów
– 2 łyżki koncentratu pomidorowego
– 1 pęczek cebuli dymki
– Świeży cząber
– Szczypta gałki muszkatołowa
– Szczypta cynamonu
– Sól i pierz do smaku
Na niewielkiej ilości oleju podsmażamy drobno pokrojoną cebulę. Gdy nabierze złotego koloru, wsypujemy kaszę jęczmienną i zalewamy szklanką wody. Całość gotujemy do momentu, aż kasza delikatnie zmięknie. Następnie podgotowaną kaszę mieszamy w misce z mielonym mięsem, doprawiamy gałką muszkatołową, dwiema szczyptami cynamonu, solą i pieprzem. Dodajemy również pokrojone w większe kawałki morele suszone. Farsz możemy wzbogacić także posiekaną natką pietruszki. We wcześniej umytych paprykach wycinamy otwory i usuwamy gniazda nasienne. Tak przygotowane paprykowe łódki dokładnie wypełniamy farszem i układamy w naczyniu żaroodpornym. Przygotowujemy sos: miksujemy pomidory, dodajemy dwie łyżki koncentratu pomidorowego, pokrojone w ćwiartki morele (ok. 10 szt.), posiekany cząber i szczypior. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Do przygotowanego sosu możemy dodać szypułki z pomidorów – nadadzą potrawie jeszcze większego aromatu. Papryki w naczyniu zalewamy sosem, a na wierzchu układamy pokrojony w plasterki ser. Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 210 stopni na około 30-40 minut.
Pieczone bakłażany nadziewane pikantnym sosem z suszonej żurawiny
Składniki:
– 2 duże bakłażany
– 100 g Żurawiny z sokiem z granatu Bakalland
– 1 duża cebula
– 1 ząbek czosnku
– 2 świeże pomidory
– 100 g serka mascarpone
– 70 g Pistacji prażonych w piecu Bakalland
– Sok z połowy cytryny
– Sól i pieprz do smaku
– Szczypta chilli
Bakłażany myjemy i kroimy na połówki, wydrążamy z nich miąższ. Następnie z miąższu, pomidorów, cebuli i suszonej żurawiny przygotowujemy farsz. Wszystkie składniki podsmażamy na patelni, aż delikatnie połączą się w jedną całość, doprawiamy solą i pieprzem oraz dodajemy szczyptę chilli. Do wydrążonych połówek bakłażanów przekładamy gotowy farsz. Bakłażany pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 20 minut. Następnie smarujemy upieczone bakłażany serkiem mascarpone i posypujemy posiekanymi wcześniej pistacjami i wkładamy do piekarnika na ok. 3 minuty. Gotowe bakłażany skrapiamy sokiem z cytryny.
Zupa krem z pieczonej papryki z dodatkiem Chrupiącej sałatki
Składniki:
– 5 dużych papryk
– 3 pomidory
– 1 cebula
– 1 ząbek czosnku
– Kilka listków kolendry
– 50 g Chrupiącej sałatki Bakalland z żurawiną
– Sól i pieprz do smaku
– Szczypta chilli
Papryki dokładnie myjemy, wydrążamy z nich środek i kroimy na połówki, następnie delikatnie skrapiamy oliwą i wkładamy do piekarnika razem z pokrojoną w krążki cebulą. Pieczemy w temperaturze o. 180 stopni aż warzywa staną się miękkie. Następnie upieczone warzywa dodajemy do bulionu. Gotujemy przez chwilę i przyprawiamy. Gotową zupę blendujemy na gładki krem, dodajemy do niej Chrupiącą sałatkę z żurawiną, migdałami i słonecznikiem. Całość możemy ozdobić pokrojoną w paski papryką i listkami świeżej kolendry. Do kremu doskonale będą pasować chrupiące grzanki z żółtym serem i paskami papryki.