Skąd pochodzi produkt? Czy zawiera substancje alergenne? A może był głęboko mrożony? 13 grudnia 2014 r. wchodzi w życie rozporządzenie Parlamentu Europejskiego dotyczące zasad etykietowania żywności. Konsument będzie mógł teraz wyczytać z etykiet artykułów spożywczych więcej niż dotychczas.
Producenci z branży spożywczej mieli trzy lata na wprowadzenie nowych, czytelniejszych etykiet, uÅ‚atwiajÄ…cych konsumentowi Å›wiadomy wybór produktów. Co siÄ™ zmieni? Przede wszystkim rozmiar czcionki – minimalna wielkość liter w „polu widzenia” ma wynosić 1,2 mm. W przypadku nazw substancji mogÄ…cych wywoÅ‚ać alergie tekst ma być podkreÅ›lony i musi siÄ™ wyraĹşnie wyróżniać.
„Na opakowaniu znajdÄ… siÄ™ też informacje o skÅ‚adzie produktu, kraju pochodzenia, wadze netto, specjalnych warunkach, w jakich byÅ‚ wytwarzany dany artykuÅ‚ spożywczy, a w przypadku miÄ™s – nawet o rodzaju hodowli i miejsca uboju” – mówi serwisowi infoWire.pl Karol Stec z Polskiej Organizacji Handlu i Dystrybucji. Dodatkowo od 2016 r. na każdej etykiecie podawana bÄ™dzie informacja o wartoÅ›ci odżywczej (zawartoÅ›ci tÅ‚uszczów, nasyconych kwasów tÅ‚uszczowych, wÄ™glowodanów, cukrów, biaÅ‚ek oraz soli) wiÄ™kszoÅ›ci produktów.
Dla producentów unijne rozporzÄ…dzenie to rewolucja, która wiąże siÄ™ z kosztami wymiany wszystkich etykiet i opakowaÅ„ oraz zmianÄ… szaty graficznej, która nie może wprowadzać w błąd. „Zmiany majÄ… charakter prokonsumencki. Klient jest panem i wÅ‚adcÄ… dla producentów, jeÅ›li chodzi o asortyment spożywczy. To jest odpowiedĹş na proÅ›by konsumentów o przekazywanie rzetelnych informacji o produkcji i sprzedaży, ale równieżÂ na trendy, które widzimy wÅ›ród konsumentów, czyli przywiÄ…zywanie ogromnej wagi do skÅ‚adników, miejsca pochodzenia produktów itp.” – podkreÅ›la ekspert.
Nowe przepisy dotycząÂ także towarów sprzedawanych przez internet oraz w lokalach gastronomicznych – w kartach menu pod nazwąÂ dania bÄ™dzie trzeba podać skÅ‚adniki (w tym te uczulajÄ…ce), które zostaÅ‚y użyte do jego przygotowania.
dostarczył infoWire.pl
