Wiadomości Branżowe

Więcej informacji na opakowaniach produktów spożywczych

Skąd pochodzi produkt? Czy zawiera substancje alergenne? A może był głęboko mrożony? 13 grudnia 2014 r. wchodzi w życie rozporządzenie Parlamentu Europejskiego dotyczące zasad etykietowania żywności. Konsument będzie mógł teraz wyczytać z etykiet artykułów spożywczych więcej niż dotychczas.Producenci z branży spożywczej mieli trzy lata na wprowadzenie nowych, czytelniejszych etykiet, ułatwiających konsumentowi świadomy wybór produktów. Co się zmieni? Przede wszystkim rozmiar czcionki – minimalna wielkość liter w „polu widzenia” ma wynosić 1,2 mm. W przypadku nazw substancji mogących wywołać alergie tekst ma być podkreślony i musi się wyraźnie wyróżniać.„Na opakowaniu znajdą się też informacje o składzie produktu, kraju pochodzenia, wadze netto, specjalnych warunkach, w jakich był wytwarzany dany artykuł spożywczy, a w przypadku mięs – nawet o rodzaju hodowli i miejsca uboju” – mówi serwisowi infoWire.pl Karol Stec z Polskiej Organizacji Handlu i Dystrybucji. Dodatkowo od 2016 r. na każdej etykiecie podawana będzie informacja o wartości odżywczej (zawartości tłuszczów,

Skąd pochodzi produkt? Czy zawiera substancje alergenne? A może był głęboko mrożony? 13 grudnia 2014 r. wchodzi w życie rozporządzenie Parlamentu Europejskiego dotyczące zasad etykietowania żywności. Konsument będzie mógł teraz wyczytać z etykiet artykułów spożywczych więcej niż dotychczas.

Producenci z branży spożywczej mieli trzy lata na wprowadzenie nowych, czytelniejszych etykiet, ułatwiających konsumentowi świadomy wybór produktów. Co się zmieni? Przede wszystkim rozmiar czcionki – minimalna wielkość liter w „polu widzenia” ma wynosić 1,2 mm. W przypadku nazw substancji mogących wywołać alergie tekst ma być podkreślony i musi się wyraĹşnie wyróżniać.

„Na opakowaniu znajdą się też informacje o składzie produktu, kraju pochodzenia, wadze netto, specjalnych warunkach, w jakich był wytwarzany dany artykuł spożywczy, a w przypadku mięs – nawet o rodzaju hodowli i miejsca uboju” – mówi serwisowi infoWire.pl Karol Stec z Polskiej Organizacji Handlu i Dystrybucji. Dodatkowo od 2016 r. na każdej etykiecie podawana będzie informacja o wartości odżywczej (zawartości tłuszczów, nasyconych kwasów tłuszczowych, węglowodanów, cukrów, białek oraz soli) większości produktów.

Dla producentów unijne rozporządzenie to rewolucja, która wiąże się z kosztami wymiany wszystkich etykiet i opakowań oraz zmianą szaty graficznej, która nie może wprowadzać w błąd. „Zmiany mają charakter prokonsumencki. Klient jest panem i władcą dla producentów, jeśli chodzi o asortyment spożywczy. To jest odpowiedĹş na prośby konsumentów o przekazywanie rzetelnych informacji o produkcji i sprzedaży, ale równieżÂ na trendy, które widzimy wśród konsumentów, czyli przywiązywanie ogromnej wagi do składników, miejsca pochodzenia produktów itp.” – podkreśla ekspert.

Nowe przepisy dotycząÂ także towarów sprzedawanych przez internet oraz w lokalach gastronomicznych – w kartach menu pod nazwąÂ dania będzie trzeba podać składniki (w tym te uczulające), które zostały użyte do jego przygotowania.


dostarczył infoWire.pl

Ĺšródło infoWire.pl. Dostarczył
READ  Niska lojalność wobec operatorów - diagnoza firmy Ericsson

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy