Samo zdrowie

Wiosenna sałatka z botwinką i kremowym serem

Informacja prasowa – Hochland Polska Maj 2018 Wiosenna sałatka z botwinką i kremowym serem Wraz z piękną pogodą apetyczne zmiany zachodzą również w menu, w

Informacja prasowa – Hochland Polska
Maj 2018
Wiosenna sałatka z botwinką i kremowym serem

Wraz z piękną pogodą apetyczne zmiany zachodzą również w menu, w którym zaczynają pojawiać się pierwsze nowalijki, a na talerzach coraz częściej goszczą sałatki. To właśnie teraz z największą przyjemnością sięgamy po świeże warzywa, a pikniki i grille z pewnością będą doskonałą okazją do wykorzystania wiosennych specjałów. Lekka sałatka z botwinką i serem to bardzo prosty i szybki pomysł na przekąskę, kolację lub dodatek do potraw grillowych. Jej przygotowanie zajmuje krótką chwilę, podobnie jak konsumpcja – z talerza znika bardzo szybko.

Za oknami piękna pogoda, przyroda rozkwita, a co za tym idzie – przyszedł czas na wiosenne warzywa. Aurę wiosennych smaków przenieśmy więc na nasze talerze, wykorzystując odrobinę kulinarnej kreatywności i oryginalne składniki.

Niezależnie od tego, czy zaplanujemy rodzinny obiad, piknik ze znajomymi, garden party bądĹş grill, warto na ten czas zaplanować lekkie i efektowne przekąski. Sałatka z botwinki z truskawkami, serem kremowym i kiełkami to intrygujące połączenie smaków! Nowalijki i kiełki warzyw doskonale podkreślają wiosenny klimat, truskawki dodadzą słodyczy, a kremowy ser Hochland Emmentaler będzie wyrazistym i aksamitnym akcentem pośród chrupiących warzyw oraz prażonego słonecznika. Ta oryginalna i aromatyczna sałatka, skropiona świeżym dressingiem, będzie znakomitą przekąską!

Sałatka z botwinki z serem i kiełkami

Składniki:

– ok. 150 g listków botwinki (jeśli są duże, posiekać)
– Spora garść kiełków (np. buraka, jarmużu, rzodkiewki lub lucerny)
– 3 łyżki ziaren słonecznika, łuskanych
– Szczypta soli
– Kilka trójkącików sera kremowego Emmentaler (dostępne w wariancie Hochland Cztery Sery w krążku)
– 3-4 truskawki

Dressing:

– 2 łyżki oliwy
– Łyżka octu balsamicznego
– 1 łyżeczka miodu
– Świeżo mielony pieprz

Przygotowanie :
Słonecznik i sól umieszczamy na suchej patelni, rozgrzanej. Prażymy ok. minuty, często mieszając i uważając, by nie przypalić ziaren. Odstawiamy do wystygnięcia. Do miski lub półmiska wykładamy umytą i osuszoną botwinkę, kiełki, pokrojone w ćwiartki truskawki i trójkąty sera kremowego Ementaler Hochland (można je podzielić na mniejsze). Dokładnie połączyć składniki dressingu, skropić nimi sałatkę, całość posypać słonecznikiem, podawać od razu.

READ  Nowy trend Food Waste

Smacznego!

Ser kremowe Hochland powstają z naturalnych składników: prawdziwego, dojrzewającego żółtego sera, który stanowi główny ich składnik, mleka od zaufanych dostawców, a także aromatycznych ziół i warzyw. Sery kremowe Hochland dostępne są różnych formatach: w krążkach, plastrach, bloczkach i kubkach, w wielu wyjątkowych smakach. Doskonałe na kanapkę, a także jako składnik dań: tostów, zup, sosów do makaronów, sałatek czy zapiekanek.

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy