Bez wątpienia lubimy bożonarodzeniową tradycję, ponieważ przywołuje nam na myśl dobre wspomnienia: dzieciństwo, chwile spędzone z rodziną czy oczekiwanie na prezenty. Jednak coraz więcej osób chętnie eksperymentuje i zaskakuje domowników nowymi świątecznymi potrawami, inspirowanymi kuchniami z różnych stron świata. W poszukiwaniu nowych przepisów udaliśmy się do Włoch, z którymi, jak się okazuje, łączy nas bardzo dużo.
Włoskie dania cieszą się dużą popularnością wśród Polaków. Potrawy z Półwyspu Apenińskiego ustępują jedynie polskiej kuchni. Wszystko za sprawą makaronu, który jest bardzo uniwersalny i na którego bazie można ugotować wiele różnorodnych potraw. Popularność tego produktu bierze się również z tego, że Polacy przestali go używać jedynie jako dodatku do zupy. Teraz czas na kolejny krok – wypróbować klasyczne włoskie dane na polskim świątecznym stole.
Postna Wigilia
Podczas Wigilii na włoskich stołach królują postne potrawy, w których skład wchodzą przede wszystkim ryby lub owoce morza oraz makaron. Liczba potraw zależy od regionu. Dla przykładu według tradycji neapolitańskiej na włoskim stole w Wigilię powinno znaleĹşć się 7 rodzajów ryb, co jest nawiązaniem do Księgi Rodzaju. Po Wigilii Włosi udają się na pasterkę, gdzie podziwiają szopki. Spacerując po włoskich miastach w okresie świątecznym, zauważymy, że nawet wystawy sklepowe stylizowane są na szopki. Nic dziwnego, w końcu ta tradycja wywodzi się z miasta Greccio, a pomysłodawcą był św. Franciszek z Asyżu. Wigilia jest jednak tylko preludium do najważniejszego dnia świąt…
âŚczyli Bożego Narodzenia
Wtedy mieszkańcy Półwyspu Apenińskiego zasiadają do uroczystego obiadu, który może trwać nawet do póĹşnego wieczoru. To jeden z najważniejszych posiłków w roku, ponieważ przy jednym stole zbiera się cała rodzina. Włosi mawiają: „Boże Narodzenie spędĹş z najbliższymi, a Wielkanoc z kim chcesz”. Podobnie jak w trakcie Wigilii potrawy, które pojawią się na stole, zależą od regionu. Na Północy preferuje się makaron tortellini faszerowany mięsem, szynką, serem lub warzywami. Uzupełnieniem jest zupa, bardzo podobna do polskiego tradycyjnego rosołu – z tym wyjątkiem, że zamiast makaronu je się ją z pierożkami. Z kolei na Południu prym wiedzie lazania a także wielka sztuka mięsa faszerowana makaronem. Najpopularniejszą potrawą jest kaczka faszerowana makaronem. Włosi często przedłużają sobie pierwszy dzień świąt i również drugiego zasiadają wspólnie do stołu, by razem biesiadować w rodzinnej atmosferze przy pysznym jedzeniu i równie pysznym winie.
Tradycja połączona z nowoczesnością
Jak widać, włoskie świąteczne zwyczaje niewiele różnią się od polskich. Zarówno w Polsce, jak i we Włoszech Święta spędza się z rodziną przy wspólnym stole, smakując pysznych potraw. Popularna we Włoszech kaczka z makaronem z pewnością zaadaptuje się na polskim stole. Możemy ją równie dobrze zastąpić kurą. Z kolei przyrządzenie makaronowego farszu pozostawia pole do popisu zarówno dla tych, którzy wolą klasyczne smaki, jak i tych lubiących eksperymenty w kuchni. Zachęcamy do szukania nowych smaków, które wcale nie muszą oznaczać zerwania z polską tradycją, która przecież ma wiele wspólnego z obchodzeniem Bożego Narodzenia we Włoszech.
BuonApetito!
Malma – jedyna w swoim rodzaju! Najwyższa jakość w połączeniu z pasją i zaangażowaniem po to, by móc rozsmakować się i zakochać w pysznej, włoskiej kuchni.Per lâamoredella pasta!
dostarczył infoWire.pl