Samo zdrowie

Zasady przechowywania warzyw i owoców

Zasady przechowywania warzyw i owoców
WARSZAWA, 27.02.2020 r. 5 zasad przechowywania warzyw i owoców Każdemu z nas zdarzyło się kiedyś przesadzić z ilością zakupów spożywczych, a w efekcie wyrzucić część

WARSZAWA, 27.02.2020 r.

5 zasad przechowywania warzyw i owoców

Każdemu z nas zdarzyÅ‚o siÄ™ kiedyÅ› przesadzić z iloÅ›ciÄ… zakupów spożywczych, a w efekcie wyrzucić część jedzenia do kosza. Statystyki mówiÄ…, że pozbywamy siÄ™ jedzenia zwykle z powodu jego zepsucia, a trzeciÄ… co do wielkoÅ›ci grupÄ… produktów najczęściej trafiajÄ…cych na Å›mietnik sÄ… – po pieczywie i wÄ™dlinach – Å›wieże owoce. Tymczasem istnieje prosty i tani sposób na przedÅ‚użenie trwaÅ‚oÅ›ci owoców i warzyw: wÅ‚aÅ›ciwe przechowywanie. Poznajmy 5 zasad, które pomogÄ… nam dÅ‚użej cieszyć siÄ™ ich smakiem i Å›wieżoÅ›ciÄ….

ZASADA 1: Do lodówki wkładamy dojrzałe i nietrwałe
W lodówce można z powodzeniem przechowywać owoce i warzywa, choć nie wszystkie. Niska temperatura pomoże uchronić przed zepsuciem te mocniej dojrzaÅ‚e, a przez to bardziej nietrwaÅ‚e. Chowajmy do lodówki miÄ™kkie już awokado, mango, ale też rodzime gruszki, Å›liwki czy morele – w ten sposób zyskamy kilka dodatkowych dni na ich spożycie. Niektóre owoce, np. maliny, truskawki, jako nietrwaÅ‚e z natury, szybko tracÄ… swojÄ… Å›wieżość. Lodówka pomoże im jÄ… zachować, ale w domowej chÅ‚odziarce nie poleżą dÅ‚użej niż 2 dni. Odwrotnie jest z warzywami: w niskiej temperaturze dÅ‚ugo wytrzymujÄ… warzywa kapustne (kapusta, kalafior, brukselka, brokuÅ‚), liÅ›ciaste (saÅ‚ata, jarmuż), a także pory i szparagi. PrzechowujÄ…c je w lodówce, pamiÄ™tajmy o ich wÅ‚aÅ›ciwym zabezpieczaniu. Z zasady warzywa powinno siÄ™ zabezpieczyć przed wilgociÄ…: wypakować z folii i schować do osobnej, dolnej szuflady w papierowej torebce. WyjÄ…tkiem jest jednak saÅ‚ata, która bez wilgoci zwiÄ™dnie – jÄ… owijamy zwilżonym rÄ™cznikiem papierowym.

ZASADA 2
: Na blacie trzymamy nie tylko aromatyczne zioła
Nie wszystkie owoce i warzywa lubiÄ… chÅ‚odzenie, dlatego część z nich dÅ‚użej zachowa smak oraz Å›wieżość leżąc na blacie w temperaturze pokojowej. Ta zasada dotyczy zwÅ‚aszcza pomidorów, które w lodówce tracÄ… niemal caÅ‚kowicie swój smak i zapach. Z kolei natka pietruszki, koperek czy zioÅ‚a aromatu w lodówce nie stracÄ…, ale nasiÄ…knÄ… innymi zapachami – dlatego zieleninÄ™ najlepiej przechowywać w doniczce na oknie lub w szklance z wodÄ…. Temperatura powyżej 10 stopni to idealne warunki do przechowywania owoców egzotycznych, szczególnie bananów i cytrusów. Warunki domowe sÅ‚użą także warzywom soczystym i miÄ™sistym: cukiniom, ogórkom, bakÅ‚ażanom i dyniom. PrzechowujÄ…c warzywa lub owoce poza lodówkÄ… warto pamiÄ™tać, że sÅ‚oÅ„ce i temperatura przyÅ›pieszajÄ… ich dojrzewanie, co korzystnie wpÅ‚ywa na ich smak, ale jednoczeÅ›nie stajÄ… siÄ™ one mniej trwaÅ‚e – warto o tym pamiÄ™tać i kupować takÄ… ilość warzyw i owoców, które zjemy na bieżąco, bez ryzyka ich zmarnowania w wyniku przejrzenia.

READ  Wigilijny barszcz czerwony z uszkami z grzybami oraz kapustÄ…

ZASADA 3: W ciemne miejsca chowamy obiadowe klasyki
Jest grupa warzyw, którym nie służy ani lodówka (mogą w niej zgnić), ani przechowywanie na wierzchu (będą kiełkować). Najlepiej czują się w ciemnej, chłodnej i suchej piwnicy, bo w taki sposób były przechowywane przez pokolenia. Mowa o ziemniakach, marchewce, cebuli i czosnku, których używamy często i lubimy mieć zawsze pod ręką. Aby były długo świeże i jędrne, warto zaaranżować dla nich warunki zbliżone do piwnicznych: przechowywać w spiżarni lub ciemnej szafce. Pamiętajmy jednak, by nie zostawiać ziemniaków czy cebuli w sklepowych reklamówkach, bo mogą w nich się zepsuć. Lepiej przełożyć je do papierowej torby, bawełnianego czy lnianego woreczka lub przewiewnego koszyka.

ZASADA 4
: Mrozić możemy zioła i prawie każde warzywo
Mrożenie to jeden ze skuteczniejszych fizycznych sposobów na przedłużenie trwałości owoców i warzyw. Sprawdzi się zarówno, gdy chcemy zachować sezonowe smaki na zimę, jak i gdy kupimy czegoś zbyt dużo. Taką nadwyżkę, jeszcze świeżą, przed wrzuceniem do zamrażarki powinniśmy dokładnie umyć, osuszyć i zapakować do woreczków lub pojemników plastikowych. Mrozić można niemal wszystkie warzywa: od włoszczyzny, przez groszek i bób, po brukselkę, brokuł, fasolkę i kalafior. Większość warzyw, w tym wszystkie wyżej wymienione, przed włożeniem do zamrażarki warto zblanszować, czyli przelać wrzątkiem lub zanurzyć w nim na chwilę, a następnie schłodzić w bardzo zimnej wodzie (może być z dodatkiem lodu). Dzięki temu zabiegowi warzywa zachowają intensywną barwę, będą smaczniejsze i łatwiejsze w póĹşniejszej obróbce termicznej. Do mrożenia nie nadają się niektóre warzywa liściaste, takie jak sałata, ale już z kolei zioła mrożą się znakomicie, posiekane i przesypane do małych pojemniczków, w których będą zawsze pod ręką podczas gotowania. Owoce są natomiast znacznie mniej odporne na temperaturę poniżej zera. W zamrażarce najlepiej przechowują się owoce jagodowe, ale można też mrozić śliwki i wiśnie.

READ  Co kupić? Jak kupić?

ZASADA 5: Przetwory z owoców i warzyw zostawiamy w oryginalnym opakowaniu
Choć Å›wieże owoce i warzywa powinniÅ›my zawsze wypakowywać z folii i siatek, to już przetwory warzywne i owocowe najlepiej zostawić w oryginalnych opakowaniach. DziÄ™ki temu bÄ™dziemy mieć gwarancjÄ™, że nasz sok, przecier czy dżem do momentu otwarcia zachowa te same wÅ‚aÅ›ciwoÅ›ci, co w dniu, w którym zostaÅ‚ przelany do butelki, kartonu czy sÅ‚oika. Profesjonalne pakowanie przetworów owocowo-warzywnych odbywa siÄ™ zawsze w sterylnych warunkach, a dodatkowo wiele produktów poddawanych jest wczeÅ›niej pasteryzacji on-line, która przedÅ‚uża ich termin przydatnoÅ›ci do spożycia bez koniecznoÅ›ci dodawania konserwantów. Dobry przykÅ‚ad to pasteryzowany sok, którego smak oraz Å›wieżość pozostajÄ… niezmienne przez wiele miesiÄ™cy dziÄ™ki opakowaniom szklanym, plastikowym lub kartonowym. Te ostatnie nie sÄ… oczywiÅ›cie zwykÅ‚ymi kartonami: oprócz papieru zawierajÄ… foliÄ™ zabezpieczajÄ…cÄ… przed wilgociÄ… i cieniutkÄ… wewnÄ™trznÄ… warstwÄ™ aluminium, która chroni zawartość przed czynnikami zewnÄ™trznymi (tlenem i Å›wiatÅ‚em). Ochrona, jakÄ… daje przetworom firmowe opakowanie, jest o tyle istotna, że np. w sokach owocowych wystawionych na dziaÅ‚anie sÅ‚oÅ„ca zachodzi naturalny proces częściowej utraty wartoÅ›ci odżywczej. WÅ‚aÅ›ciwie przechowywane soki zachowujÄ… natomiast peÅ‚en pakiet skÅ‚adników odżywczych. Sprawia to, że mogÄ… stanowić wartoÅ›ciowÄ… porcjÄ™ owoców i warzyw – jednÄ… z piÄ™ciu, które powinniÅ›my spożywać każdego dnia.

Warzywa i owoce to ważny element zbilansowanej diety, którego nie powinno zabraknąć w żadnym jadłospisie. Warto znać zasady ich przechowywania, ponieważ dzięki nim będziemy dłużej cieszyć się ich wartościami odżywczymi oraz wspaniałym smakiem.

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy