Prawie 53 lata po otwarciu pierwszego lokalu w Ypsilanti w stanie Michigan, Dominoâs Pizza otworzyło właśnie dziesięciotysięczny lokal sieci. Nieprzypadkowo pojawił się on w Istambule, stolicy kraju, który jest rynkiem cechującym się dużym potencjałem dla Dominoâs Pizza – światowego lidera w dostawie pizzy. W Polsce Dominoâs Pizza ma na razie 13 lokali.
Dzień po otwarciu lokalu z numerem 9Â 999 w Carlsbad w stanie Kalifornia, sieć może pochwalić się przełomową, dziesięciotysięczną placówką w Kaligthane, dzielnicy Istambułu, a pierwszy dzień działalności zaszczycił obecnością sam prezes Dominoâs Pizza, J. Patrick Doyle.
„Wysiłek wielu osób w długim okresie czasu doprowadził nas do Turcji, gdzie wspólnie możemy świętować przełomowy moment w historii Dominoâs Pizza” – powiedział J. Patrick Doyle. „Przez ostatnie 50 lat doświadczyliśmy wielu wzlotów i upadków, jednak wspólnie sprostaliśmy wyzwaniom dzięki liderom, którzy nie poddawali się bez walki. Naszym celem było osiągnięcie liczby 10Â 000 funkcjonujących lokali oraz użycie tego faktu jako inspiracji do dalszego dynamicznego rozwoju. Dzisiaj osiągnęliśmy cel i jesteśmy niezmiernie zadowoleni. Jutro – zamierzamy sięgnąć po więcej.”
Jak dodał Richard Allison, wiceprezes sieci: âKolebką Dominoâs Pizza są niewątpliwie Stany Zjednoczone, ale to właśnie międzynarodowa działalność była impulsem do szybkiego rozwoju. Pionierskie dla Dominoâs rynki, takie jak Australia, Meksyk, Indie czy Wielka Brytania – wszędzie tam, gdzie nasza sieć jest niekwestionowanym liderem – pomogły wyznaczyć ścieżkę dalszej ewolucji. Dzięki temu, nowi liderzy – jak Turkven, który jest właścicielem ponad 250 lokali w Turcji mają jasne wskazówki, jak w relatywnie krótkim czasie stać się liderem lokalnego rynku.”
Już na początku 2012 liczba lokali położonych poza rynkiem amerykańskim przekroczyła ilość tych położonych w Stanach Zjednoczonych, co więcej – aktualnie międzynarodowe lokale przynoszą sieci ponad połowę zysków ze sprzedaży, oscylujących wokół sumy 7 miliardów dolarów.
Najnowszy z 250 lokali Dominoâs Pizza w Turcji, posiada „pizza theatre” – duże okno, które pozwala na obserwację przygotowywania pizzy, element umieszczany w placówkach w Stanach Zjednoczonych, Australii oraz Nowej Zelandii. Widoczny z zewnątrz wystrój lokalu nawiązuje do kulinarnej sztuki tworzenia doskonałej pizzy, a jego autorem jest Chute Gerdeman, uhonorowane wieloma nagrodami designerskie studio z siedzibą w Colombus w stanie Ohio.Â
Â