Informacja prasowa
Warszawa, 3 września 2019 r.
Babie lato w kuchni. To już ostatnia szansa na letnie posiłki – wykorzystaj ją!
I znów przyszło nam żegnać się w latem. Choć dni są coraz krótsze, a na plecy coraz częściej musimy zarzucać swetry, stragany wciąż jeszcze obfitują w ostatnie letnie plony. Mamy propozycję trzech dań, które pozwolą nam z nich skorzystać i cieszyć się smakiem kończącego się już, słonecznego, pachnącego warzywami i owocami, lata.
Śliwkowy chutney z orzechami włoskimi
Składniki:
– 1 kg śliwek np. węgierek
– 1 kg cebuli
– 500 g cukru trzcinowego
– 75 g Orzechów włoskich Chandler Bakalland
– 100 g Rodzynek sułtańskich Bakalland
– sok z połowy cytryny
– ž szklanki octu jabłkowego
– 2 łyżeczki cynamonu
– 2 goĹşdziki
– łyżeczka świeżo startego imbiru
Cebulę kroimy w piórka. Śliwki kroimy w połówki i pozbawiamy pestek. Razem z cebulą umieszczamy je w dużym garnku o grubym dnie. Dolewamy ocet oraz sok z cytryny, dodajemy garść rodzynek, cynamon, goĹşdziki, imbir oraz cukier. Dusimy przez pół godziny na wolnym ogniu. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i pozwalamy płynowi odparować. Po zgęstnieniu, przekładamy łyżką lub chochelką do wyparzonych słoików i porządnie zakręcamy. Tak przygotowane słoiki odwracamy do góry dnem i układamy na ściereczce, aż do zawekowania.
Kremowa sałatka z kurczakiem, jabłkiem i bakaliami
Składniki:
– podwójna pierś z kurczaka
– 3 jabłka
– 100 g Żurawiny całe owoce Bakalland
– 70 g Orzechów nerkowca Bakalland
– łyżka sosu sojowego
– mały kubeczek jogurtu naturalnego
– 2 łyżki miodu (np. wielokwiatowego)
– oliwa z oliwek
– sól, pieprz
Pierś z kurczaka pokrój w kostkę i zamarynuj w sosie sojowym na godzinę. Po tym czasie usmaż kurczaka na łyżce oliwy z oliwek. Jabłka pokrój w kostkę, wcześniej wykrawając gniazda nasienne. Jogurt połącz z solą i pieprzem. Usmażoną pierś z kurczaka przerzuć do miski, następnie jabłka, orzechy nerkowca, żurawinę, jogurt naturalny oraz miód. Całość dokładnie wymieszaj.
Słoiczki z orzechowym hummusem i sałatką z pomidorami
Składniki na hummus:
– 1 puszka cieciorki
– ząbek czosnku
– 75 g Orzechów włoskich Chandler Bakalland
– łyżka oliwy z oliwek
– sok z połowy cytryny
– sól, pieprz
Składniki na sałatkę:
– 2 duże pomidory malinowe lub bawole serce
– żółta papryka
– 50 g Chrupiącej Sałatki z żurawiną Bakalland
– 2 marchewki
– 3 łyżeczki kaparów
– natka pietruszki
– sól, pieprz
Cieciorkę, czosnek, przyprawy i oliwę przekładamy do jednego naczynia. Następnie za pomocą pulsacyjnych ruchów blendujemy do uzyskania jednolitej masy. W razie potrzeby dodatkowo doprawimy solą i pieprzem i dodajemy sok z połowy cytryny. Wszystko jeszcze raz dokładnie mieszamy. Gotowy hummus przekładamy do ozdobnych słoiczków. Następnie na cienkie paski kroimy marchewkę, dodajemy pokrojone w ćwiartki pomidory, kapary, posiekaną natkę pietruszki, Chrupiącą sałatkę oraz przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy. Gotową sałatkę przekładamy do słoiczków z hummusem. Całość możemy podawać ze świeżym pieczywem lub ciepłymi grzankami.
Więcej inspiracji znajdziesz na www.bakalland.pl.
_________________________________________________________________________________