Samo zdrowie

BądĹş kulinarnie mocny w kiszeniu

BądĹş kulinarnie mocny w kiszeniu
Trend dbania o swoje ciało, nie tylko o jego wygląd, ale także o dietę przyjął się w Polsce na dobre. Chętnie sięgamy po lokalne warzywa

Trend dbania o swoje ciaÅ‚o, nie tylko o jego wyglÄ…d, ale także o dietÄ™ przyjÄ…Å‚ siÄ™ w Polsce na dobre. ChÄ™tnie siÄ™gamy po lokalne warzywa i owoce ze sprawdzonych ĹşródeÅ‚. Wracamy także do tradycyjnych metod przechowywania żywnoÅ›ci – takich jak kiszonki i przetwory – przekonuje Aleksandra Damentko, dietetyk Banków Å»ywnoÅ›ci i koordynator akcji „Kulinarnie Mocni”.
Moda na zdrowie?
Zdrowe odżywanie nie jest chwilową modą, ale coraz silniejszym trendem. Coraz uważniej czytamy składy produktów i wybieramy żywność pozbawioną konserwantów i chemicznych ulepszaczy. Śmielej odchodzimy też od gotowych sklepowych produktów na rzecz domowych wyrobów. Samodzielnie pieczemy chleb, wyrabiamy makaron, a także próbujemy swoich sił
w przetworach robiÄ…c np. domowe kiszonki. SÄ… nie tylko smaczne, zdrowsze od tych, które znajdziemy w sklepach, ale i bardzo proste w wykonaniu. Do ich przygotowania wystarczÄ… podstawowe warzywa, garść aromatycznych ziół i przypraw oraz odrobina czasu, by nabraÅ‚y charakterystycznego kwaÅ›nego smaku. Co ważne – znamy skÅ‚ad kiszonek i sami decydujemy o tym, co znajdzie siÄ™ w sÅ‚oiczku. Możemy regulować ilość cukru, soli, a także eksperymentować z przyprawami, by „podkrÄ™cać” ich smak.
Bardzo zdrowe kiszonki
Jesień i zima to czas, w którym szczególnie powinniśmy zadbać o naszą odporność. Nie jest to łatwe, gdyż asortyment dostępnych warzyw będących Ĺşródłem drogocennych witamin
i skÅ‚adników mineralnych, nie jest tak szeroki jak w okresie letnim. – Ważne jest, by w tym „trudnym” czasie, korzystać z produktów kiszonych. Przede wszystkim zawierajÄ… dużo witaminy C, ale sÄ… także bogatym ĹşródÅ‚em witamin B1, B2, B3, które regulujÄ… metabolizm i uÅ‚atwiajÄ… trawienie. Kiszone warzywa i owoce wpÅ‚ywajÄ… także korzystnie na naszÄ… urodÄ™, m.in. wzmacniajÄ…c wÅ‚osy i paznokcie oraz zawierajÄ… dużo magnezu, wapnia, fosforu i potasu. NajwiÄ™kszÄ… zaletÄ… kiszonek (ogórków, kapusty) jest obecność w nich bakterii probiotycznych, wytwarzanych w sposób naturalny w procesie fermentacji. SÄ… to bakterie kwasu mlekowego, które regulujÄ… florÄ™ bakteryjnÄ… w jelitach, wspomagajÄ… trawienie i chroniÄ… przed chorobami. To wÅ‚aÅ›nie one nadajÄ… charakterystyczny kwaÅ›ny smak. Co ważne – naturalnie ukiszone produkty nie tracÄ… witamin i minerałów tak, jak to bywa w przypadku gotowania, czy smażenia. Korzystajmy zatem z sezonowych darów natury i przygotujmy zapasy na zimÄ™, by stać siÄ™ „Kulinarnie mocnym”. Odżywianie, zgodnie z porami roku to najlepszy sposób, aby zawsze jeść to, co akurat jest najzdrowsze i najsmaczniejsze na polskim rynku – wÅ‚aÅ›nie takiego podejÅ›cia uczÄ… edukatorzy z Banków Å»ywnoÅ›ci, w ramach akcji „Kulinarnie mocni” pokazujÄ…, jak robić przetwory z sezonowych warzyw przy użyciu aromatycznych ziół i przypraw – wyjaÅ›nia Aleksandra Damentko, dietetyk Banków Å»ywnoÅ›ci i koordynator akcji „Kulinarnie Mocni”.
Słoikowy zawrót głowy
To właśnie jesienią zaczyna się prawdziwe przetworowe szaleństwo. Wiele produktów,
z których można zrobić zapasy na zimę właśnie się pojawia i będzie przez najbliższy czas dostępnych w przystępnych cenach. Do robienia przetworów warto się zaopatrzyć w dużą ilość słoików oraz etykiet, aby wszystko dobrze opisać. Jesienne warzywa na pewno nie tylko pokonają przeziębienia, ale także umilą chłodne wieczory, gdy brakuje nam świeżych owoców i warzyw.
O programie „Kulinarnie Mocni”
To społeczna inicjatywa Banków Żywności i firmy McCormick Polska skierowana do edukatorów Banków Żywności, którzy prowadzą zajęcia kulinarne dla osób korzystających
z Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa oraz wszystkich uczestników warsztatów lokalnych. Celem akcji jest wsparcie polskich rodzin w zakresie smacznego, prostego
i efektywnego gotowania oraz aktywacja lokalnych społeczności. Organizatorzy akcji pokazują, jak, niezależnie od wysokości domowego budżetu, stworzyć smaczne i zdrowe dania przy użyciu odpowiednio dobranych przypraw oraz ziół. Akcja wpisuje się również w trend niemarnowania żywności i ideę włączania społecznego. Dzięki wiedzy zdobytej na warsztatach osoby korzystające z Programu Operacyjnego Pomocy Żywnościowej mogą cieszyć się pysznymi i pełnowartościowymi posiłkami nie nadwyrężając domowego budżetu. Wystarczy szczypta kreatywności i zaangażowania.
McCormick
McCormick & Company, Inc. globalny lider w produkcji ziół i przypraw oraz dodatków smakowych. Z 4,3 miliarda USD rocznej sprzedaży firma produkuje, dostarcza na rynek i dystrybuuje przyprawy, mieszanki przypraw, zioła i inne produkty smakowe dla całej branży spożywczej — punktów detalicznych, producentów żywności i gastronomii. Każdego dnia, bez względu na to, co jesz i gdzie, możesz cieszyć się przyprawami McCormick. Więcej informacji na stronie: www.mccormickcorporation.com.

READ  e-Commerce Polska partnerem akcji "Zakup kontrolowany"

O McCormick w Polsce
Firma jest obecna w Polsce od 2011 roku. Jej główna siedziba znajduje się w Stefanowie. McCormick zatrudnia w Polsce ponad 900 osób. Firma jest krajowym liderem w ilości sprzedaży na rynku przypraw i musztard, które oferuje pod markami KAMIS i Galeo.
McCormick Polska jest wieloletnim partnerem Banków Å»ywnoÅ›ci. W 2015 roku firma wraz z Bankami Å»ywnoÅ›ci rozpoczęła realizacjÄ™ programu Kulinarnie mocni, w ramach którego edukuje na temat doboru odpowiednich przypraw i ziół dla wydobycia oraz podkreÅ›lenia głębi smaku potraw zÅ‚ożonych z podstawowych skÅ‚adników. McCormick Polska dwukrotnie zostaÅ‚ wyróżniony przez FederacjÄ™ Polskich Banków Å»ywnoÅ›ci: nagrodÄ… im. Jacka Kuronia jako „DarczyÅ„ca roku 2012” oraz w tym roku – jako dÅ‚ugoletni partner Banków Å»ywnoÅ›ci.
Banki Żywności
W całej Polsce działają obecnie 32 Banki Żywności zrzeszone w federację, których misją jest ratowanie żywności przed zmarnowaniem i wspieranie nią najbardziej potrzebujących.
Banki Żywności najpierw pozyskują artykuły spożywcze poprzez wyszukiwanie Ĺşródeł żywności produkowanej w nadmiarze lub za pomocą akcji zbiórkowych, następnie magazynują produkty i przekazują je nieodpłatnie na rzecz organizacji społecznych. Ponadto Banki Żywności prowadzą działalność edukacyjną na rzecz prawidłowego żywienia i niemarnowania żywności.

Zapraszamy na www. kamis.pl/kulinarnie-mocni

#kiszonki #przetwory

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy