Bożonarodzeniowy łosoś z hiszpańskimi oliwkami
Składniki:
– 800 g filetów z łososia
– 150 g hiszpańskich zielonych oliwek
– 50 g hiszpańskich czarnych oliwek
– 1 cebula dymka
– 7 łyżek oliwy z oliwek
– 1 łyżeczka musztardy
– sól i pieprz
Sposób przygotowania:
W miseczce wymieszaj czarne hiszpańskie oliwki z 2 łyżkami oliwy z oliwek i musztardy. W oddzielnym naczyniu wymieszaj pokrojone w talarki hiszpańskie zielone oliwki z drobno posiekaną cebulą dymką oraz 4 łyżkami oliwy z oliwek. Odstaw by smaki dobrze się połączyły. Filety z łososia dopraw sola i pieprzem. Rozgrzej oliwę na patelni i smaż łososia na średnim ogniu przez 4 minuty. Podawaj na półmisku udekorowanym hiszpańskimi oliwkami.
Feliz Navidad, czyli Wesołych Świąt!