W zagranicznych kalendarzach są święta mniej i bardziej chętnie przyswajane przez Polaków. Dzień św. Patryka z pewnością należy do tej drugiej kategorii – tradycja świętowania, która przyszła z Zielonej Wyspy, ma coraz więcej wielbicieli w naszym kraju.
W Irlandii 17 marca to święto narodowe, związane z postacią św. Patryka – patrona kraju i misjonarza, który krzewił na tamtejszych ziemiach chrześcijaństwo. Procesje i parady, flagi powiewające na tle wszechobecnej zieleni, niezliczone trójlistne koniczyny, domy udekorowane zielonymi gałązkami oraz piwo w ten dzień specjalnie barwione na zielono to znaki rozpoznawcze tego święta. Jego celebrowanie nierozłącznie wiąże się z obficie nakrytym stołem. Kucharze Knorr podpowiadają, jak tego dnia przenieść irlandzkie smaki do polskich domów.
Po pierwsze… ziemniaki
To podstawa irlandzkiego menu – gotowane w mundurkach, smażone, puree. Jeśli chcemy mieć namiastkę Zielonej Wyspy u siebie w domu, przyrządĹşmy w oryginalny sposób właśnie ziemniaki. Ulubione przez Irlanczyków boxty (placki ziemniaczane) lub champ (puree ziemniaczane z cebulą) nie odbiegają wielce od polskiej tradycji i popularnych w naszym kraju smaków. Kucharze Knorr polecają przygotować w tym dniu Zapiekankę ziemniaczaną z boczkiem i cebuląÂ lub Placki ziemniaczane z boczkiem. W ten dzień świetnie sprawdzą się również Nadziewane skorupki ziemniaków, które po wypełnieniu farszem na bazie cebuli, pieczarek i sera będą wyglądać bardzo efektownie. Kolejna smaczna propozycja to Zupa ziemniaczano-porowa z boczkiem, która nie dość, że świetnie smakuje, to jeszcze doskonale prezentuje się na talerzu. Poniżej dokładne przepisy na wybrane dania:
Po drugie… mięso
Irlandzkie gusta kulinarne mają sporo wspólnego z polskimi zwyczajami. Kolejny dowód? Oprócz ziemniaka na świątecznym stole z pewnością znajdzie się jakieś danie mięsne. Mieszkańcy Zielonej Wyspy lubują się w różnego rodzaju gulaszach. Kucharze Knorr mają kilka pomysłów, by ciekawie skomponować jego składniki. Może to być Gulasz z kiełbasy i ziemniaków lub interesujący Gulasz cebulowy ze szczyptą cynamonu i dodatkiem czosnku. Niezwykle popularna w Irlandii jest również kaszanka – white pudding lub black pudding (biała lub czarna). W Polsce znamy wiele sposobów na jej przyrządzenie, ale czy nic nas już nie jest w stanie zaskoczyć? Może w ten dzień warto nieco poeksperymentować i spróbować Pierogów z kaszanką i cynamonem?Jeśli natomiast zależy nam na bardzo szybkim daniu, przygotujmy Kaszankę z cebulką i jajkiem.Chcąc pozostać w irlandzkiej kuchni, możemy również na obiad przyrządzić stek. Kucharze Knorr polecają zwłaszcza Stek T-bone, który doskonale smakuje podawany z ziemniaczanym puree i na przykład marchewką, lub Steki z karkówki z musztardą serwowane z pieczonymi ziemniakami. Więcej szczegółów poniżej:
http://www.przepisy.pl/przepis/gulasz-cebulowy#szukaj/gulasz/przepisy
http://www.przepisy.pl/przepis/pierogi-z-kaszanka-i-cynamonem#szukaj/obiad z kaszanka/przepisy
Ale nade wszystko… śniadanie
Bez śniadania z domu lepiej nie wychodzić – tak powtarzały nam zawsze mamy i babcie. Pewnie miały na myśli polskie śniadanie, ale irlandzkie też prezentuje się doskonale. Â Bekon, kiełbaski wieprzowe, jajka sadzone lub jajecznica, pieczony pomidor oraz hash brown, czyli placek ziemniaczany smażony na głębokim tłuszczu, to jego główne składniki. Z pewnością na śniadanie 17 marca warto pokusić się także o upieczenie tradycyjnego chlebka irlandzkiego, tzw. soad bread, czyli chleba sodowego, który jest lekko słodkawy i naprawdę rozpływa się w ustach. Oto przepis:
Szczęśliwego Dnia Świętego Patryka – BeannachtaĂ na FĂŠile PĂĄdraig duit!
Â
Inspiracje na menu w Dniu św. Patryka znajdziecie na:
- na stronie  www.przepisy.pl
- na profilu na portalu Facebook  www.facebook.com/przepisypl
- na kanale „Przepisy.pl” na You Tube  www.youtube.com/user/codzisnaobiad
pobierając przepisy na telefon po zeskanowaniu kodu QR.