Informacja prasowa
Poznań, 31 grudnia 2018 r.
„Finger food” na domowe imprezy
Koniec roku to czas spotkań z rodziną i przyjaciółmi. To doskonały pretekst, by przygotować dla bliskich ucztę pełną wyrazistych smaków i kolorów. Warto w tym celu zasięgnąć inspiracji z kuchni Orientu, która jest wprost stworzona do dzielenia się przy wspólnym stole! Przedstawiamy przepisy na bliskowschodnie przysmaki „na jeden gryz”.
Niewielkie, acz aromatyczne i sycące. Trudno o lepszy „finger food”, czyli poręczne danie do jedzenia palcami, niż soczyste falafele. Jednak przyrządzenie domowej wersji tego przysmaku może być czasochłonne. Może⌠ale na szczęście nie musi. Dzięki gotowej mieszance mąki z ciecierzycy i klasycznych przypraw z łatwością przygotujesz talerz chrupiących kuleczek, które posłużyć ci mogą za bazę do oryginalnych, orientalnych koreczków. Możesz też podać je z sosem w roli smakowitego dipu. Z kolei rześki, zielony sos z tahini ożywi sprawdzone sałatki, nadając im bliskowschodniego charakteru. Jeśli do kompletu podasz swoim bliskim talerz lekkich, ogórkowych przystawek z hummusem, możesz liczyć na to, że nikt nie wstanie od stołu, dopóki z niego nie znikną!
Falafelowa uczta z aksamitnym sosem
Składniki:
– Falafel MIX marki Jasmeen
– Olej do smażenia
– Szklanka orzechów nerkowca (najlepiej namoczonych przez noc)
– ž szklanki wody lub bulionu
– ½ łyżeczki soli
– 1-2 ząbki czosnku
– Harissa (np. marki Jasmeen)
Przygotowanie:
– Falafele przyrządĹş zgodnie z przepisem na opakowaniu.
– Gdy odstawisz masę do zgęstnienia, zblenduj nerkowce wraz z wodą lub bulionem, solą i czosnkiem. Jeśli chcesz nadać dipowi pikanterii, część sosu wymieszaj z harissą – ostrą pastą z chilli.
Ogórkowe gryzki z hummusem
Składniki:
– 1-2 długie ogórki
– Pół opakowania hummusu z tahini marki Jasmeen
– 1 łyżeczka papryki słodkiej lub wędzonej
– 16 pomidorków cherry
– 1 kostka sera feta
– Pietruszka do posypania
Przygotowanie:
– Ogórka pokrój na plasterki i rozłóż na talerzach.
– Hummus dopraw wybraną mieloną papryką i dokładnie wymieszaj.
– Niewielką łyżką nałóż hummus na plastry ogórka.
– Pomidorki przekrój na pół i połóż na hummusie. Posyp każdy gryzek pokruszonym serem feta oraz grubo pokrojoną pietruszką.
Zielony sos z tahini
Składniki:
– 3-4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
– Krzaczek świeżej kolendry
– Pęczek świeżej pietruszki
– 1 łyżeczka kuminu/kminu rzymskiego
– 1 łyżeczka nasion kozieradki (opcjonalnie)
– 2 łyżeczki soli + więcej do smaku
– Szklanka tahini marki Jasmeen
– 1/4 szklanki soku z cytryny
Przygotowanie:
– W blenderze (najlepiej z funkcją pulsowania) połącz czosnek, pietruszkę, kumin, kozieradkę i 2 łyżeczki soli, aż konsystencja przypominać będzie pesto.
– Dodaj tahini i sok z cytryny i blenduj przez ok. 30 sekund.
– Sos będzie bardzo gęsty, dodawaj więc stopniowo chłodnej wody – około 200ml, aż sos nabierze konsystencji śmietany. Dopraw solą wedle uznania.
Więcej informacji o marce Jasmeen można znaleĹşć na stronie www.levant.pl
Dodatkowe informacje
Jasmeen to produkty kuchni orientalnej, pochodzące głównie z krajów Bliskiego Wschodu. Najwyższej jakości składniki oraz tradycyjne receptury pozwoliły zachować ich wyjątkowy i niepowtarzalny smak. Jasmeen to przede wszystkim wyśmienite pasty (baba ghanoush, hummus, tahina), a także warzywa – gotowana cieciorka i bobik, dzięki którym przygotujemy prawdziwie orientalne dania.
Więcej informacji na temat produktów Jasmeen, znaleĹşć można na stronie producenta www.levant.pl
Więcej informacji o LEVANT Foods
LEVANT Foods – importer, eksporter i producent najwyższej jakości produktów spożywczych – to firma z ponad 25-letnią tradycją. Odkąd powstała w 1991 r., stała się ważnym partnerem handlowym dla polskich i zagranicznych firm. Dynamiczny rozwój i przemyślana polityka firmy sprawiły, że zaufali nam znani i cenieni światowi producenci artykułów spożywczych, z którymi współpracujemy na zasadach wyłączności. Wysoką pozycję rynkową firmy potwierdzają liczne wyróżnienia, m.in.: uzyskany wielokrotnie tytuł „Gazele Biznesu”, certyfikat D&B – „Przejrzysta firma” oraz członkostwo w Polskiej Konfederacji Pracodawców Prywatnych Lewiatan.