Wiadomości Branżowe

Makaron nitki najpopularniejszy w Wielkopolsce!

Makaron nitki najpopularniejszy w Wielkopolsce!
Najnowsze badania wykazały, że 21,5% mieszkańców województwa wielkopolskiego wybierając makaron, sięga po… nitki! Na dalszych miejscach znalazły się świderki oraz wstążki, na które decyduje się odpowiednio 19,5% i 16,2% badanych.Instytut badania opinii Homo Homini na zlecenie marki Lubella przeprowadził badanie na temat makaronowego gustu mieszkańców województwa wielkopolskiego. Okazało się, że ten zbożowy przysmak w wielu ciekawych formach jest podstawą kuchni mieszkańców środkowo-zachodniej Polski. Przeszło 39% badanych sięga po makaron raz w tygodniu, zaś kolejne 32,4% robi to częściej niż raz na 7 dni!Wybierając swój ulubiony makaron, mieszkańcy województwa wielkopolskiego sięgają także po różnego rodzaju dodatki, które sprawiają, że danie zyskuje na atrakcyjności. Co z makaronem łączymy najchętniej? Badacze poprosili respondentów o wskazanie tylko dwóch składników. Najczęściej wymieniane – bez zaskoczenia – było mięso, które wskazała 1/3 mieszkańców środkowo-zachodniej Polski. 28,6% badanych wskazało także świeże warzywa, bez których nie wyobrażają

Najnowsze badania wykazały, że 21,5% mieszkańców województwa wielkopolskiego wybierając makaron, sięga po… nitki! Na dalszych miejscach znalazły się świderki oraz wstążki, na które decyduje się odpowiednio 19,5% i 16,2% badanych.

Instytut badania opinii Homo Homini na zlecenie marki Lubella przeprowadził badanie na temat makaronowego gustu mieszkańców województwa wielkopolskiego. Okazało się, że ten zbożowy przysmak w wielu ciekawych formach jest podstawą kuchni mieszkańców środkowo-zachodniej Polski. Przeszło 39% badanych sięga po makaron raz w tygodniu, zaś kolejne 32,4% robi to częściej niż raz na 7 dni!

Wybierając swój ulubiony makaron, mieszkańcy województwa wielkopolskiego sięgają także po różnego rodzaju dodatki, które sprawiają, że danie zyskuje na atrakcyjności. Co z makaronem łączymy najchętniej? Badacze poprosili respondentów o wskazanie tylko dwóch składników. Najczęściej wymieniane – bez zaskoczenia – było mięso, które wskazała 1/3 mieszkańców środkowo-zachodniej Polski. 28,6% badanych wskazało także świeże warzywa, bez których nie wyobrażają sobie dania z makaronem.

Sondaż pokazuje także, jakie dania przypadły do gustu mieszkańcom województwa wielkopolskiego. Region ten ceni sobie pożywne posiłki z makaronem jako dodatkiem do zup – taką odpowiedĹş dało 56,4% pytanych. Drugą w kolejności potrawą, która podbiła wielkopolskie podniebienia jest makaron w formie zapiekanki. Biorąc pod uwagę preferencje kulinarne mieszkańców środkowo-zachodniej Polski, można się domyślić, czemu mniejszą popularnością cieszą się na tym terenie sałatki makaronowe (3,7%).

– Makaron jest szybki i prosty w przygotowaniu! Z odrobiną fantazji i chęci, każdy jest w stanie przygotować wyjątkowy obiad. – mówi ekspert kulinarny Piotr Ceranowicz, związany z marką Lubella. – Wzrostowa tendencja spożycia makaronu w naszym kraju świadczy o tym, że pomimo braku czasu wolimy sami gotować, niż jadać w pośpiechu na mieście. Dlatego też zachęcam do wypróbowania moich przepisów z użyciem makaronów Lubelli! 

READ  Niezwykłe lodowe kompozycje na każdą pogodę

 

*****

 

Lubella to lider na rynku makaronów w Polsce oraz znany producent wyrobów zbożowych m.in.: płatków śniadaniowych, mąki, kasz i paluszków, a także sosów i dań makaronowych. Produkty Lubelli charakteryzuje wysoka jakość, wyjątkowy smak i pewność efektu od ponad 130 lat. Lubella ciągle rozwija się i czerpie to, co najlepsze z polskiej tradycji oraz wzbogaca ofertę o produkty innowacyjne. Są one niejednokrotnie inspiracją dla eksperymentów w kuchni i zabawy ze smakiem. Marka jest ceniona zarówno przez handlowców, jak i konsumentów.

Z Lubellą każdy może być mistrzem kulinarnym.

 

Świderki z drobiowymi pulpecikami i sosem ze świeżych pomidorów

 

Produkty na 4 porcje:

  • Lubella Pełne Ziarno Świdry (1 opakowanie)
  • Mięso mielone drobiowe (400g)
  • Jaja (2 szt.)
  • Cebula (2 szt.)
  • Czosnek (6 ząbków)
  • Suszone oregano (2 łyżeczki)
  • Bułka tarta (3 łyżki)
  • Natka pietruszki (30 g)
  • Pomidory (4 szt.)
  • Śmietanka 30% (200 ml)
  • Olej
  • Sól, pieprz
  • Parmezan

Sposób przygotowania:

  1. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, pilnując by był al dente.
  2. Jedną cebulę i trzy ząbki czosnku bardzo drobno siekamy i dodajemy do mięsa mielonego. Dosypujemy szczyptę oregano, sól, pieprz oraz dodajemy jaja i garść startego parmezanu. Mieszamy dokładnie aż masa zacznie się kleić. Formujemy kuleczki i obtaczamy w mące. Smażymy na oleju.
  3. Drugą cebulę siekamy grubiej, a pozostały czosnek kroimy w cienkie plasterki i wrzucamy na olej na patelnię. Obsmażamy, uważając by czosnek się nie przypalił. Dodajemy pokrojone w kostkę pomidory, szczyptę oregano, szczyptę soli i śmietankę. Dodajemy pulpeciki i dusimy razem, aż pulpeciki dojdą w środku.
  4. Układamy pulpeciki z sosem na talerzu obok makaronu i posypujemy natką pietruszki.

– Gwarantuję, że jest to smaczne i łatwe w przygotowaniu danie dla całej rodziny – Piotr Ceranowicz

Ĺšródło inni Klienci. Dostarczył netPR.pl

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy