Warszawa, 21.03.2019 r.
Informacja prasowa
Masz ochotę na coś słodkiego, ale nie chce Ci się piec? Mamy na to sposób!
Określenie „coś słodkiego” to chyba jedno z najbardziej obszernych zagadnień kulinarnych. Z pewnością wielu z nas niejednokrotnie miało na nie ochotę. Co jednak w przypadku, kiedy do sklepu bądĹş cukierni jest nam nie po drodze, zaś sama myśl o włączeniu piekarnika przyprawia nas o dreszcze? Najlepiej zrobić to coś samemu! I to bez pieczenia!
Nie każdy musi być mistrzem cukiernictwa. Jednak niemal każdemu zdarza się kryzysowy moment, w którym czuje wręcz nieopanowaną ochotę na odrobinę endorfin wydzielonych po spożyciu cukru. Bywa też, że mamy mniej lub bardziej zapowiedzianą wizytę gości i starym zwyczajem, wypadałoby ich czymś podjąć. Jeśli nie po drodze nam z włączeniem piekarnika, to te przepisy są właśnie dla nas.
Sernik na zimno z orzechami pekan
Ciasto:
– 150 g mąki orkiszowej pełne ziarno
– 150 g mąki tortowej
– 150 g zimnego masła
– 2 łyżki cukru pudru
– 1 opakowanie cukru z wanilią Delecta
– 3 łyżki zimnej wody
– 1 jajo
Nadzienie:
– 250 g serka śmietankowego
– 150 g ubitej śmietany kremówki 30%
– 100 g cukru brązowego
– 2 łyżeczki żelatyny Delecta
– 1 opakowanie przyprawy do sernika Delecta
– 1 opakowanie orzechów pekan Bakalland
– 3 łyżki cukru
Sernik to ciasto, które uwielbiają wszyscy. Ten przepis swój delikatny smak zawdzięcza kremowemu serkowi i posmakowi orzechów pekan.
Na początku nagrzewamy piekarnik do temperatury 180ÂşC (bez termoobiegu). Składniki szybko zagniatamy w zwarte ciasto i odstawiamy do lodówki na 20 minut. W tym czasie tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Schłodzonym ciastem wyklejamy formę, nakłuwamy widelcem i pieczemy przez 45 min, do momentu, aż będzie rumiane. Ser miksujemy z cukrem i przyprawą do sernika, a następnie dodajemy śmietanę. Żelatynę mieszamy w 3 łyżkach wody, a następnie podgrzewamy do rozpuszczenia i łączymy z masą serową. Dodajemy posiekane orzechy pekan i dokładnie mieszamy. Masę serową wykładamy na upieczony i wystudzony, kruchy spód. Na patelni rozpuszczamy cukier, dodajemy całe orzechy pekan, mieszamy i po chwili zdejmujemy z ognia. Po wystygnięciu rozdzielamy je i wykańczamy nimi ciasto.
Smacznego!
Sernik na zimno z musem truskawkowym
Masa:
– 500 g truskawek
– garść świeżej mięty
– 1 opakowanie sernika na zimno Delecta
– 300 ml zimnego mleka
– 1 płaska łyżka żelatyny spożywczej Delecta
– 1 opakowanie ciasteczek typu markizy
– 30 g stopionego masła
Ten wyjątkowy sernik, w którym galaretka została zastąpiona owocowym musem, to deser, obok którego nie sposób przejść obojętnie.
Na początku tortownicę o średnicy 25 cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciasteczka typu markizy kruszymy na âpiasek”, dodajemy do nich stopione masło i gotową masą wykładamy spód tortownicy.
Masę serową przyrządzamy miksując zawartość opakowania z mlekiem i wylewamy na spód ciasteczkowy. Ciasto odkładamy na 2 godziny do lodówki. Truskawki wraz z miętą miksujemy blenderem. Żelatynę rozpuszczamy w 30 ml wrzącej wody, dobrze mieszamy, dodajemy do musu truskawkowego i ponownie blendujemy. Masę wylewamy na ser i odkładamy do schłodzenia na 2 godziny. Po wyjęciu z formy wykańczamy owocami i liśćmi mięty.
Smacznie, zdrowo i kolorowo. Czy może być coś lepszego? Jedno jest pewne: uśmiech murowany!
Ciasto galaretka owocowa
Ciasto:
– 1 opakowanie galaretki smak cytrynowy Delecta
– 1,5 l wody
– 50 g suszonych moreli Bakalland
– 80 g rodzynek Bakalland
– 100 g Słonecznego Trio Bakalland
– 50 g żurawiny Bakalland
– 1 laska cynamonu
– 5 goĹşdzików
– 15 g żelatyny Delecta
– 2 łyżki cukru
Aromatyczna, domowa galaretka z przyprawami jest bardzo prosta w przygotowaniu i pełna pysznych bakalii!
Owoce umieszczamy w rondlu wraz z cukrem, cynamonem, goĹşdzikami, zalewamy je 1,5 l wody i gotujemy około 30 minut. Gotowy kompot odstawiamy do wystudzenia. Żelatynę rozpuszczamy w 50 ml kompotu i wlewamy z powrotem do garnka, następnie dodajemy galaretkę i mieszamy całość do rozpuszczenia. Przygotowujemy silikonową formę na babkę i smarujemy jej wnętrze oliwą. Do formy przelewamy płyn wraz z owocami i odstawiamy do lodówki do stężenia na kilka godzin.
Ten nietypowy deser, sprawdzi się zarówno ze świeżymi owocami w sezonie, jak i z suszonymi zimą. Pycha!
Więcej przepisów na desery bez pieczenia można znaleĹşć na stronie: www.delektujemy.pl/przepisy-na-ciasta/bez-pieczenia/
Dodatkowe informacje:
Delecta to marka spożywcza z wieloletnią tradycją, ciesząca się zaufaniem konsumentów, ceniona za szczerość, autentyczność i wysoką jakość oferowanych produktów. Choć firma w zeszłym roku obchodziła 25-lecie swojego istnienia, to jej tradycja sięga aż 1816 roku. Marka oferuje konsumentom szeroki wybór deserów, mieszanek, przypraw oraz dodatków do domowego wypieku ciast. W portfelu producenta znaleĹşć można również markę Anatol – niskoprzetworzoną, zbożową kawę ekspresową w saszetkach, a także zupy w proszku, w tradycyjnych polskich smakach. Firma stale rozszerza swój asortyment, dopasowując go do dynamicznie zmieniających się upodobań klientów. Dbałość o doskonały smak oraz czysty skład, to motto, przyświecające wszystkim produktom marki. Delecta od 2015 roku wchodzi w skład grupy kapitałowej Bakalland.
Więcej informacji na stronie: www.delecta.pl
Ciekawe przepisy na ciasta i desery można znaleĹşć tutaj: www.delektujemy.pl
__________________________________________________________________________________