OrzeĹşwiająca sałata w środku upalnego lata, czyli leciutka i świeża sałatka z sytymi grzankami
Wbrew obiegowej opinii, zdrowe żywienie wcale nie musi być ani czasochłonne ani kosztowne. Co więcej, wykonanie wartościowych posiłków może być ogromną frajdą, a kolorowe i świeżo przygotowane potrawy nie tylko nacieszą oko, ale także podniebienie. Wiosną i latem mamy do wyboru moc sezonowych młodziutkich warzyw, dlatego warto z tego skorzystać przygotowując coś lekkiego na gorące dni, np. niebanalną, orzeĹşwiającą sałatkę z dodatkiem sycących grzanek.
Składniki: (na 4 osoby)
*150g grzanek z białego chleba ( bez skórki),
*2 dojrzałe pomidory,
1 ogórek,
*1 żółta papryka,
*2 łodygi selera,
*1 czerwona cebula,
3 łyżki posiekanej świeżej bazylii,
*4 łyżki oliwy z oliwek extra vergine Olitalia ,
*2 łyżki octu winnego Ponti z czerwonego wina,
*Sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Chleb pokroić w kostki i przygotować z niego grzanki susząc je w piekarniku przez około 15 minut. Warzywa pokroić w kostkę, usunąć środki z pomidorów; całość wymieszać z grzankami. Dodać oliwę z oliwek i ocet do smaku oraz sól i pieprz wedle uznania. Sałatkę podawać tuż po przygotowaniu! można przybrać ją świeżą bazylią. Idealna na letnie dni, w asyście szklanki schłodzonej wody z mięta i cytryną. Smacznego! www.indexfood.pl