Żywność

OrzeĹşwienie w pełnym słońcu – postaw na letnie koktajle

OrzeĹşwienie w pełnym słońcu – postaw na letnie koktajle
Informacja prasowa Warszawa, 9 sierpnia 2018 r. W tym roku lato jest dla nas wyjątkowo łaskawe – pogoda dopisuje, a my możemy do woli korzystać

Informacja prasowa
Warszawa, 9 sierpnia 2018 r.

W tym roku lato jest dla nas wyjątkowo łaskawe – pogoda dopisuje, a my możemy do woli korzystać ze słońca i spędzać czas na świeżym powietrzu. Kto z nas nie marzy o chwili relaksu na leżaku, najlepiej w otoczeniu zieleni, z orzeĹşwiającym, zimnym koktajlem w ręku? Podpowiadamy jak przygotować takie napoje, by były nie tylko smaczne, ale i zdrowe, dzięki połączeniu świeżych owoców z orzechami.
Gdy lato w pełni, przez upały często praktycznie nie mamy ochoty na jedzenie. Nie możemy jednak zapominać o tym, by w taką pogodę odpowiednio nawadniać i schładzać organizm oraz dostarczać mu odpowiedniej dawki energii. Idealnym odżywczym połączeniem są więc koktajle. Wykorzystując to, co w sezonie mamy pod ręką – świeże warzywa czy owoce i łącząc je z pełnowartościowymi, bogatymi w składniki odżywcze produktami takimi jak np. orzechy, uzyskujemy efekt idealny. Taki napój z powodzeniem może towarzyszyć nam w chwilach wakacyjnego relaksu, a nawet, zależnie od składników, stanowić odżywcze, pełne witamin śniadanie.

Owocowy koktajl z mlekiem z orzechów nerkowca
Składniki:
– 2 banany
– 250 g jeżyn
– 75 g Orzechów Nerkowca Bakalland
– 4 szklanki wody
– 1 łyżeczka syropu klonowego
– Kilka listków mięty
Przygotowując domowe mleko z nerkowców, orzechy przekładamy do naczynia blendera i zalewamy wodą. Miksujemy bardzo dokładnie, aż uzyskamy kremową konsystencję. Owoce myjemy, banany obieramy ze skórki i kroimy na mniejsze kawałki. Dodajemy do mleka, dosładzamy odrobiną syropu klonowego i ponownie blendujemy. Koktajle podajemy z listkiem mięty.

Mrożone latte z migdałami
Składniki:
– 150 ml schłodzonego mleka
– Kilka kostek lodu
– 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
– 100 ml gorącej wody
– 100 ml śmietanki kremówki 30%
– 100 g Migdałów Bakalland
– 2 łyżeczki cukru trzcinowego
Kawę zaparzamy w 100 ml wody i zostawiamy do ostygnięcia. Śmietanę ubijamy w niewielkim garnku tak, by powstała bita śmietana. Mleko, wystudzoną kawę, migdały i cukier trzcinowy blendujemy i przelewamy do wysokiej szklanki. Dodajemy kostki lodu, dekorujemy bitą śmietaną i posypujemy pokruszonymi migdałami.

READ  Rozgrzewające zupy idealne na jesienne chłody

Zielony koktajl pistacjowy
Składniki:
– 2 kiwi
– 1 awokado
– 20 g liści szpinaku
– 70 g Pistacji prażonych w piecu Bakalland
– 200 ml wody
– Łyżka miodu
– Kilka listków mięty
Kiwi obieramy ze skórki i kroimy na mniejsze kawałki. Awokado kroimy na pół, wyjmujemy pestkę i łyżką wydrążamy miąższ z każdej połówki. Pistacje wyjmujemy z łupinek. Wszystkie składniki przekładamy do pojemnika blendera, dodajemy wodę i łyżkę miodu. Blendujemy na gładki koktajl. Podajemy z miętą i posiekanymi pistacjami.

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy