Najnowsze badania wykazały, że 36,1% mieszkańców województwa podkarpackiego wybierając makaron, sięga po⌠pióra! Na dalszych miejscach znalazły się świderki oraz nitki, na które decyduje się odpowiednio 33,5% i 30,4% badanych.
Instytut badania opinii Homo Homini na zlecenie marki Lubella przeprowadził badanie na temat makaronowego gustu mieszkańców województwa podkarpackiego. Okazało się, że ten zbożowy przysmak w wielu ciekawych formach jest podstawą kuchni mieszkańców południowo-wschodniej Polski. Przeszło 14% badanych przynajmniej kilka razy w miesiącu sięga po makaron, zaś kolejne 77% robi to częściej niż raz na 7 dni!
Wybierając swój ulubiony makaron, mieszkańcy województwa podkarpackiego sięgają także po różnego rodzaju dodatki, które sprawiają, że danie zyskuje na atrakcyjności. Co z makaronem łączymy najchętniej? Badacze poprosili respondentów o wskazanie tylko dwóch składników. Najczęściej wymieniane – bez zaskoczenia – były świeże warzywa, które wskazała ponad 1/3 mieszkańców południowo-wschodniej Polski. 32,2% badanych wskazało także sosy na bazie śmietany lub serów, bez których nie wyobrażają sobie dania
z makaronem.
Sondaż pokazuje także, jakie dania przypadły do gustu mieszkańcom województwa podkarpackiego. Region ten ceni sobie pożywne posiłki na bazie makaronu jako dodatku do dania mięsnego – taką odpowiedĹş dało 46,6% pytanych. Drugą w kolejności potrawą, która podbiła podkarpackie podniebienia jest makaron jako dodatek do zup. Biorąc pod uwagę preferencje kulinarne mieszkańców południowo-wschodniej Polski, można się domyślić, czemu mniejszą popularnością cieszą się na tym terenie sałatki makaronowe.
– Makaron jest szybki i prosty w przygotowaniu! Z odrobiną fantazji i chęci, każdy jest w stanie przygotować wyjątkowy obiad. – mówi ekspert kulinarny Piotr Ceranowicz, związany z marką Lubella. – Wzrostowa tendencja spożycia makaronu w naszym kraju świadczy o tym, że pomimo braku czasu wolimy sami gotować, niż jadać w pośpiechu na mieście. Dlatego też zachęcam do wypróbowania moich przepisów z użyciem makaronów Lubelli!
Â
*****
Â
Lubella to lider na rynku makaronów w Polsce oraz znany producent wyrobów zbożowych m.in.: płatków śniadaniowych, mąki, kasz i paluszków, a także sosów i dań makaronowych. Produkty Lubelli charakteryzuje wysoka jakość, wyjątkowy smak i pewność efektu od ponad 130 lat. Lubella ciągle rozwija się i czerpie to, co najlepsze z polskiej tradycji oraz wzbogaca ofertę o produkty innowacyjne. Są one niejednokrotnie inspiracją dla eksperymentów w kuchni i zabawy ze smakiem. Marka jest ceniona zarówno przez handlowców, jak i konsumentów.
Z Lubellą każdy może być mistrzem kulinarnym.
Â
Pełnoziarniste pióra z pomidorowym sosem bez gotowania
Â
Składniki na 4 porcje:
- Makaron Lubella Pełne Ziarno Pióra (1 opakowanie)
- Pomidory malinowe (4 szt.)
- Żółte pomidorki koktajlowe (6 szt.)
- Pomidorki truskawkowe (6 szt.)
- Bazylia (10 listków)
- Oliwa z oliwek (6 łyżek)
- Sok z połowy cytryny
- Otarta skórka z cytryny
- Cukier (1 łyżka)
- Sól, pieprz
Sposób przygotowania:
- Pomidory siekamy na dość drobną kostkę, dodajemy sok z cytryny, startą skórkę cytryny, posiekaną bazylię, cukier, szczyptę soli oraz pieprzu i odstawiamy.
- Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, pilnując by był al dente. Gorący, odcedzony makaron dodajemy do pomidorów i mieszamy. Odstawiamy by trochę nasiąkł. Podajemy posypany listkami bazylii.
– Gwarantuję, że jest to smaczne i łatwe w przygotowaniu danie dla całej rodziny – Piotr Ceranowicz


