Arkadiusz Dziakowski – kucharz wrocławskiej Akademii Kulinarnej Whirlpool poleca:
Kurczak panierowany w pumperniklu
¡ Czas przygotowania: 25 minut
¡ Poziom: średni
Składniki (1 porcja):
¡ pierś z kurczaka 1 mała szt.
¡ pumpernikiel 10 gr
¡ groszek zielony 100 gr
¡ jogurt naturalny 10 ml
¡ masło
¡ jajko
¡ sól, pieprz
¡ zioła polne
PRZYGOTOWANIE:
Świeżą pierś z kurczaka kroimy w paski, następnie umieszczamy w blenderze i miksujemy. Następnie wyciągamy ją z blendera i formujemy kuleczki. Zawijamy je w folię spożywczą, wkładamy do gotującej wody i czekamy około 3 minut.
Pumpernikiel miksujemy, a następnie to samo robimy z zielonym groszkiem. Miksujemy go z masłem i solą. Ugotowanego kurczaka obtaczamy w mące, następnie w jajku i pumperniklu. Tak przygotowanego kurczaka smażymy w głębokim tłuszczu około dwie minuty. Następnie kurczaka należy położyć na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Układamy kurczaka na talerzu, dekorując polnymi ziołami oraz groszkiem.
Smacznego! J
Więcej przepisów na www.akademiakulinarnawhirlpool.pl