John Doyle, pochodzący z Irlandii kucharz Knorr, z okazji Dnia świętego Patryka poleca champ potatoes, czyli sposób przyrządzenia tłuczonych ziemniaków. Potrawa do najzdrowszych nie należy, ale to prawdziwa irlandzka receptura i przygotowana raz w roku z okazji Dnia św. Patryka na pewno nie zaszkodzi!
Składniki:
- 1 kg obranych ziemniaków
- 350 ml świeżego mleka
- 300 g posiekanej szalotki
- 110 g słonego masła
- sól oraz świeżo zmielony czarny pieprz
- dodatkowa porcja roztopionego masła do serwowania
Przygotowanie:
Ugotuj ziemniaki w dużej ilości słonej wody, aż staną się miękkie. Kiedy się ugotują, odcedĹş i rozgnieć w dużej misce, dopóki konsystencja nie stanie się całkiem jednolita.
Używając małej ilości masła, lekko przysmaż szalotkę, by tylko zmiękła (ok. minutę).
DoprowadĹş mleko do wrzenia w oddzielnym rondlu, dodaj przysmażoną szalotkę z masłem i gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 5 minut.
Wlej mieszankę mleka i szalotki do ziemniaków i rozgnieć, aż konsystencja stanie się gęsta i kremowa.
Zrób mały dołek w środku i wypełnij lekko gorącym masłem.
Smacznego!