Wiadomości Branżowe

Przepis na tradycyjne irlandzkie danie! Poleca John Doyle, kucharz Knorr z Irlandii

Przepis na tradycyjne irlandzkie danie! Poleca John Doyle, kucharz Knorr z Irlandii
John Doyle, pochodzący z Irlandii kucharz Knorr, z okazji Dnia świętego Patryka poleca champ potatoes, czyli sposób przyrządzenia tłuczonych ziemniaków. Potrawa do najzdrowszych nie należy, ale to prawdziwa irlandzka receptura i przygotowana raz w roku z okazji Dnia św. Patryka na pewno nie zaszkodzi!Składniki:1 kg obranych ziemniaków350 ml świeżego mleka300 g posiekanej szalotki110 g słonego masłasól oraz świeżo zmielony czarny pieprzdodatkowa porcja roztopionego masła do serwowania Przygotowanie:Ugotuj ziemniaki w dużej ilości słonej wody, aż staną się miękkie. Kiedy się ugotują, odcedź i rozgnieć w dużej misce, dopóki konsystencja nie stanie się całkiem jednolita.Używając małej ilości masła, lekko przysmaż szalotkę, by tylko zmiękła (ok. minutę).Doprowadź mleko do wrzenia w oddzielnym rondlu, dodaj przysmażoną szalotkę z masłem i gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 5 minut. Wlej mieszankę mleka i szalotki do ziemniaków i rozgnieć, aż konsystencja stanie się gęsta i

John Doyle, pochodzący z Irlandii kucharz Knorr, z okazji Dnia świętego Patryka poleca champ potatoes, czyli sposób przyrządzenia tłuczonych ziemniaków. Potrawa do najzdrowszych nie należy, ale to prawdziwa irlandzka receptura i przygotowana raz w roku z okazji Dnia św. Patryka na pewno nie zaszkodzi!


Składniki:

  • 1 kg obranych ziemniaków
  • 350 ml świeżego mleka
  • 300 g posiekanej szalotki
  • 110 g słonego masła
  • sól oraz świeżo zmielony czarny pieprz
  • dodatkowa porcja roztopionego masła do serwowania

 

Przygotowanie:

Ugotuj ziemniaki w dużej ilości słonej wody, aż staną się miękkie. Kiedy się ugotują, odcedĹş i rozgnieć w dużej misce, dopóki konsystencja nie stanie się całkiem jednolita.

Używając małej ilości masła, lekko przysmaż szalotkę, by tylko zmiękła (ok. minutę).

DoprowadĹş mleko do wrzenia w oddzielnym rondlu, dodaj przysmażoną szalotkę z masłem i gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 5 minut. 

Wlej mieszankę mleka i szalotki do ziemniaków i rozgnieć, aż konsystencja stanie się gęsta i kremowa.

Zrób mały dołek w środku i wypełnij lekko gorącym masłem.

Smacznego!

Ĺšródło Knorr. Dostarczył netPR.pl
READ  Sałatki z mięsem - pyszne dania na wakacyjne dni

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy