Sałatka z awokado z sosem sezamowo-chrzanowym z kefirem
Przepis poleca Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy
Składniki na sałatkę:
ď 200 g mięsa z uda kurczaka
ď 4 ziemniaki
ď 3 jajka
ď 2 szt. awokado
ď 4 szalotki
ď 50 g świeżego szpinaku
ď 2 łyżki oleju rzepakowego
ď sól, pieprz
Składniki na sos:
ď 100 ml Kefiru 2% od OSM Piątnica
ď 1 łyżka pasty sezamowej tahini
ď 1 łyżka chrzanu tartego
ď 2 łyżki majonezu
ď ½ łyżeczki cukru
ď otarta skórka z 1 limonki
Wykonanie:
1. Mięso pokroić w kostkę, doprawić do smaku solą, pieprzem i i usmażyć na rozgrzanej patelni na oleju.
2. Ziemniaki w łupinach dokładnie umyć, ugotować do miękkości, wystudzić, obrać i pokroić w grubą kostkę. Dodać ugotowane na twardo jajka, pokrojone w cząstki obrane awokado i posiekaną szalotkę. Na koniec dodać liście szpinaku i wymieszać.
3. Wszystkie składniki na sos dokładnie wymieszać, polać wcześniej przygotowane składniki sałatki i wymieszać lub wyporcjować sałatkę i polać sosem po wierzchu.
Smacznego!