Informacja prasowa
12 grudnia 2016
Słodkości ze Sri Lanki
Popołudniowa herbata z czekoladowym ciastkiem czy innym słodkim dodatkiem w chłodny, zimowy dzień nie tylko rozgrzewa, ale i sprawia wiele przyjemności. Od razu czujemy jak w naszym ciele mnożą się endorfiny, a na ustach pojawia się uśmiech. Jak się okazuje, nie jest to tylko nasz sposób na chwilę relaksu. Podobnie dzieje się setki kilometrów od nas⌠na słonecznej Sri Lance.
Sri Lanka zwana inaczej herbacianą wyspą słynie z pysznych herbat. Na każdym kroku można natknąć się na herbacianą fabrykę oraz małe, firmowe sklepiki, w których możemy zaopatrzyć się nie tylko w pamiątki i najlepszą, lankijską herbatę, ale również odpocząć przy filiżance tego napoju i pysznych słodkościach. W podróż po cejlońskich przysmakach idealnych do herbaty, zabierze nas producent najlepszych lankijskich naparów, odznaczonych certyfikatem cejlońskiego lwa – herbaty Akbar.
Herbaciane cukiernie
Większość fabryk herbaty na Cejlonie posiada małe herbaciarnie tuż przy swojej siedzibie. Dzięki temu zwiedzający plantacje mogą zatrzymać się na chwilę i skosztować najlepszej lankijskiej herbaty. Jednak Lankijczycy doskonale wiedzą, że aby w pełni delektować się bogatym aromatem czarnej herbaty, należy w jej towarzystwie skosztować czegoś słodkiego. Dzięki temu możemy spróbować najlepszego ciasta czekoladowego w całej Azji lub innych wyrobów cukierniczych. Jest to doskonały sposób na uwydatnienie bogatego aromatu czarnej, lankijskiej herbaty Akbar.
Jeśli w jesienno-zimowe dni chcielibyście poczuć się jak na wakacjach i nieco zasmakować lankijskiej kuchni, to zaopatrzcie się w herbatę Akbar, natomiast poniżej znajdziecie kilka przepisów prosto z cejlońskiej kuchni.
Marchewkowa chałwa z cynamonem
Sri Lanka słynie nie tylko z pysznej, czarnej herbaty, ale również z uprawy przypraw. Najpopularniejsze to pieprz, cynamon i gałka muszkatołowa. To właśnie ich smak pozwoli uwydatnić słodycz lankijskich wyrobów cukierniczych.
Składniki:
– 3 starte marchewki
– ž szklanki cukru
– ½ szklanki mleka
– Âź szklanki wody
– Kilka pokrojonych i uprażonych orzechów (nerkowce, migdały lub wasze ulubione)
– 3 łyżki masła
– Cynamon
Przygotowanie:
Usmaż marchew na łyżce masła. Po 5 minutach dodaj wodę i mleko. Gotuj przez ok. 15 minut. Dodaj cukier, cynamon i resztę masła. Ciągle mieszając gotuj do momentu aż masa zgęstnieje. Dodaj orzechy, zdejmij naczynie z ognia i poczekaj aż masa stężeje. Pokrój ją w kwadraty.
Kokosowe nadzienie
Na Sri Lance najczęściej podawane w naleśnikach. Jednak doskonale się sprawdzi także, jako nadzienie do ciastek czy krem do tortu.
Składniki:
– 1,5 szklanki wiórków kokosowych
– ½ szklanki brązowego cukru
– Sól, cynamon
Przygotowanie:
Cukier rozpuść w odrobinie wody. Wlej do rondla i zagotuj. Dodaj wiórki kokosowe, dopraw odrobiną soli i cynamonem. Zmniejsz ogień i ciągle mieszając gotuj jeszcze przez ok. 10 minut.
Herbaciany krem czekoladowy
Doskonale nadaje się do ciast. Jego intensywnie czekoladowy smak komponuje się z czarną, lankijską herbatą o bogatym aromacie.
Składniki:
– 4 torebki herbaty Akbar
– 250 gram suszonych daktyli
– 4-5 łyżek gorzkiego kakao
Przygotowanie:
Zaparz w szklance wody herbatę. Wrzuć do niej daktyle i odstaw na całą noc, aby się namoczyły. Następnie odcedĹş je i zblenduj na krem. Dodaj kakao i połowę odsączonej herbaty. Dokładnie połącz składniki.
Smacznego!
Więcej informacji na temat marki Akbar znaleĹşć można na stronie www.akbar.pl
Więcej informacji o Akbar:
Akbar to mieszanka wyśmienitych herbat, pochodzących z najczystszych plantacji na świecie – górzystych, zachodnich stoków Sri Lanki. To, co ją wyróżnia to intensywnie czerwona, szlachetna barwa i cudowny, głęboki aromat, charakterystyczny dla wysokogórskich gatunków. O jej wyjątkowości świadczy cejloński lew, który znajduje się na każdym opakowaniu herbat Akbar i gwarantuje, że jest ona w 100% herbatą cejlońską. Nad całym procesem upraw, zbiorów i pakowania herbat Akbar, od ponad pięciu pokoleń czuwa Akbar Brothers. Jest to rodzinna firma, która dzięki nowoczesnej technologii przetwarzania i pakowania, potrafi zamknąć w pudełku cały aromat i bogactwo smaku cejlońskich liści herbacianych. To właśnie tym procesom zawdzięczamy szlachetną barwę i głęboki aromat herbaty Akbar. Dystrybutorem marki w Polsce jest firma Levant Foods, która oferuje czarne, cejlońskie herbaty w trzech odsłonach: Pure Ceylon, Earl Grey oraz Gold.
Więcej informacji o LEVANT Foods:
LEVANT Foods – importer, eksporter i producent najwyższej jakości produktów spożywczych – to firma z 25-letnią tradycją. Odkąd powstała w 1991 r., stała się ważnym partnerem handlowym dla polskich i zagranicznych firm. Dynamiczny rozwój i przemyślana polityka firmy sprawiły, że zaufali nam znani i cenieni światowi producenci artykułów spożywczych, z którymi współpracujemy na zasadach wyłączności. Marki w portfolio LEVANT to m.in.: Ahmad Tea London, Kuhne, Sandra (przetwory owocowe i warzywne), Sandrini (produkty kuchni śródziemnomorskiej), Adriana, Siblou (ryby i owoce morza), Champion (dodatki do kawy i herbaty), Splendor (owoce i warzywa w puszkach).
Wysoką pozycję rynkową firmy potwierdza m.in.: uzyskany ośmiokrotnie tytuł „Gazele Biznesu”, certyfikat D&B – „Przejrzysta firma” oraz członkostwo w Polskiej Konfederacji Pracodawców Prywatnych Lewiatan.
Więcej informacji znaleĹşć można na stronie producenta www.levant.pl