Wiadomości Branżowe

Spaghetti numerem 1 na Śląsku!

Spaghetti numerem 1 na Śląsku!
Najnowsze badania wykazały, że 27,7% mieszkańców województwa śląskiego wybierając makaron, sięga po… spaghetti! Na dalszych miejscach znalazły się świderki oraz pióra, na które decyduje się odpowiednio 19% i 17,3% badanych.Instytut badania opinii Homo Homini na zlecenie marki Lubella przeprowadził badanie na temat makaronowego gustu mieszkańców województwa śląskiego. Okazało się, że ten zbożowy przysmak w wielu ciekawych formach jest podstawą kuchni mieszkańców południowej Polski. Przeszło 46% badanych przynajmniej raz w tygodniu sięga po makaron, zaś kolejne 40,2% robi to częściej niż raz na 7 dni!Wybierając swój ulubiony makaron, mieszkańcy województwa śląskiego sięgają także po różnego rodzaju dodatki, które sprawiają, że danie zyskuje na atrakcyjności. Co z makaronem  łączymy najchętniej? Badacze poprosili respondentów o wskazanie tylko dwóch składników. Najczęściej wymieniane – bez zaskoczenia – było mięso, które wskazała ponad 1/3 mieszkańców południowej Polski. 22,2% badanych wskazało także świeże warzywa, bez których nie

Najnowsze badania wykazały, że 27,7% mieszkańców województwa śląskiego wybierając makaron, sięga po… spaghetti! Na dalszych miejscach znalazły się świderki oraz pióra, na które decyduje się odpowiednio 19% i 17,3% badanych.

Instytut badania opinii Homo Homini na zlecenie marki Lubella przeprowadził badanie na temat makaronowego gustu mieszkańców województwa śląskiego. Okazało się, że ten zbożowy przysmak w wielu ciekawych formach jest podstawą kuchni mieszkańców południowej Polski. Przeszło 46% badanych przynajmniej raz w tygodniu sięga po makaron, zaś kolejne 40,2% robi to częściej niż raz na 7 dni!

Wybierając swój ulubiony makaron, mieszkańcy województwa śląskiego sięgają także po różnego rodzaju dodatki, które sprawiają, że danie zyskuje na atrakcyjności. Co z makaronem  łączymy najchętniej? Badacze poprosili respondentów o wskazanie tylko dwóch składników. Najczęściej wymieniane – bez zaskoczenia – było mięso, które wskazała ponad 1/3 mieszkańców południowej Polski. 22,2% badanych wskazało także świeże warzywa, bez których nie wyobrażają sobie dania z makaronem.

Sondaż pokazuje także, jakie dania przypadły do gustu mieszkańcom województwa śląskiego. Region ten ceni sobie pożywne posiłki z makaronem jako dodatkiem do zup – taką odpowiedĹş dało 31,1% pytanych. Drugą w kolejności potrawą, która podbiła śląskie podniebienia jest makaron w formie zapiekanki. Biorąc pod uwagę preferencje kulinarne mieszkańców południowej Polski, można się domyślić, czemu mniejszą popularnościąÂ  cieszą się na tym terenie sałatki makaronowe (1,8%).

– Makaron jest szybki i prosty w przygotowaniu! Z odrobiną fantazji i chęci, każdy jest w stanie przygotować wyjątkowy obiad. – mówi ekspert kulinarny Piotr Ceranowicz, związany z marką Lubella. – Wzrostowa tendencja spożycia makaronu w naszym kraju świadczy o tym, że pomimo braku czasu wolimy sami gotować, niż jadać w pośpiechu na mieście. Dlatego też zachęcam do wypróbowania moich przepisów z użyciem makaronów Lubelli!

READ  Prozdrowotne działanie produktów Humana

 

*****

 

Lubella to lider na rynku makaronów w Polsce oraz znany producent wyrobów zbożowych m.in.: płatków śniadaniowych, mąki, kasz i paluszków, a także sosów i dań makaronowych. Produkty Lubelli charakteryzuje wysoka jakość, wyjątkowy smak i pewność efektu od ponad 130 lat. Lubella ciągle rozwija się i czerpie to, co najlepsze z polskiej tradycji oraz wzbogaca ofertę o produkty innowacyjne. Są one niejednokrotnie inspiracją dla eksperymentów w kuchni i zabawy ze smakiem. Marka jest ceniona zarówno przez handlowców, jak i konsumentów.

Z Lubellą każdy może być mistrzem kulinarnym.

 

Spaghetti z cukinią, świeżą bazylią i oregano oprószone serem feta

 

Składniki na 4 porcje:

  • Makaron spaghetti Lubella (1 opakowanie)
  • Cukinia zielona (2 szt.)
  • Cukinia żółta (2 szt.)
  • Oliwa z oliwek (3 łyżki)
  • Świeża bazylia (10 g)
  • Świeże oregano (10 g)
  • Ser feta (150 g)
  • Sól, pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, pilnując by był al dente. Jednocześnie na średnim ogniu przesmażamy na oliwie z oliwek posiekany czosnek oraz cebulę, tak aby zmiękły, ale nie zarumieniły się. Następnie dodajemy pokrojoną w słupki cukinię. Solimy i pieprzymy.
  2. Dusimy chwilę po czym dodajemy uprzednio ugotowany makaron i mieszamy. Dodajemy listki ziół i wykładamy na talerz.  Oprószamy pokruszonym serem feta.

– Gwarantuję, że jest to smaczne i łatwe w przygotowaniu danie dla całej rodziny – Piotr Ceranowicz

Ĺšródło inni Klienci. Dostarczył netPR.pl

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy