Święta już niedługo, dlatego powinniśmy pomyśleć o tym, co znajdzie się na wielkanocnym stole. Świątecznym menu – które przede wszystkim ma zadowolić naszych Gości – możemy udowodnić, że zdrowe nie oznacza niesmaczne. Dla osób walczących ze zbędnymi kilogramami okres świąteczny może okazać się nielada wyzwaniem, dlatego Konrad Gaca – trener oraz ekspert do spraw żywienia, zdradzi kilka fit propozycji na świąteczny stół oraz obali, tak popularny dziś mit związany z cholesterolem.
Mit wokół cholesterolu
Wiele osób żyje w przekonaniu, że nasycone kwasy tłuszczowe powodują choroby serca – głównie poprzez podnoszenie poziomu cholesterolu we krwi. Otóż nic bardziej mylnego! Nawet gdyby tłuszcze nasycone i cholesterol w diecie podwyższały jego poziom we krwi, to i tak nie ma to wielkiego znaczenia, ponieważ „podwyższony poziom cholesterolu” nie stanowi ryzyka w chorobach serca.
Musimy zmienić myślenie na temat cholesterolu, ponieważ on wcale nie jest naszym wrogiem, a sprzymierzeńcom. Lata błędnej praktyki w sprawie cholesterolu i jego wpływu na organizm człowieka przyczyniły się do powstania opinii, w którą uwierzyło mnóstwo ludzi na całym świecie. Przekonanie jest tak silnie zakorzenione w świadomości ludzi, że specjaliści zajmujący się żywieniem mają dużą trudność w wytłumaczeniu, że jednak jest inaczej.
Jajko – niespodzianka!
Zbliżające się święta Wielkanocne zobowiązują do obalenia kolejnego mitu. Mowa o jajkach, które są podstawowym składnikiem świątecznego menu. Od wielu lat utrzymuje się przekonanie, że spożywanie więcej niż 3 jaj tygodniowo prowadzi do podwyższenia poziomu cholesterolu, które jest jedną z głównych przyczyn chorób sercowych. Mit ten obalili naukowcy z Chin i Stanów Zjednoczonych, którzy nie znaleĹşli żadnego związku między częstym spożywaniem jaj, a chorobą niedokrwienną serca. Zatem jaja powinny zajmować szczególne miejsce w naszym jadłospisie, nie tylko od święta. Dlaczego? Oto 4 powody:
- Jaja zawierają ogromną ilość różnych składników odżywczych.
Jajka są niskokaloryczne i zawierają 13 witamin i minerałów. Są Ĺşródłem wielu witamin m. in. A, E, D, K oraz B2, B9 i B12, kwasu pantotenowego oraz składników mineralnych: fosforu, potasu, wapnia, żelaza, cynku i magnezu, selenu i jodu.
- W jajku znajduje się białko w najczystszej postaci.
Jajko to Ĺşródło pełnowartościowego białka, łatwo przyswajalnego przez organizm.
- Jajko pomaga zachować zdrową sylwetkę i sprzyja odchudzaniu.
Jedno jajo o masie około 60 g to 81 kcal. Wzbogacenie posiłków w białko jaja, przyczynia się do większej stabilizacji poziomu cukru we krwi, co powoduje utrzymywanie się uczucia sytości przez dłuższy czas.
- Jajko chroni oczy, serce i inne narządy.
Żółtko jaja zawiera luteinę, która poprawia widzenie, a także chroni gałkę oczną przed szkodliwym promieniowaniem UVA i UVB oraz zapobiega zwyrodnieniu plamki żółtej.
W 2005 roku opracowywane przez Amerykańskie Towarzystwa Naukowe badania zmieniły zasady zdrowego odżywiania i zwiększona została zalecana ilość spożycia jajek. W piramidzie żywieniowej, jaja pojawiły się w grupie produktów polecanych w codziennej diecie.
Świąteczne śniadanie w wersji fit
Święta przede wszystkim kojarzą nam się ze smacznymi potrawami – to nie ulega żądnej wątpliwości. Ale nie zawsze słowo „smaczne” oznacza „zdrowe”. Kolejny mit do obalenia? Tak! Potrawy świąteczne mogą występować w wersji fit nie tracąc przy tym walorów smakowych. Niemożliwe? Oto kilka pysznych przepisów z książki Kuchnia fit, których koniecznie trzeba spróbować: pasztet z zielonej soczewicy, jajka faszerowane pieczarkami
i pieprzem cayenne, sernik na zimno, Â barszcz biały ze świeżym chrzanem, święconka wielkanocna. Smacznego!
Wszystkim Państwu życzę wspaniałych, rodzinnych, ciepłych i zdrowych świąt wielkanocnych. Wielkanoc to symbol nowego życia, zmiany, odradzania się. Kibicuję Państwo abyście tegoroczną wiosnę potraktowali jako czas zmiany na lepsze zdrowsze życie. – Konrad Gaca.
dostarczył infoWire.pl