Oliwkowa Wigilia? Zdecydowanie tak!
Boże Narodzenie to wyjątkowy czas. Dlatego warto się postarać i przygotować coś równie niezwykłego dla rodziny i gości. A może by tak zaszaleć i spróbować czegoś oryginalnego? Czy wiedzieliście, że do tradycyjnych, polskich dań znakomicie pasują…hiszpańskie oliwki? Już niewielki ich dodatek wspaniale wzbogaci smak znanych wszystkim potraw, zaskoczy gości i uwiedzie największych smakoszy.
Prezentujemy oryginalne przepisy na jeszcze wspanialsze, oliwkowe Święta rodem z gorącej Hiszpanii!
Wigilijny śledzik z dodatkiem hiszpańskich oliwek
Składniki:
– zielone hiszpańskie oliwki
– kawior
– oliwa z oliwek
– ocet jabłkowy
– pieczona czerwona papryka
– śledziki w occie
Sposób przygotowania:
W miseczce wymieszaj kawior, oliwę z oliwek oraz ocet jabłkowy. Następnie dodaj zielone hiszpańskie oliwki. Odstaw na godzinę do lodówki, aby wszystkie smaki dobrze się połączyły. Następnie pokrój paprykę oraz śledziki w plastry o grubości 1 cm, dodaj do wcześniej przygotowanych składników i delikatnie połącz.