Do zmiany nawyków żywieniowych potrzebujemy czasu, cierpliwości i przede wszystkim wiedzy. I choć ważne jest, by w teorii znać zasady zdrowego odżywiania, to nadal najważniejsza jest jednak codzienna praktyka i zmiana naszej świadomości. Od czego więc zacząć już dziś? Najlepiej od porzucenia mitu, że zdrowe odżywienie jest drogie!
Gdy w grę wchodzi nasze zdrowie i samopoczucie warto posłuchać specjalistów żywieniowych, którzy przekonują, że zdrowe jedzenie jest smaczne, nie wymaga pracochłonnych przygotowań i co najważniejsze wcale nie jest drogie. – Zazwyczaj, by udowodnić komuś ile w rzeczywistości kosztuje zdrowe odżywianie w Polsce powołuję się na piramidę zdrowego żywienia – mówi Agnieszka Piskała, specjalista żywieniowy w programie edukacyjnym „Żyj smacznie i zdrowo”. Piramida w prosty sposób pokazuje, czego w naszej codziennej diecie powinno być najwięcej, jakie produkty powinny pojawiać się kilka razy w tygodniu, a jakie tylko sporadycznie – tłumaczy Piskała.
Węglowodany złożone
Są podstawą piramidy zdrowego żywienia. Występują głównie w pieczywie pełnoziarnistym, kaszach, makaronach razowych. Opakowanie kaszy jęczmiennej kosztuje około 2 zł, a kaszy gryczanej około 3 zł. Takie opakowania wystarczą na co najmniej dwa obiady dla czteroosobowej rodziny.
Warzywa i owoce
To druga ważna grupa produktów spożywczych. W ciągu dnia powinniśmy spożywać pięć porcji warzyw i owoców, pamiętając, że porcja to tyle, ile mieści nam się w dłoni. Aktualnie 1 kg marchwi kosztuje około 1,70 zł. Oznacza to, że porcja marchwi na jedną osobę (z 4-osobowej rodziny) to koszt około 40 gr. Jeśli chodzi o owoce to powinniśmy jeść te, które występują w naszej strefie klimatycznej. Dlatego, zimą lepiej postawić na rodzime jabłka i gruszki, które są znacznie tańsze niż pomarańcze czy mandarynki. Zimą również powinniśmy jeść warzywa okopowe takie jak: pietruszka, buraki, ziemniaki oraz kwaszonki np. kapustę czy ogórki kiszone. Ich ceny wahają się od 2-6 zł za kg, ale porcji z jednego kilograma uzyskamy około 6.
Produkty nabiałowe
Powinny pojawiać się w naszej diecie dwa razy dziennie. Jedna porcja produktu mlecznego to np. szklanka mleka – koszt około 50 gr lub jedno opakowanie jogurtu naturalnego (150 ml) – 1 zł. Dobrym Ĺşródłem wapnia, szczególnie w diecie dzieci, są również żółte sery. Choć cena za kilogram to około 20 zł może być zniechęcająca, to warto pamiętać, że 2 plasterki sera żółtego (koszt około 40 gr) zaspokajają 100% dziennego zapotrzebowania na ten ważny składnik mineralny.
Mięso i ryby
Powinny być spożywane przynajmniej raz dziennie. Mięso i ryby to najdroższa ze wszystkich grup produktów. W naszej diecie powinny przeważać chude mięsa (drób) i tłuste ryby (mają kaloryczność 100-280kcal). Kilogram kurczaka, który zaspokoi głód 4 osobowej rodziny kosztuje około 7 zł/kg. Jeśli chodzi o ryby, to ważnych w diecie kwasów omega-3 nie dostarcza tylko drogi łosoś (46zł/kg), ale i tańszy rodzimy śledĹş czy wędzona makrela za którą zapłacimy ok. 5,40 zł za sztukę.
Oleje
Dobrym Ĺşródłem Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych (NNKT) i witamin rozpuszczalnych w tłuszczach np. E, jest olej rzepakowy. 1 litr oleju kosztuje około 7 zł, wystarczy jednak dodać dwie łyżki do sałatki dziennie, aby zaspokoić 100% dziennego zapotrzebowania na te składniki czteroosobowej rodziny. Również oliwa z oliwek może być dobrym uzupełnieniem codziennej diety. Półlitrowa buteleczka oliwy extra Vergin to koszt około 14 zł, a wystarczy dla całej rodziny na cały miesiąc.
Skoro znaczna część dorosłych nie wie, że zdrowa prawidłowo zbilansowana dieta dla jednej osoby na dzień może się zamknąć w kwocie około 6 zł, to skąd mają czerpać taką wiedzę młodzi ludzie? Z myślą o nich powstał m.in. ogólnopolski program edukacyjny „Żyj smacznie i zdrowo”. Misją projektu jest nauka młodzieży gimnazjalnej zasad prawidłowego i zdrowego odżywiania oraz zachęcenie do podejmowania pierwszych samodzielnych prób gotowania. Tylko do 21 stycznia do programu zgłosiło się 1 945 nauczycieli i 52 404 uczniów z 1 391 z szkół w całej Polsce. Zgłoszeń do programu „Żyj smacznie i zdrowo” cały czas przebywa, a chętni do udziału nauczyciele mogą się zgłaszać jeszcze do 28 czerwca.
Więcej informacji o programie edukacyjnym „Żyj smacznie i zdrowo” na stronie internetowej www.zyjsmacznieizdrowo.pl oraz na portalu profilu Facebook www.facebook.com/zyjsmacznieizdrowo
Â
Lp. | Województwa | Liczba zgłoszonych szkół | Liczba zgłoszonych klas | Liczba zgłoszonych uczniów | Liczba nauczycieli zgłaszających |
1 | dolnośląskie | 81 | 152 | 3091 | 125 |
2 | kujawsko-pomorskie | 64 | 109 | 2496 | 97 |
3 | lubelskie | 116 | 201 | 4067 | 158 |
4 | lubuskie | 44 | 90 | 1761 | 65 |
5 | łódzkie | 104 | 210 | 4394 | 147 |
6 | małopolskie | 117 | 225 | 4954 | 150 |
7 | mazowieckie | 140 | 235 | 4997 | 182 |
8 | opolskie | 37 | 54 | 1092 | 43 |
9 | podkarpackie | 107 | 152 | 2987 | 132 |
10 | podlaskie | 48 | 89 | 1954 | 65 |
11 | pomorskie | 82 | 150 | 3240 | 122 |
12 | śląskie | 151 | 275 | 5647 | 224 |
13 | świętokrzyskie | 39 | 71 | 1520 | 54 |
14 | warmińsko-mazurskie | 58 | 122 | 2583 | 83 |
15 | wielkopolskie | 148 | 269 | 5465 | 212 |
16 | zachodniopomorskie | 55 | 111 | 2156 | 86 |
 |  | 1391 | 2515 | 52404 | 1945 |
 Â
***********************************
Program „Żyj smacznie i zdrowo” jest akcją edukacyjną marki WINIARY prowadzoną we współpracy z Federacją Polskich Banków Żywności w polskich gimnazjach. Do tej pory odbyły się dwie edycje projektu, obie pod wcześniejszą nazwą „Jedz smacznie i zdrowo”. W związku z poszerzeniem zakresu projektu o informacje z dziedziny ekologii organizatorzy podjęli decyzję o zmianie nazwy na „Żyj smacznie i zdrowo” w III odsłonie akcji. Misją programu edukacyjnego „Żyj smacznie i zdrowo” jest nauka młodzieży zasad prawidłowego i zdrowego odżywiania oraz zachęcenie do wspólnego spożywania posiłków i podejmowania pierwszych samodzielnych prób gotowania. W ramach projektu promuje się wśród gimnazjalistów postawę proekologiczną, a także ideę niemarnowania żywności.
Program marki WINIARY jest częścią szerszej kampanii zatytułowanej „Jedz smacznie i zdrowo”. prowadzonej od czterech lat przez wiele marek z portfolio firmy NestlĂŠ, której celem jest promowanie zdrowego odżywiania wśród konsumentów. Wiąże się on z przyjęciem przez Nestle strategii NHW (Nutrition, Health, Wellness) będącej strategią odpowiedzialnego biznesu firmy NestlĂŠ, w imię której zobowiązuje się ona produkować wysokiej jakości produkty, będąc jednocześnie wiarygodnym partnerem w żywieniu oraz dbałości o zdrowie i dobre samopoczucie konsumentów.
Patroni honorowi
- Polskie Towarzystwo Nauk Żywieniowych
- Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego
Partner społeczny
- Federacja Polskich Banków Żywności
Â