Samo zdrowie

Zupa z pokrzywy z grzankami

Zupa z pokrzywy z grzankami
WCZESNOJESIENNA ZUPA Z POKRZYWY I MIĘTY Z GRZANKAMI Składniki: – liście pokrzywy – 3 duże garści – liście mięty – 2 garści – czosnek –

WCZESNOJESIENNA ZUPA Z POKRZYWY I MIĘTY Z GRZANKAMI

Składniki:

– liście pokrzywy – 3 duże garści
– liście mięty – 2 garści
– czosnek – 1 ząbek
– cebula – 1 sztuka
– masło – 30 g
– bulion warzywny – 2 litry
– mleczko kokosowe – 400 ml
– sól
– pieprz
– gałka muszkatołowa – Âź łyżeczki
– chleb tostowy 3 ziarna (np. Dan Cake)

Przygotowanie:

Liście pokrzywy i mięty dokładnie wypłukać. Cebulę i czosnek obrać, rozdrobnić, poddusić na wolnym ogniu podsmażyć na maśle. Przełożyć do garnka, zalać bulionem warzywnym. Kiedy bulion zacznie się gotować dodać liście pokrzywy i mięty, zagotować. Zupę zmiksować, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Zabielić mleczkiem kokosowym. Chleb tostowy 3 ziarna Dan Cake pokroić w kostkę, skropić oliwą z oliwek i zapiec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni do uzyskania złotego koloru. Zupę podawać z grzankami.

Smacznego!

READ  Krem z brokułu z mleczkiem kokosowym i tofu

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy