Dla mieszkaÅ„ców Chin – danie gÅ‚ówne. Dla Europejczyków – dodatek do obiadu. Ryż, bo o nim mowa, już dawno przywÄ™drowaÅ‚ z Dalekiego Wschodu i zadomowiÅ‚ siÄ™ w naszych kuchniach. DziÅ› z powodzeniem przygotowujemy na jego bazie potrawy, czÄ™sto siÄ™gajÄ…c po przepisy kuchni Å›wiata.
WzrastajÄ…ca popularność ryżu w Polsce spowodowana jest miÄ™dzy innymi jego szerokim zastosowaniem. Zyskuje zwolenników także ze wzglÄ™du na wysokÄ… zawartość bÅ‚onnika, który korzystnie wpÅ‚ywa na organizm czÅ‚owieka. PrzeszkodÄ… do włączenia go do domowego menu bywa natomiast fakt, że dla wielu nie posiada wyrazistego smaku. Warto jednak pamiÄ™tać, że sam ryż to dopiero poczÄ…tek historii smacznego dania, bo dużą rolÄ™ odgrywa jego sposób przyrzÄ…dzenia i doprawienia. Może zupeÅ‚nie zmienić jego smak i sprawić, że bÄ™dziemy zajadać siÄ™ ryżem z prawdziwÄ… rozkoszÄ…. Bogactwo rozwiÄ…zaÅ„ na dania z ryżem podsuwajÄ… choćby Fixy Knorr. Propozycje kucharzy Knorr z caÅ‚ego Å›wiata miÅ‚oÅ›nikom ryżu wskażą nowe ciekawe inspiracje na jego wykorzystanie, a sceptykom pokażą, jak pyszne dania można z nim wyczarować. Czas ruszać w podróż dookoÅ‚a Å›wiata z ziarenkiem ryżu!
Pomidorowa i gołąbki, czyli ryż po polsku
Dla wielu miÅ‚oÅ›ników zup tradycyjna pomidorowa to wÅ‚aÅ›nie ta podawana z ryżem. Najlepiej sprawdzi siÄ™ w niej ryż ugotowany na sypko, który nie bÄ™dzie siÄ™ rozgotowywaÅ‚ i sklejaÅ‚, na przykÅ‚ad basmati. Bez ryżu nie mogÄ… siÄ™ obejść także nasze polskie gołąbki. Do ich przygotowania najlepiej użyć ryżu biaÅ‚ego dÅ‚ugoziarnistego. Niestety przygotowanie gołąbków do najprostszych nie należy – trzeba tak ugotować kapustÄ™, by jej liÅ›cie nie byÅ‚y ani zbyt miÄ™kkie, bo rozpadnÄ… siÄ™ w czasie gotowania i z gołąbków wypadnie farsz, ani zbyt twarde, bo nie bÄ™dÄ… dobrze smakowaÅ‚y. ProstszÄ… i szybszÄ… wersjÄ… tego dania sÄ… gołąbki formowane z poszatkowanej kapusty i miÄ™sa. W ich przyrzÄ…dzeniu pomoże Fix Knorr Gołąbki bez zawijania, czyli gotowa kompozycja buÅ‚ki tartej, cebuli, czosnku, majeranku, papryki i czarnego pieprzu wraz z dokÅ‚adnym przepisem, jak krok po kroku przygotować danie.
Włoskie risotto i hiszpańska paella, czyli ryż po europejsku
JeÅ›li chcemy przygotować risotto w taki sposób, jak to czyniÄ… WÅ‚osi, powinniÅ›my siÄ™gnąć po arborio, czyli ryż krótkoziarnisty, który pÄ™cznieje i staje siÄ™ kleisty. W Europie także Hiszpanie używajÄ… ryżu do swojego pokazowego dania. PodstawÄ… paelli czyniÄ… najczęściej ryż dÅ‚ugoziarnisty, okrÄ…gÅ‚y, który wchÅ‚ania pÅ‚yny i pÄ™cznieje.
Smażony, czyli ryż po chińsku
Nam Europejczykom jeszcze daleko do fantazji, z jakÄ… ryż wykorzystujÄ… w kuchni mieszkaÅ„cy Azji. Warto ich naÅ›ladować i przekonać siÄ™, jak różnorodne potrawy możemy przyrzÄ…dzać z jego pomocÄ…! Prym wiedzie sÅ‚ynny smażony ryż po chiÅ„sku, zwykle przyrzÄ…dzany z warzywami oraz dużą iloÅ›ciÄ… orientalnych przypraw. Najczęściej trudno je odpowiednio dobrać, dlatego warto posiÅ‚kować siÄ™ Fixami Knorr dedykowanymi do potraw orientalnych. Fix Smażony ryż po chiÅ„sku, czyli mieszanka dobranych w idealnych proporcjach przez kucharzy Knorr zióÅ‚ i przypraw: m.in. kolendry, imbiru, kurkumy, kminu, cynamonu, anyżu, a także sosu sojowego, zamieni „zwykÅ‚y” ryż w prawdziwe orientalne danie. Warto zwrócić uwagÄ™ także na Fix Do potraw chiÅ„skich. Zawiera suszone warzywa, takie jak papryka, marchew i seler, grzyby chiÅ„skie, pÄ™dy bambusa oraz orientalne przyprawy (m.in. kurkumÄ™, kolendrÄ™, kardamon, imbir). Dodany do kurczaka pozwoli Å‚atwo i szybko wyczarować danie, które z ryżem bÄ™dzie stanowić prawdziwÄ… ucztÄ™! Z ryżem możemy też podać kurczaka przyrzÄ…dzonego na sposób sÅ‚odko-kwaÅ›ny. Pomoże w tym Fix Kurczak sÅ‚odko-kwaÅ›ny, czyli kompozycja suszonych warzyw, z dodatkiem m.in. curry i soku z ananasa. Warto w ten sposób eksperymentować z potrawami kuchni azjatyckiej, bo dowodzÄ… one, jak udane połączenie tworzÄ… z ryżem kurczak oraz warzywa.
Pilaw, czyli ryż po indyjsku
Także Hindusi pokochali ryż, zwÅ‚aszcza odmianÄ™ basmati, i obficie używajÄ… go w kuchni. Jest on, miÄ™dzy innymi, bazÄ… do pilawu, czyli typowej dla tamtejszych regionów potrawy. Najczęściej stanowi podstawÄ™ posiÅ‚ku, do którego dodatkami sÄ… warzywa czy miÄ™so. Ryż podaje siÄ™ tu także w towarzystwie potraw tandoori, czyli przygotowywanych w specjalnym glinianym piecu, jak choćby kurczaka tandoori, którego możemy przygotować samodzielnie w domu. Pomocny okaże siÄ™ Fix Knorr Smażony ryż po chiÅ„sku, który sprawdzi siÄ™ też w potrawach kuchni indyjskiej. Mieszanka orientalnych zióÅ‚ i przypraw, miÄ™dzy innymi imbiru, kurkumy, kolendry i cynamonu, sprawi, że bÄ™dÄ… smakować jak te przyrzÄ…dzane na Dalekim Wschodzie.
Sushi i sake, czyli ryż po japońsku
Nie możemy zapomnieć, że również JapoÅ„czycy uwielbiajÄ… ryż. StaÅ‚ siÄ™ nieodłącznym skÅ‚adnikiem ich narodowego dania, czyli sushi. Jednak w kuchni japoÅ„skiej preferowany jest gÅ‚ównie ryż mokry, lepki, który da siÄ™ formować palcami i jest wygodny przy jedzeniu paÅ‚eczkami. Trudno mówić o jednej nazwie tego ryżu, bo w Japonii uprawia siÄ™ okoÅ‚o 50 jego odmian. Co wiÄ™cej, JapoÅ„czycy z ryżu przygotowujÄ… swój ulubiony trunek, czyli sake.
Propozycje na dania z ryżem inspirowane kuchnią świata, wraz z dokładnymi przepisami, można znaleĹşć także w specjalnych książeczkach dołączanych w czerwcu do ryżu Sonko. W ich przygotowaniu pomogą Fixy Knorr.