Napoje

Majówka z herbatą

Majówka z herbatą
Informacja prasowa PoznaÅ„, 29 kwietnia 2019 r. Majówka z herbatÄ… Majówka – przedsmak wakacji. SÅ‚oÅ„ce zaczyna Å›wiecić coraz wyżej, temperatura i ogólna aura pogodowa sprawiajÄ…,

Informacja prasowa
Poznań, 29 kwietnia 2019 r.

Majówka z herbatą

Majówka – przedsmak wakacji. SÅ‚oÅ„ce zaczyna Å›wiecić coraz wyżej, temperatura i ogólna aura pogodowa sprawiajÄ…, że uciekamy z domów na Å‚ono przyrody. Spotykamy siÄ™ ze znajomymi, organizujemy pikniki oraz grille. W radosnej atmosferze celebrujemy wolne dni, czerpiÄ…c peÅ‚nymi garÅ›ciami z pierwszych oznak lata. Aby jeszcze bardziej umilić ten beztroski okres, eksperci marki Akbar przygotowali przepisy na przepyszne orzeĹşwiajÄ…ce herbaty.
Mrożona herbata jest prawdopodobnie jednym z najpopularniejszych sposobów na orzeĹşwienie. Może być komponowana z całą gamÄ… dodatków – Å›wieżych owoców, ziół lub syropów. Smak czystego naparu stanowi uniwersalnÄ… bazÄ™, którÄ… możemy urozmaicać o dowolne smaki. Inspiracji jest nieskoÅ„czenie wiele.

Mrożona herbata jabłkowa
Jabłko to jeden z najbardziej charakterystycznych polskich owoców. Występuje w dziesiątkach odmian, stanowi podstawę całej gamy przetworów, soków oraz deserów. Ma także szereg prozdrowotnych właściwości, a ze względu na stosunkowo niewielką ilość kalorii, doskonale sprawdza się w różnego rodzaju dietach odchudzających. Połączenie herbaty z jabłkami i miętą stanowi doskonały sposób na pyszny, orzeĹşwiający napój.
Składniki:
– Czarna herbata (np. Akbar Pure Ceylon)
– Sok jabÅ‚kowy
– JabÅ‚ko
– 10-15 listków Å›wieżej miÄ™ty
– Kostki lodu

Przygotowanie:
Herbatę zalewamy wodą o temperaturze ok. 950C i zaparzamy przez 5 minut. Wyjmujemy torebki z herbatą, przelewamy napar do dzbanka i czekamy aż wystygnie. Dodajemy sok jabłkowy, jabłko pokrojone w kostkę oraz miętę. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki na ok. godzinę. Do wysokich szklanek wrzucamy kilka kostek lodu i wlewamy mrożoną herbatę. Dekorujemy listkami mięty, plasterkami jabłka oraz laską cynamonu.
Herbata z trawą cytrynową i miętą
Trawa cytrynowa cechuje się niezwykłym, świeżym smakiem oraz aromatem. Bardzo często wykorzystuje się ją w kuchni dalekowschodniej. Pod różnymi postaciami dodaje się ją do zup, sałatek, sosów, czy deserów. Razem z herbatą stworzy napój cechujący się wielowymiarowym, egzotycznym smakiem.
Składniki:
– Czarna herbata np. Akbar Pure Ceylon
– 2 Å‚odygi trawy cytrynowej
– Cytryna
– Cukier trzcinowy lub miód
Przygotowanie:
Herbatę zalewamy wodą o temperaturze ok. 950C i parzymy przez 3-5 minut. Trawę cytrynową rozbijamy tępą stroną noża i kroimy w mniejsze kawałki. Wkładamy do osobnego naczynia, zlewamy wrzątkiem i zaparzamy przez 10 minut. Do dzbanka wlewamy przestudzony napar herbaciany oraz przecedzoną esencję z trawy cytrynowej. Dodajemy kilka plasterków cytryny oraz kostki lodu. Słodzimy miodem lub cukrem trzcinowym i dokładnie mieszamy. Serwujemy w wysokich szklankach.

READ  Herbaciane drinki na majówkÄ™ prosto ze sÅ‚onecznej Sri Lanki

Herbata po tajsku
Tajlandia to kraj, w którym orzeĹşwiające napoje możemy znaleĹşć na każdym kroku. Jednym z nich jest mrożona tajska herbata, która, pomimo faktu, iż jest dość słodka, doskonale gasi pragnienie, będąc jednocześnie bardzo jedwabista w smaku.
Składniki:
– Czarna herbata cejloÅ„ska w liÅ›ciach (np. Akbar Pure Ceylon)
– Mleko skondensowane
– Mleko kokosowe
– 5-cio centymetrowa laska cynamonu
– Gwiazdka anyżu
– Cukier
Przygotowanie:
Herbatę zalewamy wodą w temperaturze ok. 950C i parzymy przez 5-8 minut (powinna być bardzo esencjonalna) razem z gwiazdką anyżu oraz cynamonem. Słodzimy cukrem do smaku. Pozostawiamy do wystudzenia. Mleko skondensowane mieszamy z mlekiem kokosowym (w stosunku 1:1). Do szklanek wrzucamy dużą ilość lodu i zalewamy przecedzonym naparem herbacianym (mniej więcej do ž naczynia). Uzupełniamy mlekiem.

Smacznego!
Herbata Akbar dostępna jest w sklepie internetowym www.sklep.smacznego.pl
Więcej informacji na temat marki Akbar, znaleĹşć można na stronie www.akbar.pl
Więcej informacji o Akbar:
Akbar to mieszanka wyÅ›mienitych herbat, pochodzÄ…cych z najczystszych plantacji na Å›wiecie – górzystych, zachodnich stoków Sri Lanki. To, co jÄ… wyróżnia to intensywnie czerwona, szlachetna barwa i cudowny, głęboki aromat, charakterystyczny dla wysokogórskich gatunków. O jej wyjÄ…tkowoÅ›ci Å›wiadczy cejloÅ„ski lew, który znajduje siÄ™ na każdym opakowaniu herbat Akbar i gwarantuje, że jest ona w 100% herbatÄ… cejloÅ„skÄ…. Nad caÅ‚ym procesem upraw, zbiorów i pakowania herbat Akbar, od ponad piÄ™ciu pokoleÅ„ czuwa Akbar Brothers. Jest to rodzinna firma, która dziÄ™ki nowoczesnej technologii przetwarzania i pakowania, potrafi zamknąć w pudeÅ‚ku caÅ‚y aromat i bogactwo smaku cejloÅ„skich liÅ›ci herbacianych. To wÅ‚aÅ›nie tym procesom zawdziÄ™czamy szlachetnÄ… barwÄ™ i głęboki aromat herbaty Akbar. Dystrybutorem marki w Polsce jest firma Levant Foods, która oferuje czarne, cejloÅ„skie herbaty w trzech odsÅ‚onach: Pure Ceylon, Earl Grey oraz Gold.

READ  Naturalny Sok z CZARNYCH JAGÓD

Więcej informacji o LEVANT Foods:
LEVANT FOODS- importer, eksporter i producent najwyższej jakoÅ›ci produktów spożywczych – to firma z ponad 25-letniÄ… tradycjÄ…. OdkÄ…d powstaÅ‚a w 1991 r., staÅ‚a siÄ™ ważnym partnerem handlowym dla polskich i zagranicznych firm. Dynamiczny rozwój i przemyÅ›lana polityka firmy sprawiÅ‚y, że zaufali nam znani i cenieni Å›wiatowi producenci artykułów spożywczych, z którymi współpracujemy na zasadach wyłącznoÅ›ci. WysokÄ… pozycjÄ™ rynkowÄ… firmy potwierdzajÄ… liczne wyróżnienia, m.in.: uzyskany wielokrotnie tytuÅ‚ „Gazele Biznesu”, certyfikat D&B – „Przejrzysta firma” oraz czÅ‚onkostwo w Polskiej Konfederacji Pracodawców Prywatnych Lewiatan.
Więcej informacji na temat marki, znaleĹşć można na stronie www.levant.pl

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy