Słodko i pikantnie. Przetwory z octami Kamis
Koniec lata i początek jesieni to doskonała pora na przygotowywanie przetworów.
Gdy nadejdą jesienne i zimowe wieczory będziemy mogli delektować się marynowanymi ogórkami, grzybkami, śliwkami, gruszkami czy naleśnikami z powidłami ze śliwek lub jabłek. Słodkie przetwory są nieocenione jako dodatek do przekładania ciast i tortów, poza tym przypominają nam lato, gdy na zewnątrz robi się zimnoâŚ. Przetwory wytrawne i pikantne są nieocenionym dodatkiem do mięs, wędlin, pieczeni, czy po prostu kanapek.
Teraz jest czas na to, by wykorzystać bogactwo smaku z sadów, pól, lasów i zamknąć je w słoikach.
Ocet to najważniejszy składnik marynat stosowanych do konserwowania owoców i warzyw. Smak i jakość octu decyduje o smaku przetworów. Kamis oferuje bogaty wybór octów najwyższej jakości: Ocet Winny z Białego Wina, Ocet Winny z Czerwonego Wina, Ocet Winny Ziołowo-Czosnkowy, Ocet Winny Cytrynowy, Ocet Jabłkowy Staropolski. Octy Kamis to produkty w pełni naturalne – nie barwione i bez sztucznych dodatków. Mają 6-procentowe stężenie, które jest przyjazne dla organizmu człowieka, a jednocześnie odpowiednie do nadania właściwego smaku przyrządzanym potrawom, marynatom.
W occie winnym znajduje się wiele witamin, między innymi potas, fosfor i magnez. W czerwonym occie winnym znajdziemy również garbniki. Ponadto octy oczyszczają organizm, poprawiają trawienie i przyspieszają spalanie tłuszczów.
Najnowszym produktem w kolekcji octów Kamis jest Ocet Jabłkowy Staropolski. Powstaje wedle tradycyjnej receptury z dojrzałych, polskich jabłek, poddanych procesowi naturalnej fermentacji. Unikalny smak i aromat to zasługa kompozycji aromatycznych przypraw: ziela angielskiego, goĹşdzików i liści laurowych. Jak donoszą Ĺşródła medycyny naturalnej, Ocet Jabłkowy posiada właściwości lecznicze i odchudzające. Dodanie go do potraw sprawia, że zawarte w nich składniki odżywcze są lepiej przyswajalne, a on sam – wspaniałym i niedrogim środkiem dietetycznym przyspieszającym spalanie tłuszczów i ułatwiającym proces trawienia.
Ocet Winny z Białego Wina Kamis jest produktem naturalnym, który powstaje z wina gronowego w procesie fermentacji. Stanowi doskonałą bazę dla wszelkiego rodzaju marynat. Poprawia również smak sałatek, surówek, galaretek, czerwonego barszczu i potraw słodko-kwaśnych.
Ocet Winny z Czerwonego Wina Kamis jest produktem naturalnym, który powstaje z wina gronowego w procesie fermentacji. Ocet winny dodaje się do marynat, w których moczy się wołowinę, cielęcinę, jagnięcinę, a także do różnego rodzaju przetworów. Stanowi też doskonały dodatek do sałatek z czerwonej kapusty i buraczków.
Ocet Winny Ziołowo-Czosnkowy Kamis, powstał na bazie octu z wina białego, wzbogacony jest dodatkiem ziół i ząbków czosnku. Dzięki swojemu specyficznemu smakowi służy nie tylko jako dodatek do surówek i sałatek, ale również jako przyprawa do galaret i różnych potraw słodko-kwaśnych.
Ocet Winny Cytrynowy Kamis to doskonały dodatek do potraw z ryb, np. ryby w galarecie czy ryby po grecku, do zakwaszania galaret mięsnych oraz zup (np. barszczu czerwonego). Świetnie sprawdza się jako baza sosów sałatkowych typu winegret i jako składnik marynat do ryb, mięs i drobiu, niezastąpiony jako baza zalew do przetworów warzywnych i owocowych.
Octy winne: z białego wina, z czerwonego wina, rekomendowana cena na półce: 6,55 zł
Octy smakowe: ziołowo-czosnkowy, cytrynowy, staropolski, rekomendowana cena na półce: 6,99 zł
Proponujemy wypróbowane przepisów na przetwory z użyciem octów Kamis.
Owocowy Chutney z dodatkiem słodkiej papryki
Składniki:
– jabłka 250 g
– morele suszone 50 g
– szalotki 100 g
– żurawina suszona 100 g
– cukier 150 g
– masło 12,5 g
Produkty KAMIS:
– Papryka Słodka 1 łyżeczka
– Imbir mielony 1 łyżeczka
– Kardamon owoce 3 szt.
– Ocet Jabłkowy Staropolski 200 ml
Obrać jabłka, pokroić w grubą kostkę. Szalotkę i morele pokroić w piórka. W garnku o grubym dnie rozgrzać masło, wrzucić szalotki morele i jabłka. Podsmażać na średnim ogniu przez ok. 5 min.
Następnie dodać obrany i utłuczony w moĹşdzierzu kardamon i dolać ocet, wszystko wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować bez przykrycia ok. 10-12 min, aż wszystko stanie się miękkie. Następnie dodać żurawinę, cukier i po 1 łyżeczce imbiru, papryki, gotować jeszcze ok. 5 min. Gorący, gesty chutney przełożyć do czystych, ogrzanych słoików i pozakręcać. Do spożycia nadaje się po 4 – 5 dniach.
Dojrzałe winogrona w cytrynowej marynacie z nutą cynamonu
Składniki:
– winogrona ciemne 250g
– winogrona jasne 250g
– cukier 60g
– 1 i ½ szklanki wody
Produkty Kamis:
– goĹşdziki 6 szt
– cynamon kora ½ laski
– skórka z ½ cytryny
– Ocet Cytrynowy 100 ml
Winogrona umyć, osączyć i układać na przemian w słoiczkach, dodając po trzy goĹşdziki na słoik, kawałek kory cynamonu, skrawki skórki cytryny. Zagotować 1 i ½ szklanki wody z 60 g cukru i 1/2 szklanki octu cytrynowego, dodać szczyptę soli. Gorącym syropem zalać owoce, szczelnie zakręcać wieczka, pasteryzować 15 min.
Doskonale nadają się do dekoracji półmisków, galaret, wędlin. Najlepsze do spożycia po 4 – 5 dniach.
Pikantne ogórki w musztardowej zalewie
Składniki:
– ogórki gruntowe 2 kg
– cukier 350 g
– sól 5 płaskich łyżek
– woda 800 ml
Produkty KAMIS:
– Ocet Winny Biały 6% 350 ml
– Musztarda Rosyjska 5 łyżek
– Ziele Angielskie ok. 10 ziaren
– Liść Laurowy ok. 5 szt.
– Chili ½ łyżeczki
Marynata: do odmierzonej ilości wody i octu dodać cukier, sól, musztardę, ziele, liść laurowy, chili. Wszystkie składniki wymieszać, zagotować, następnie wystudzić.
Ogórki wielkości 8-10 cm obrać ze skórki, przekroić wzdłuż na 4 części, ułożyć pionowo w słoikach, zalać zalewą i zakręcić. Pasteryzować, gotując ok. 5 min.
Zawekować słoiczki gotując 5 minut. Do spożycia najlepsze po 4 – 5 dniach.
Słodkie gruszki w cynamonowo-goĹşdzikowej marynacie
Składniki:
– gruszki 1 kg
– kilka kawałków obranego chrzanu
– woda 150 ml
– cukier 250g
Produkty KAMIS:
– Ocet Winny Czerwony 6% 300 ml
– Cynamon kora ½ laski
– Gorczyca Biała 5 g
– Ziele Angielskie 5-7 ziaren
– GoĹşdziki 5-7 szt.
Marynata: ocet zagotować z wodą, cukrem i przyprawami. Zdjąć z ognia. Obrane
gruszki przekrojone na pół i bez gniazd wrzucać kolejno do zalewy. Po wrzuceniu wszystkich – postawić naczynie na małym ogniu i gotować 10 min.
Gruszki powinny być twardawe. Wyjąć gruszki i przełożyć do kamiennego lub
szklanego naczynia, następnie zalać ostudzona zalewą z przyprawami. Zamknąć. Do spożycia najlepsze po 4 – 5 dniach.
**********************************
hastagi na stronie:
#przetwory z ogĂłrkĂłw #weki z ogĂłrkĂłw #przetwory z ogorkow zielonych #przetwory z ogĂłrkĂłw na zimÄ #ogĂłrki z przyprawÄ do grilla #zaprawy z ogĂłrkĂłw #przetwory z ogorkow #saĹatka z ogĂłrkĂłw z przyprawÄ do grilla #przetwory z ogĂłrkĂłw przepisy #ogĂłrek przetwory