Umiejętność negocjacji popłaca. Wiedzą o tym doskonale dzieci, które trudno jest namówić na zjedzenie wartościowego, warzywnego posiłku. – A to feler – wzdycha tym razem nie seler, lecz każda mama chcąca przekonać swoją pociechę do schrupania cukinii, papryki, czy pomidora. Kuchenne pertraktacje pójdą znacznie szybciej, jeśli zaproponujemy dzieciom Pomysł na… RATATUJ z mięsem mielonym. Dzięki niemu warzywa można podać w ciekawy oraz pyszny sposób, któremu najmłodsi członkowie rodziny na pewno się nie oprą.
Inspiracją dla nowego produktu była francuska zapiekanka ratatouille, czyli po polsku „ratatuj”. Nasz Pomysł na… RATATUJ został wzbogacony o mięso mielone, jednocześnie stając się pełnowartościowym obiadem. Podstawę dania stanowi często jedzona przez Polaków w okresie letnim cukinia, a także papryka i pomidory. Warto pamiętać o nich szczególnie latem, kiedy to zakupy świeżych produktów są prostsze niż w pozostałej części roku. Okres wakacyjny usłany jest bowiem ogromną liczbą kolorowych straganów i straganików, uginających się wręcz pod ciężarem soczystych warzyw. Każdy, kto pragnie urozmaicić swój codzienny letni jadłospis, ma więc wyjątkowo proste zadanie.
„Wakacje to doskonały czas, by wprowadzić do diety więcej warzyw. W tym okresie cieszą one nie tylko oczy, ale przede wszystkim podniebienie. Letnie warzywa i zrobione z nich potrawy są na ogół łatwe i szybkie w przygotowaniu, a ze względu na dużą zawartość wody nie dostarczają wielu kalorii i doskonale nawadniają organizm. Krótko gotowane, stanowią pełnowartościowy posiłek. Dostarczają cennego w diecie błonnika, a jednocześnie są lekkostrawne i dodają witalności, by jeszcze pełniej cieszyć się wakacyjnymi aktywnościami.” – mówi Agnieszka Piskała, Specjalista ds. Żywienia w Nestlé Polska.
Łatwo, szybko, pysznie!
Pomysł na… RATATUJ to danie, które bardzo łatwo przyrządzić. Wystarczy podsmażyć mięso, dodać do niego pokrojone w kostkę cukinię i paprykę, a następnie dolać Pomysł na… RATATUJ rozprowadzony w 200 ml zimnej wody. Jeszcze tylko posiekane pomidory, ser na górę i całość wstawiamy na 20 minut do piekarnika nastawionego na 200 stopni. Gotowe! Taki obiad można też zrobić wcześniej i tuż przed podaniem wstawić na chwilę do gorącego piekarnika.
Odżywcza moc warzyw
Wszyscy wiedzą, że warzywa doskonale wpływają na zdrowie i samopoczucie. Niektórzy twierdzą, że papryka odpowiada za dobry nastrój i zadowolenie, ponieważ uwalnia endorfiny, czyli hormony szczęścia. Natomiast cukinia może być cenna szczególnie dla tych pań, które pragną zachować zgrabną sylwetkę. Warzywo to może zaspokoić głód nie wnosząc zbędnych kalorii (100 g cukinii zawiera tylko 15 kcal). Także pomidory mogą być Ĺşródłem różnorodnych wartości odżywczych potrzebnych zarówno dorosłym, jak i dzieciom
Warzywa inaczej
Warzywa można ciekawie wykorzystać nie tylko w celach kulinarnych. Jak pokazują liczne przykłady, są one świetnym materiałem do pracy nie tylko dla cierpliwego rzeĹşbiarza, ale także zdolnego muzyka.
RzeĹşby z warzyw:
http://dantefun.blogspot.com/2011/01/niesamowite-rzezby-z-warzyw-i-owocow.html
Vienna Vegetable Orchestra
http://thefreegeorge.com/thefreegeorge/vienna-vegetable-orchestra-proctors-schenectady/
Pomysł na… RATATUJ z mięsem mielonym dostępny będzie w opakowaniu 43g
w sugerowanej cenie 2,60 zł. Co ważne, produkt nie zawiera dodatku glutaminianu sodu, konserwantów ani sztucznych barwników.
* * *
WINIARY to marka, która od 70-ciu lat jest gwarancją sukcesu w kuchni. Jej produkty inspirują nowoczesne panie domu do przygotowywania najsmaczniejszych potraw dla całej rodziny. Zupy, buliony, sosy, Pomysły na…, dania instant, majonezy, przyprawy, galaretki, kisiele, czy budynie – w sumie ponad 200 różnych wyrobów kulinarnych WINIARY, które w szybki i prosty sposób pozwalają przyrządzić domowy posiłek.