Kawa Napoje

Wybieramy domowy sprzęt baristyczny

Wybieramy domowy sprzęt baristyczny
Wybieramy domowy sprzęt baristyczny Choć najlepsza gatunkowo kawa kojarzona jest z kawiarniami, gdzie jej parzeniem zajmują się wyszkoleni bariści, dzięki odpowiedniemu wyposażeniu idealną małą czarną

Wybieramy domowy sprzęt baristyczny

Choć najlepsza gatunkowo kawa kojarzona jest z kawiarniami, gdzie jej parzeniem zajmują się wyszkoleni bariści, dzięki odpowiedniemu wyposażeniu idealną małą czarną przygotujemy również we własnych „czterech kątach”. Uzyskanie naparu o bogatym smaku umożliwi nam sprzęt o dopasowanych parametrach i wysokiej jakości akcesoria.

Historia kawowego wyposażenia, umożliwiającego samodzielne przygotowanie naparu sięga XVIII wieku. Począwszy od prostego dzbanka z pokrywką, przez zaparzacze wyposażone w sitka ubijające, po pierwsze modele ciśnieniowe – proces udoskonalania konstrukcji sprzętów do kawy był długotrwały i niezwykle intensywny. Jego rezultaty, w postaci nowoczesnych ekspresów, gwarantują przygotowanie aromatycznej i zbalansowanej w smaku kawy o jakości jak w kawiarni. Co ważne, delektowanie się idealną „małą czarną” również w domu, nie wymaga wysokich nakładów finansowych. Niedrogim i funkcjonalnym urządzeniem są np. ekspresy kapsułkowe. Na co zwrócić uwagę przy ich zakupie i jak dobrać do niego odpowiednie akcesoria?

Ekspres kapsułkowy
Wzrost popularności modeli kapsułkowych w ostatnich latach wynika przede wszystkim z szeregu korzyści jakie niesie ze sobą zakup takiego sprzętu. Wśród głównych zalet wyróżnia się intuicyjność i prostota obsługi. Tego typu ekspres nie wymaga każdorazowego ustawiania parametrów czy samodzielnego porcjowania kawy. Co równie ważne, dzięki zamknięciu mieszanki w kapsułce, eliminowany jest problem przypadkowego rozsypania czy przypalenia zmielonych ziaren podczas parzenia. Umożliwia to łatwe utrzymanie wysokiego poziomu czystości i higieny urządzenia. Istotną zaletą ekspresów kapsułkowych jest także ich cena. Tego typu rozwiązania dostępne są już od kilkuset złotych. Na jakie atrybuty urządzenia warto zwrócić uwagę przy zakupie? – Podstawową kwestią przy wyborze ekspresu kapsułkowego są jego parametry parzenia, gwarantujące przygotowanie idealnej w smaku kawy. Bogaty aromat i pełny bukiet espresso zagwarantują nam modele wytwarzające ciśnienie 19 bar, czyli porównywalne do tego w profesjonalnych ekspresach gastronomicznych – tłumaczy Joanna Sobyra, ekspert Segafredo Zanetti Poland. – Warto również sprawdzić, czy dołączane do ekspresu kapsułki są pakowane pojedynczo w hermetyczne opakowania. W ten sposób zyskamy gwarancję długotrwałej świeżości i bogatego smaku naparu – dodaje ekspert. W trosce o środowisko naturalne, warto wybierać kapsułki wykonane z biodegradowalnych materiałów. Ważną kwestią jest również szerokość ich asortymentu, co wynika z faktu, że do ekspresu danej marki zwykle pasują jedynie te z oferty producenta. Warto więc sprawdzić, czy wybór konkretnego modelu pozwoli nam dobrać różne mieszanki kaw.

READ  Słodka, kolorowa i z bąbelkami. Taka jest nowa Oranżada

Spieniacz do mleka
Wielbiciele kaw zabielanych wiedzą jak istotne w przygotowywaniu klasycznych propozycji, takich jak cappuccino lub caffè latte, jest idealnie spienione mleko. Gęstą i trwałą konsystencję pianki pozwoli uzyskać nam wbudowana w ekspresie dysza lub osobne urządzenie do spieniania, wyposażone w grzałkę oraz mieszadełka. Przy zakupie drugiego z nich należy sprawdzić, czy umożliwia ono przygotowanie mleka zarówno na zimno jak i na ciepło, ponieważ temperatura produktu idealna do serwowania to około 60⁰C. Wśród praktycznych kwestii warto zwrócić uwagę na łatwość utrzymania czystości. Przydatny w tej kwestii może okazać się model modułowy – z wygodnym do umycia wyciąganym pojemnikiem na mleko. Jeśli przy przygotowywaniu kawy planujemy tworzenie tzw. latte art, czyli rysunków na powierzchni napoju, zastosowanie znajdzie wariant z wyprofilowanym lejkiem. W przypadku wbudowanej w ekspresie dyszy spieniającej, efektowne wzory pomoże stworzyć nam stalowy dzbanek.

Puszka do kawy
Istotne znaczenie dla smaku i aromatu przygotowywanej „małej czarnej” ma sposób przechowywania ziaren lub zmielonej mieszanki. Kawy pakowane są w hermetyczne opakowania, jednak po otworzeniu narażone są na kontakt z powietrzem i wilgocią. Aby zagwarantować długotrwałą świeżość, warto przetrzymywać mieszankę w fabrycznym opakowaniu, spiętym klipsem lub gumką recepturką. Tak przygotowaną, należy schować do szczelnego, metalowego pojemnika, który ograniczy dostęp promieni słonecznych, wilgoci lub innych zapachów. Alternatywnie zastosować można szklany słoik z silikonowym zamknięciem. Pojemnik należy przechowywać w suchym i zacienionym miejscu, np. zamykanej szafce.

Porcelana, szklanki i szklaneczki
Zgodnie ze sztuką podawania napojów kawowych, różne rodzaje wymagają serwowania w innych naczyniach. – Tradycyjne espresso przygotowywane jest w filiżankach lub w myśl włoskiej tradycji – w eleganckich szklaneczkach o objętości 100 ml. Kawę z dodatkiem spienionego mleka, np. cappuccino podaje się w porcelanowej filiżance 150 ml – podpowiada Joanna Sobyra, ekspert Segafredo Zanetti Poland. – W przypadku kaw warstwowych, np. cafe latte macchiato czy napojów mrożonych, doskonale sprawdzają się wysokie szklanki z uchwytem o objętości 250 ml – dodaje ekspert. Czym kierować się przy ich zakupie? Filiżanki powinny być wykonane z grubej porcelany, która umożliwi dłuższe zachowanie odpowiedniej temperatury kawy. W tym celu warto również pamiętać o podgrzaniu jej jeszcze przed wlaniem naparu. Częste użytkowanie porcelany lub szklanek determinuje wybór trwałych modeli o zwartej konstrukcji. Ze względów estetycznych warto dobrać poszczególne elementy tak, aby zachować ich spójność podczas serwowania gościom różnego rodzaju kaw podczas spotkania.

READ  Nowe smaki Frappuccino! Letnie orzeĹşwienie od Starbucks

Fot._Segafredo_Zanetti

Fot._Segafredo_Zanetti_2

fot.Segafredo_Zanetti_3

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy