Placki z cukinii z dipem śmietanowo-koperkowym
Przepis poleca Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy
Składniki na placki:
– mÅ‚oda cukinia 3 sztuki
– jajka 2 sztuki
– szczypiorek 1 pÄ™czek
– czosnek 2 zÄ…bki
– mÄ…ka pszenna 4 Å‚yżki
– buÅ‚ka tarta 2 Å‚yżki
– szczypta soli i pieprzu
– olej rzepakowy
Składniki na dip:
– Å›mietana 18% BIO od OSM PiÄ…tnica 200 gram
– koperek 1 pÄ™czek
– szczypta soli i pieprzu
Wykonanie:
CukiniÄ™ zetrzeć na tarce na grubych oczkach, posolić i odstawić na 15 minut. NastÄ™pnie odcisnąć wodÄ™, dodać jajka, pokrojony szczypiorek, rozdrobniony czosnek, mÄ…kÄ™ oraz buÅ‚kÄ™ tartÄ…. Doprawić do smaku pieprzem oraz solÄ… i caÅ‚ość dokÅ‚adnie wymieszać. Kolejno przygotować dip – Å›mietanÄ™ połączyć z posiekanym koperkiem i doprawić do smaku. Uformować Å›redniej wielkoÅ›ci placki i smażyć na rozgrzanym oleju aż do momentu uzyskania zÅ‚otego koloru z obu stron. Podawać z dipem i udekorować gałązkÄ… Å›wieżego koperku.
Smacznego!